Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pompeii’deki Kalıntılar, Antik Roma’nın Kozmopolit Yapısını Gözler Önüne Seriyor!

2 dakika
1,188
Pompeii’deki Kalıntılar, Antik Roma’nın Kozmopolit Yapısını Gözler Önüne Seriyor! PopSci
Tüm Reklamları Kapat

79 yılında güney İtalya’da Somma-Vezüv yanardağ sistemi patladı. Depremler ve şiddetli patlama, küçük bir Roma kasabası olan Pompeii’nin sakinlerini tamamen gömdü. Volkanik kül birçok bedeni kapladı ve korunmalarını sağladı. Kasabanın kalıntıları ilk olarak 1599’da keşfedildi ve 19. yüzyılda bilim insanları bu kalıntıları açığa çıkarmaya başladı, bedenlerin birçoğunu da alçı kalıplarla korudu.

Pompeii’den çıkarılan 14 insan kalıntısı üzerinde yapılan yeni bir genetik analiz, bu bireylerin volkanik patlamadan önceki kimliklerine dair ilk yorumların doğruluğuna şüphe düşürüyor. arkeologlar ve genetikçilerden oluşan bir ekip, Current Biology dergisinde yayınladıkları araştırmada bu kişilerin kim oldukları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yeni bir genomik analiz yöntemini kullandı.[1] Çalışmanın ortak yazarı Floransa Üniversitesinden arkeolog David Caramelli şunları söylüyor:

Bu çalışma, sınırlı kanıtlara dayalı anlatıların ne kadar güvenilmez olabileceğini ve genellikle o dönemdeki araştırmacıların dünya görüşünü yansıttığını gösteriyor.

Araştırmacılar, Pompeii halkının çeşitliliğini ve kökenlerini daha iyi anlamak için DNA örneklerinden elde edilen stronsiyum izotoplarını kullandı. 86 kalıptan 14'üne odaklanan ekip bu bireylerin genetik ilişkilerini, cinsiyetlerini ve kökenlerini belirmek için bedenleri korumak amacıyla kullanılan alçı dökümlerle iç içe geçmiş, son derece parçalanmış insan iskelet kalıntılarından DNA çıkarmayı başardı. Harvard Üniversitesi’nde genetikçi olan çalışmanın ortak yazarlarından David Reich şöyle belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Elde ettiğimiz bilimsel veriler, yaygın kabul gören varsayımlarla örtüşmüyor. Örneğin, altın bir bilezik takan ve bir çocuğu kucağında taşıyan bir yetişkinin anne olduğu düşünülüyordu. Ancak, aslında bu kişinin ilgisiz bir yetişkin erkek olduğu ortaya çıktı. Benzer şekilde, kız kardeş ya da anne-kız olduğu sanılan bir çiftin içlerinden en az birinin erkek olduğu tespit ettik. Bu bulgular, cinsiyet ve aile ilişkilerine dair geleneksel varsayımlara meydan okuyor.

Ayrıca, yapılan genetik analizler, Pompeii halkının oldukça farklı genetik geçmişlere sahip olduğunu da ortaya koydu. Bu insanların büyük bir kısmının Doğu Akdeniz'den göç etmiş grupların soyundan geldiği anlaşıldı. Araştırmacılar bu durumun Roma İmparatorluğu'nun kozmopolit yapısını vurguladığını belirtiyor. Pompeii'deki bu genetik çeşitlilik, Roma İmparatorluğu'nun sınırları içerisindeki farklı kökenlere sahip insanların nasıl bir arada yaşadıklarına ve kültürlerini nasıl paylaştıklarına dair değerli ipuçları sunmasının yanı sıra, Pompei'nin geçmişini ve ötesini tam olarak anlamak için genetik analiz ve diğer bilimsel disiplinlerden gelen araçların kullanılmasının gerekliliğini de gözler önüne seriyor. Harvard Üniversitesi'nden arkeogenetikçi Alyssa Mittnik ise son olarak bulguları şöyle özetliyor:

Çalışmamız arkeolojik verilerin yorumlanması ve antik toplumların anlaşılması açısından önemli sonuçlara sahip. Genetik verilerin arkeolojik ve tarihi bilgilerle birlikte değerlendirilmesi, modern varsayımlara dayalı yanlış yorumlamaları önlemek açısından kritik önem taşıyor. Bu çalışma ayrıca Pompeii’nin nüfusunun ne kadar kozmopolit olduğunu ve Roma İmparatorluğu’nda hareketlilik ile kültürel alışverişin nasıl işlediğini gözler önüne seriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
25
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. Pilli, et al. (2024). Ancient Dna Challenges Prevailing Interpretations Of The Pompeii Plaster Casts. Elsevier BV. doi: 10.1016/j.cub.2024.10.007. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 15:24:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18984

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Pompeii’deki Kalıntılar, Antik Roma’nın Kozmopolit Yapısını Gözler Önüne Seriyor!. (12 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18984
Derin, U., Derin, U. (2024, November 12). Pompeii’deki Kalıntılar, Antik Roma’nın Kozmopolit Yapısını Gözler Önüne Seriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18984
U. Derin, et al. “Pompeii’deki Kalıntılar, Antik Roma’nın Kozmopolit Yapısını Gözler Önüne Seriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Nov. 2024, https://evrimagaci.org/s/18984.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Pompeii’deki Kalıntılar, Antik Roma’nın Kozmopolit Yapısını Gözler Önüne Seriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, November 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/18984.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close