Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Polinezyalı Kâşifler Tatlı Patatesi Avrupalılardan Önce Nasıl Keşfetti?

4 dakika
3,014
Polinezyalı Kâşifler Tatlı Patatesi Avrupalılardan Önce Nasıl Keşfetti? Sweet Potato
Tüm Reklamları Kapat

Hani ara sıra "Bilim adamları bunu açıklayamadı!", "Bilim dünyası şokta!" minvalinde haberler çıkıyor, çoğunun altı boş çıkıyor, spekülasyona dayalı bilim basınımızın çok kötü çevirilerinden ibaret oluyor ya, işte böyle olmayan bir durumdan bahsetmek istiyorum size. Bu konuda hakikaten "Bilim dünyası suskun!" idi yakın zamanlara kadar.

Yeni Dünya kıtalarından gelen birçok endemik tür var biliyorsunuz. Kakaodan lamalara, pumalardan domatese kadar birçok canlının birkaç yüzyıla kadar yaşam alanı Amerika kıtalarıydı. Bunlardan biri de bizim tatlı patates olarak tanıdığımız Ipomoea batatas, Orta Amerika'nın yerli mahsülü. Radyokarbon verilerine göre en az 5000 yıldır kıtanın çiftçilerince üretilen bir tarım ürünü. Tüm Güney Amerika'da bilinip yemeklerde kullanılıyor, Peru'da "ceviche" denen bir deniz ürünü salatası çeşidinde, Arjantin'de tatlılarda, Şili'de haşlama usülü doğrudan bir öğünde afiyetle yeniyor. Hafifçe umami tat içerdiği ve bir bitkisel ürüne göre rekor düzeyde verimli bir enerji kaynağı olduğu için (hektar başına 70 bin kilokalorilik enerji üretimi) çok da seviliyor. Ayrıca suyu sıkılıyor ve coğrafî keşiflere dek Avrupalıların bir çeşit deniz sülüğünden nice zorluklarla ürettiği mor tekstil boyası bu sudan kolayca elde edilebiliyor.

Avrupa'da mor boya o kadar zor bulunuyordu ki çoğu durumda sadece soylular tarafından kullanılmasına müsaade ediliyordu. Meselâ Geç Roma döneminde imparatorluk izni olmadan mor giyinmek kellenizi götürebilirdi.
Avrupa'da mor boya o kadar zor bulunuyordu ki çoğu durumda sadece soylular tarafından kullanılmasına müsaade ediliyordu. Meselâ Geç Roma döneminde imparatorluk izni olmadan mor giyinmek kellenizi götürebilirdi.
Webexhibits.org

Kolomb Bahamalara ulaştığında tatlı patates kıtaların her yerinde biliniyordu. İspanyollar şimdi bizim normal patates olarak bildiğimiz 'batata' bitkisi köklerini Taino yerlilerden öğrendi ve Avrupa'ya tanıttı. Daha sonra yine kökleri tüketilen ama aslında patatesle hiçbir ilgisi olmayan ve Quechua yerlilerince "kumal" adı verilen tatlı patates, kolonistlerin yanlış adlandırması sonucu tatlı patates adıyla öğrenildi, hızla kullanılmaya başladı. Buraya dek her şey sıradan.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa zaman sonra kaşifler Polinezya adalarına ulaştılar. Adalar ve sakinleri her yönden izole ve farklı topluluklardı. Ama ilginç olan bu adalarda da tatlı patates üretiliyordu. Hem de normalde tarımsal faaliyetlere pek fazla ilgili olmayan Polinezyalılarca doğadan toplanarak değil, tam bir tarımsal ürün olarak üretiliyordu. Üstelik yerli halkın verdiği isim de benzer şekilde "kuumara" idi.

Polinezya adaları ile Şili sahili arasında kabaca 8000 kilometrelik bir okyanus boşluğu var. Bu aşağı yukarı İstanbul ile Kanada sahili arası kadar bir uzaklık. Polinezya yerlileri gerçekten bu mesafeyi yaptıkları basit kanolarla aşmış ve geri dönmüş olabilirler miydi? Avrupalıların pusula, usturlap gibi yardımcı cihazlar, çok deneyimli okyanus kaptanları ve devasa yelkenli gemilerle bile aşmakta zorlandıkları bir okyanus Polinezyalılarca bir şekilde aşılmış olabilir miydi? Polinezyalı kaptanlar bizden daha uzak oldukları Amerika'ya bizden daha önce ulaşmış olabilirler miydi?

Radyokarbon testleri şüpheyi daha da güçlendirdi. Çünkü 2004 tarihli şu yayın, Polinezya bulunmuş bir tatlı patates fosilini milattan sonra 1000 yılı civarına tarihliyordu. Bir yanlışlık olmadığı, bitkiyi adalara Kaptan Cook'un getirmediği, Avrupalılardan çok önce tatlı patatesin adada var olduğu kanıtlandı. Genetik bilimi de daha öncesinde bulguları derinleştirmişti. 1998 tarihli şu yayında da Polinezya'dakiler de dahil olmak üzere kıta merkezi dışında kalan dünyanın tatlı patates türlerinin tümünün Orta Amerika'daki takriben M.Ö. 2500 dolaylarında yaşamış tek bir ortak atadan ürediği kanıtlanıyordu.

Son noktayı 2013 tarihli Brian Swittek'in makalesi koydu. Makalenin atıf yaptığı çalışma Polinezya'daki tatlı patates türlerinin tümünü iki kategoriye ayırıyordu. Bir kısmı koloni çağında Avrupalılarca Güney Amerika'dan getirilmişti. Ama diğerleri çoktan oradaydılar. Genetik olarak tüm Polinezya türlerinin daha yakın tarihli (tahminen M.S. 700 civarı) bir bireye dayandığı gösterildi.

Bugün bildiğim kadarıyla konuyla ilgilenen bilim alt dallarında hiç kimse Güney Amerika'da yetişip tohumlardan ziyade sürgünlerle çoğalan bir bitkinin doğal yollarla 8 bin kilometreyi aşıp Polinezya'ya ulaşmış olabileceğine ihtimal vermiyor. Gerek genetik gerek kültürel bulgular aksini işaret ediyor. Polinezyalı denizciler bizden epeyce önce Güney Amerika'ya ulaşmış ve geri dönerken de tatlı patatesi yanlarına almış olmalılar. Belki de bu Kolomb öncesi Yeni Dünya temaslarıyla ilgili varsayımlarımızı önümüzdeki yıllarda gözden geçirmemiz gerekiyor.

"Neden tam tersi olmasın, belki Güney Amerikalılar Polinezya'ya ulaşmıştır?" sorusunun geleceğini tahmin ediyorum, bu kabulün basit bir sebebi var: Amerika kıtalarında denizcilik geleneği olan hiçbir kültür var olmamasına karşın Polinezyalılarda adalararası ciddi bir denizcilik geleneği var. Bu görselde de Polinzeyalıların hâlen canlı tuttukları gemi işçiliğinin bir örneği, geleneksel Polinezya Hokule'a tipi bir kano görmektesiniz.
Flickr:HongKongKuey
Genetik analizlere göre tatlı patates ve normal patatesin anavatanından Okyanusya ve Asya boyunca yayılma şeması.
Genetik analizlere göre tatlı patates ve normal patatesin anavatanından Okyanusya ve Asya boyunca yayılma şeması.
National Academy of Sciences

doi: 10.47023/ea.bilim.7481

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 18
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/10/2024 03:24:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7481

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ağız
Genel Halk
Paleontoloji
Hafıza
Epistemoloji
Makroevrim
Ekoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
İnternet
Kanıt
Zihin
Akciğer
Bilim Tarihi
Nötron
Stres
Kontrol
Çocuk
Psikoloji
Sendrom
Mantık Hatası
Freud
Teleskop
Yeni Doğan
Eğitim
Diş Hekimliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Karaca, et al. Polinezyalı Kâşifler Tatlı Patatesi Avrupalılardan Önce Nasıl Keşfetti?. (4 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 16 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7481 doi: 10.47023/ea.bilim.7481
Karaca, B., Bakırcı, Ç. M. (2018, December 04). Polinezyalı Kâşifler Tatlı Patatesi Avrupalılardan Önce Nasıl Keşfetti?. Evrim Ağacı. Retrieved October 16, 2024. from https://doi.org/10.47023/ea.bilim.7481
B. Karaca, et al. “Polinezyalı Kâşifler Tatlı Patatesi Avrupalılardan Önce Nasıl Keşfetti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Dec. 2018, https://doi.org/10.47023/ea.bilim.7481.
Karaca, Bilgehan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Polinezyalı Kâşifler Tatlı Patatesi Avrupalılardan Önce Nasıl Keşfetti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 04, 2018. https://doi.org/10.47023/ea.bilim.7481.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close