Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Prokaryot mu, Ökaryot mu? Derin Denizlerde Prokaryotlar ile Ökaryotlar Arasında Geçiş Türü Olan Bir Mikroorganizma Keşfedildi!

Prokaryot mu, Ökaryot mu? Derin Denizlerde Prokaryotlar ile Ökaryotlar Arasında Geçiş Türü Olan Bir Mikroorganizma Keşfedildi! Wikipedia
Parakaryon myojinensis
3 dakika
6,502
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Canlılar, iki büyük alan (İng: "domain") içerisinde sınıflandırılırlar: prokaryotlar ve ökaryotlar. Daha sonraki zamanlarda Carl Woese ve arkadaşları, Prokaryot alanını Bakteriler (Bacteria) ve Arkeler (Archea) olmak üzere ikiye ayrılmış ve böylece 3 alanlı (Bacteria, Archea ve Eukarya) bir sınıflandırmaya geçilmiştir.

Prokaryotlar daha "ilkel" veya "öncül" olarak değerlendirilirler. Gerçek bir çekirdek zarları, hücre zarına bağlı organelleri yoktur. Genetik materyalin bulunduğu hücre bölgesine "çekirdeğimsi" anlamına gelen "nükleoit" denir (öte yandan ökyaryotlarda belirgin bir çekirdek vardır). Ribozomları, ökaryotik ribozomlara (40S ve 60S) göre daha küçüktür (30S ve 50S).

Ökaryotlarda prokaryotlardan farklı olarak hücre iskelet elemanları (mikrofilament, ara filament ve mikrotübül) ve zarlı organeller bulunur. Bu da ökaryotik hücreyi daha düzenli ve organize kılar. Ayrıca ökaryotlar, çift zarlı mitokondri ve kloroplast organellerini de bulundurabilir. Daha önceden de izah ettiğimiz gibi Endosimbiyotik Teori, prokaryotlardan ökaryotların evrimini başarıyla açıklayan teoridir.

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar bilim insanları uzun süredir ökaryotların prokaryotlardan evrimleştiğini düşünseler de, bu geçişi net bir şekilde gösterebilen bir ara formu tespit edememişlerdi! Bu nedenle ökaryotların prokaryotlardan tam olarak nasıl evrimleştiği konusu, biyolojinin en ilginç ve gizemli sahalarından birisi olarak kalmıştı. 2012 yılında yapılan benzersiz bir keşif, bu muammayı aydınlatma yönünde önemli bir adım oldu.

Derinlerde Bir Mikroorganizma: Parakaryon myojinensis

Japonya’nın güneydoğusundaki takımadaların bir parçası olan Aogashima Adası'nın yakınlarında, 1240 metre derinlikte Myojin Knoll su altı volkanındaki hidrotermal bacalarında yaşayan ve hücresel özellik bakımından hem prokaryottan hem ökaryottan izler taşıyan ara form kabul edebileceğimiz bir canlı keşfedildi: Parakaryon myojinensis.[1]

Üstte, Parakaryon myojinensis türünün ultra-ince bir kesidi gözüküyor. Tek nükleoit zara (NM) sahip düzensiz nükleoitine (N), endosimbiyontların (E) varlığına ve mitokondrinin noksanlığına dikkat ediniz. Ayrıca hücre duvarı (CW) ve plazma zarı (PM) da bulunmaktadır. Alt tarafta ise hücrenin üç boyutlu rekonstrüksiyonu görülmektedir.
Üstte, Parakaryon myojinensis türünün ultra-ince bir kesidi gözüküyor. Tek nükleoit zara (NM) sahip düzensiz nükleoitine (N), endosimbiyontların (E) varlığına ve mitokondrinin noksanlığına dikkat ediniz. Ayrıca hücre duvarı (CW) ve plazma zarı (PM) da bulunmaktadır. Alt tarafta ise hücrenin üç boyutlu rekonstrüksiyonu görülmektedir.
M. Yamaguchi
Myojin Knoll Su Altı Volkanı Konumu
Myojin Knoll Su Altı Volkanı Konumu
ResearchGate

Bu keşifte elektron mikroskobu ve yapı analizlerinden (İng: "structome analysis") yararlanılarak, organizmanın 10 mikrometre uzunluğunda ve 3 mikrometre çapında olduğu anlaşıldı. Bir diğer deyişle yeni keşfedilen tür, Escherichia coli bakterisinden yaklaşık 100 kat daha büyüktür. Çıplak DNA filamentleri içeren tek zarlı bir nükleoit ve endosimbiyontlar barındırmaktadır; ancak mitokondrisi yoktur.

Prokaryot ve ökaryot canlılar arasında harika bir geçiş özelliği gösterdiği için, keşfedildiği yere de atıfta bulunarak türe "Myojin parakaryotu" anlamında Parakaryon myojinensis ismi verildi. Bu isimlendirmede Pará kelimesi Yunancada "ara" anlamına gelirken, káryon kelimesi Yunancada "çekirdek" anlamına gelir. Yani keşfedilen tür, tam da evrimsel biyolojinin öngördüğü üzere, prokaryotlar ile ökaryotlar arasında bir geçiş türüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Prokaryotlar, genellikle metabolik faaliyetlerinin difüzyona bağımlı olmasından ötürü sadece birkaç mikrometre büyüklüğündedirler. P. myojinensis, prokaryotlara ait hücre büyüklüğü sınırlarını aştığı için, hücre içerisinde maddenin taşımasını sağlayan bir mekanizmanın evrimleşmiş olması beklenmektedir. Henüz bu tür bir mekanizmanın var olup olmadığı bilinmemektedir.

P. myojinensis türünün en belirgin özelliği, hücrenin %40'ını kaplayan, büyük nükleoididir. Örneğin maya mantarlarının çekirdeği, hücrenin sadece %7-11 civarını kaplar. Endosimbiyonlar, P. miyojinensis'in hücre hacminin %5'ini kaplamaktadır - ki bu, S. cerevisae (%2) ile E. dermatitidis (%10) arasında bir değerdir. Bu endosimbiyontların hücre içindeki görevi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Araştırmacılar, bu türün kökeniyle ilgili olarak şöyle yazıyorlar:

"Parakaryon myojinensis", göreli olarak daha iri bir prokaryot ile daha ufak bir bakterinin endosimbiyotik evrimi sonucu ortaya çıkmış, muhtemelen stabil bir simbiyotik türdür. Hatta prokaryotlar ile ökaryotlar arasındaki bir geçiş türünün torunu bile olabilir. "P. myojinensis"in atasında muhtemelen hücre duvarı yoktu ve bu sayede bakterileri içine alması mümkün oluyordu. "P. myojinensis"in karmaşık sitomembran sistemine ve endosimbiyontları içeren fagozom-benzeri organellerine bakılacak olursa, o dönemlerde yaşamış olan atanın fagositoz mekanizması oldukça gelişmiş olabilir. "Parakaryon myojinensis", muhtemelen endosimbiyotik süreç tamamlandıktan sonra hücre duvarına kavuşmuştur. Ayrıca, her ne kadar "P. myojinensis" içindeki endosimbiyontlarda hücre duvarı olmasa da, ilk olarak konak tarafından yutulduklarında hücre duvarına sahip olma ihtimalleri vardır. Bu hücre duvarları, uzun dönem simbiyoz dolayısıyla zamanla yitirilmiş olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 10
  • İnanılmaz 9
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 05:18:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10069

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Aksu, et al. Prokaryot mu, Ökaryot mu? Derin Denizlerde Prokaryotlar ile Ökaryotlar Arasında Geçiş Türü Olan Bir Mikroorganizma Keşfedildi!. (7 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10069
Aksu, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 07). Prokaryot mu, Ökaryot mu? Derin Denizlerde Prokaryotlar ile Ökaryotlar Arasında Geçiş Türü Olan Bir Mikroorganizma Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10069
E. Aksu, et al. “Prokaryot mu, Ökaryot mu? Derin Denizlerde Prokaryotlar ile Ökaryotlar Arasında Geçiş Türü Olan Bir Mikroorganizma Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10069.
Aksu, Elifnaz. Bakırcı, Çağrı Mert. “Prokaryot mu, Ökaryot mu? Derin Denizlerde Prokaryotlar ile Ökaryotlar Arasında Geçiş Türü Olan Bir Mikroorganizma Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 07, 2021. https://evrimagaci.org/s/10069.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close