Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Seri Katilleri Cinayet İşlemeye İten Şey Ne?

Seri Katilleri Cinayet İşlemeye İten Şey Ne?
5 dakika
17,824
Podcast
7:55
Cemile Kış
Seslendiren
34
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Birçok seri katil, "suçlu olma" kavramını anlamıyor ve tamamiyle motivasyondan yoksun görünüyor olabilir. Gerçekteyse seri katilleri başkalarının hayatlarını yok etmeye iten birçok ihtiyaç ve arzu bulunmaktadır. Cinayete teşebbüs ya da cinayet sürecinin kendisi, bazen seri katiller için bir "sonuç" olabilir.

Popüler ve medyatik basmakalıp inanışların genellikle doğru çıktığı tek yön, çoğu seri katilin öldürme eyleminden oldukça zevk alıyor oluşudur. Yanlışlıkla öldüren, yataklık yapan ya da olayı gizlemeye çalışan tek seferlik katillerden onları ayıran şey, cinayet olayının kendisinden aldıkları büyük hazdır. Bir başka deyişle, seri katilleri çıkar uğruna bir kez cinayet işlemiş diğer katillerden farklı kılan, cinayet işlemeye karşı duydukları yoğun ve kronik ihtiyaçtır.

Görünüşte mantıksız gelebilir; ancak seri katiller, aslında kendine güveni olmayan ve reddedilmekten dehşet derecede korktukları için cinayet işleyen insanlardır. Birçok vakada reddedilme korkusunun, erken çocukluk döneminde bireylerin anneleri tarafından terk edilmelerinden kaynaklandığı görülmektedir. David Berkowitz, Ted Bundy ve Joel Rifkin gibi ünlü katillerin, biyolojik anneleri tarafından reddedildikleri ya da terk edildikleri bilinmektedir. Edmund Kemper gibi bazı seri katiller ise annelerinden şiddet ve işkence görmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Çocukken travmaya uğramış acemi bir seri katil, artık bir yetişkin olarak, diğer insanlarla kuracağı acı dolu ilişkilerden kaçma eğilimi içerisindedir. Özellikle de arzuladığı ya da imrendiği insanlarla oluşturacağı sancılı ilişkilerden kaçmak istemektedir. Böyle bir reddedilme korkusu, toy bir seri katili duygusal yakınlık kurduğu insanları ortadan kaldırmak istemesine mecbur bırakabilir. İlişki kurmak istediği kişiyi yok ederek, çocukluğundaki gibi terk edilmeyi, küçük düşürülmeyi ya da sevdiği birinin onu incitmesini engellediğine inanabilir.

Pexels

Seri Katiller, Kurbanlarını Neye Göre Seçiyor?

2005’te FBI'ın seri cinayetlerle ilgili düzenlediği rapora göre, bir seri katil kurbanlarını elverişliliğe, savunmasızlığa ve arzulanabilirliğe dayanarak seçer.

Elverişlilik, genel olarak kurbanın yaşam tarzı ya da suçlunun saldırmasına olanak sağlayacak herhangi bir durumun içerisinde yer alıp almadığına bağlı olarak belirlenir. Örneğin, genellikle gecelerini evde tek başına geçiren bir kadın, seri katilin zorla eve girmesine elverişli bir durumdadır.

Savunmasızlık, kurbanın suçlu tarafından oluşturulacak bir saldırıya karşı ne ölçüde duyarlı ya da ne ölçüde risk altında oluşuyla açıklanabilmektedir. Örneğin, gece sokakta yürüyen bir kadının yanında büyük bir köpek varsa, kadın daha az savunmasızdır ve saldırıya karşı daha düşük risktedir.

Tüm Reklamları Kapat

Arzulanabilirlik, çok büyük oranda özneldir ve suçlunun kurbanı çekici bulmasıyla açıklanabilir. Kurban arzulanabilirliği, failin suç işleme sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir ve birçok faktör bulunmaktadır. Seri katil tarafından oluşturulan bu karakterler; ırk, etnik köken, cinsiyet, yaş, vücut tipi, kan grubu ya da daha başka spesifik etmenler olabilmektedir.

Seri Katiller Neden Öldürür?

2005’te yapılan seri cinayetlerle ilgili bir sempozyumda FBI, kriminoloji ve adli psikoloji uzmanları seri katillerin öldürme sebepleriyle ilgili derin müzakerelerde bulundu. Katılımcılar, seri cinayet araştırmalarına yardımcı olmak amacıyla katillerin öldürme motivasyonlarıyla alakalı birçok gözlemde ve öneride bulundu.

FBI’ın Seri Cinayet: Dedektifler İçin Multi-Disipliner Bakış Açıları adlı kitapta açıkladığı ve sempozyum katılımcılarının yaptığı spesifik gözlemlerinden bazıları şöyledir:

  • Seri cinayetler araştırmasında motivasyon kaynağının bulunması çok zor olabilir.
  • Bir seri katilin işlediği suçlar için birden fazla sebebi olabilir.
  • Bir seri katilin güdü ya da güdüleri bir cinayetle veya cinayet serileri sürecinde değişebilir.
  • Motivasyon kaynağının sınıflandırılması, gözlenebilen davranışla ve suç mahallinin durumuyla sınırlandırılmalıdır.
  • Bir cinayet sebebi belirlense bile, bu durum seri katilin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmayabilir.
  • Araştırma kaynaklarının şüpheliyi bulmak yerine cinayet güdüsünü ortaya çıkarmak amacıyla harcanması, soruşturmanın raydan çıkmasına ve enkaza sürüklenmesine neden olabilir.
  • Dedektifler, bir seri katilin motivasyonu ile yaralanmaların seviyesini aynı kefeye koymamalıdır.

Son olarak, sebepleri her ne olursa olsun seri katillerin çoğu işledikleri cinayetleri istedikleri için işlemektedir. Bu duruma istisna olarak, herhangi bir anlaşılabilir sebebi olmadan cinayet işeyen ve ciddi akıl hastalıklarından mustarip birkaç seri katil verilebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Seri Katillerinin Cinayet Motivasyonları Nelerdir?

2005 FBI sempozyumuna katılanlar, geniş ve içeriği belirlenmemiş cinayet motivasyonu kategorilerinin kriminal soruşturmalar için yol gösterici olabileceğini söylediler. Böylesine kategorilerin, seri cinayet vakalarında muhtemel suçluların oluşturduğu havuzu daraltmak adına hukukun uygulanmasını sağlayan yetkililere yardımcı olabileceğini iddia ettiler. Sempozyum katılımcıları, araştırmada yol gösterici olarak kullanılması amacıyla yedi genel cinayet motivasyonu kategorisi tanımladılar.

Kategoriler, seri katillerin tam bir ölçümü olma niyetinde ya da onların güdülerinden oluşan teoriyi yok sayma niyetinde değil. FBI tarafından 2005’te kısa ve öz bir şekilde hazırlanan rapora göre, kategorilerin listesi aşağıda verildiği gibidir.

  • Öfke, güçlü bir motivasyon kaynağıdır. Fail, evsiz insanlar gibi popülasyonun spesifik bir alt-grubuna ya da toplumun tamamına karşı bir öfke ve düşmanlık gösterebilir.
  • Suça teşebbüs; uyuşturucu, çete ya da organize suçla bağlantılı bir durumda failin cinayet işleyerek statü ya da para gibi ödüllerle kazanç sağladığı bir motivasyon kaynağıdır. Örneğin, cinayet, rekabeti ortadan kaldırmak adına bir uyuşturucu çetesi tarafından işlenmiş olabilir.
  • Finansal kazanç; uyuşturucu, çete ya da organize suçla bağlantılı olmayan bir durumdan failin kazanç sağladığı bir motivasyon kaynağıdır. Bu tip suçlara örnek olarak, konfor/kazanç cinayetleri, soygun-cinayetleri ya da sigorta veya sosyal yardım dolandırıcılığı içeren cinayetler verilebilir.
  • İdeoloji, spesifik birinin ya da grubun hedef ve fikirlerini ileriye taşımak adına işlenen cinayetlerin motivasyon kaynağıdır. Örnek olarak, terörist gruplar ya da belirli bir ırka, cinsiyete ya da etnik gruba karşı duyduğu pür nefretten ötürü cinayet işleyen insanlar verilebilir.
  • Güç/heyecan, katilin kurbanlarını öldürdüğünde güçlü ve/veya neşelenmiş hissetmesine neden olan motivasyon kaynağıdır. Öldürme eyleminin kendisi bir sondur.
  • Psikoz, failin ciddi bir beyin hastalığından mustarip olduğu ve yalnızca bu hastalık yüzünden cinayet işlediği nadir bir durumdur. Bu durum, işitsel ve/veya görsel halüsinasyon ve paranoya, şatafatlı ya da çok garip sanrılar gibi süreçleri içerebilmektedir.
  • Cinsellik temelli cinayet motivasyonu ise, failin cinsel ihtiyaçlarından ya da arzularından ortaya çıkmaktadır. Suç mahallinde cinsel temasa ait kanıtlar var olabilir ya da olmayabilir.

Hatırlamakta yarar var: Cinayet motivasyonu her ne olursa olsun seri katiller, istedikleri ve buna ihtiyaç duydukları için cinayet işlerler!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 49
  • Korkutucu! 34
  • Merak Uyandırıcı! 23
  • Tebrikler! 21
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 3
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:55:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10896

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Bonn, et al. Seri Katilleri Cinayet İşlemeye İten Şey Ne?. (26 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10896
Bonn, S., Kızılçullu, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 26). Seri Katilleri Cinayet İşlemeye İten Şey Ne?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10896
S. Bonn, et al. “Seri Katilleri Cinayet İşlemeye İten Şey Ne?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sayra Kızılçullu, Evrim Ağacı, 26 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10896.
Bonn, Scott. Kızılçullu, Sayra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Seri Katilleri Cinayet İşlemeye İten Şey Ne?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sayra Kızılçullu. Evrim Ağacı, August 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10896.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close