Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Nezle (Soğuk Algınlığı) ile Grip Arasında Ne Fark Var?

3 dakika
10,697
Nezle (Soğuk Algınlığı) ile Grip Arasında Ne Fark Var? Muskogeenow
Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki bir sabah kalktınız ve hapşuruyorsunuz, burnunuz akıyor (veya tıkalı), öksürüyorsunuz, kaslarınızı hareket ettirmekte güçlük çekiyorsunuz, boğazınız kaşınıyor ve ağrıyor, ateşiniz var gibi hissediyorsunuz. Hasta olduğunuz belli ama... Nezle mi oldunuz, grip mi? Bunu bilmenin bir yolu var mı?

Kışın "olmazsa olmazı" konumundaki hastalıklardan ikisi nezle (İng: "cold") ve griptir (İng: "flu"). Dilimizde nezle, "soğuk algınlığı" olarak da bilinmektedir. Ancak birbirine çok benzer olan bu hastalıkları kimi zaman ayırt etmesi güç olabilmektedir. Bu nedenle, ikisi arasındaki farkı siz okurlarımıza anlatmak istiyoruz:

İlk önce bariz olanı söyleyelim: Nezle de, grip de, solunum yolu hastalığıdır. Ancak bu iki hastalık, farklı virüslerden kaynaklanır. Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs tanımlanmışsa da, en yaygın suçlu rhinovirüslerdir. Gribe neden olan virüs ise, Orthomyxoviridae ailesinden olan grip virüsleridir. Ayrıca, yaygın olarak bilindiği gibi nezle, gribe göre çok daha hafif olarak atlatılabilen bir hastalıktır. Gripte belirtiler çok daha şiddetlidir. Öyle ki, grip hastalığına yakalanan insanlar kimi zaman zatürreye yakalanabilirler, bakteriyel enfeksiyonlara daha açık hale gelirler, hatta hastanelik olabilirler! Nezle ise çok daha hafif bir şekilde, günlük hayatınızı dikkate değer miktarda etkilemeden, genellikle tıkalı (veya akan) bir burun, hafifçe ağrıyan baş ve kaşınan bir boğazla geçer; çoğu zaman ateş yükselmesi bile görülmez.

Tüm Reklamları Kapat

Ne yazık ki nezle ile grip arasındaki farkı kesin olarak söylemenin tek yolu, hastaneye giderek özel bir test yaptırmaktır. Ancak eğer ki ateşiniz yükseliyorsa veya üşüdüğünüzü hissediyorsanız, kuru ve şiddetli bir şekilde öksürüyorsanız, yutkunurken boğazınız ağrıyorsa, kaslarınızı hareket ettirirken ağrı ve sızı oluyorsa ve genel olarak yorgunluk hissediyorsanız, muhtemelen gribe yakalandığınızı söylemek mümkündür. Öte yandan sadece burnunuz tıkalı veya akıyorsa, boğazınız ağrıyorsa, hapşuruyor ve/veya öksürüyorsanız, hafif başağrısı çekiyorsanız ve az miktarda yorgunluk hissediyorsanız, nezleye yakalandığınızı söylemek mümkün olacaktır.

Ayrıca nezle genellikle 2-3 günde atlatılabilirken, gribin etkilerinin 7-14 güne kadar devam edebildiği bilinmektedir. Bu noktada şunun altını önemle çizmekte fayda var: İki hastalık da viral nedenlere sahip olduğu için, özellikle de antibiyotikler gibi ilaçların kullanımıyla bu hastalıkları geçirmenin hiçbir yolu yoktur. Antibiyotik, "anti" (karşı) ve "biyo" (canlılık) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. Yani canlılığı öldürmeye yöneliktir (mesela bazı yoğurtlarda görebileceğiniz "probiyotik" sözcüğü de, "canlılığı destekleyen" demektir). Bu canlılıktan kasıt, bakterilerdir. Antibiyotikler, bakterileri öldürebilir. Ancak virüsleri öldüremez. Neden? Çünkü virüsler canlı değildir! Dolayısıyla antibiyotik ile öldürülemezler! Nezle ve gripte alınan ilaçların yapabileceği tek şey, semptomları idare etmeye yardımcı olmak olabilir. Örneğin burun spreyi kullanarak burun tıkanıklığını açabilirsiniz. Asetaminofen içerikli ilaçlarla ağrılarınızı azaltabilir, ateşinizi düşürebilirsiniz. Dekstrometorfan içerikli ilaçlarla öksürüğünüzü bastırabilirsiniz. Ancak bunların hiçbiri, hastalığın kökeni olan virüsleri öldüremeyecektir.

Unutmamak gerekiyor ki, her iki hastalığa neden olan virüsler de son derece bulaşıcıdır. Dolayısıyla bu hastalıklara yakalanmamak veya yakalandığınızda etrafa saçmamak için, ellerinizi sıklıkla yıkamayı; hapşururken ve öksürürken ağzınızı avcunuzla değil, dirsek içinizle kapamayı; mümkün olduğunda ağzınıza ve burnunuza dokunmamayı unutmayın. Ayrıca gribe yakalanma ihtimalinizi azaltmak için, yıllık grip aşınızı da yaptırmayı unutmayın! Daha önemlisi, eğer ki hastalık sizi rahatsız edici boyutlara ulaşırsa veya birkaç gün içerisinde şiddeti azalmazsa, mutlaka hekiminize danışınız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 40
  • Bilim Budur! 18
  • Muhteşem! 10
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • CDC. Cold Versus Flu. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  • Healthline. Cold Or Flu? How To Know Which One You Have. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
  • WebMD. Flu Or Cold Symptoms?. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 15 Mart 2019. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/12/2024 07:09:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3239

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Antik
Evrimleşme
Hastalık
Işık Yılı
Köpekbalığı
Tür
İstatistik
Yatay Gen Transferi
Factchecking
Sinek
Biyoçeşitlilik
Savunma
Elektrokimya
Korona
Yörünge
Bilişsel Önyargı
Viral
Sars Virüsü
Şehir Hastanesi
Mers
Gün
Teknoloji
Embriyoloji
Yavru
Diş Sorunları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Nezle (Soğuk Algınlığı) ile Grip Arasında Ne Fark Var?. (29 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3239
Bakırcı, Ç. M. (2015, January 29). Nezle (Soğuk Algınlığı) ile Grip Arasında Ne Fark Var?. Evrim Ağacı. Retrieved December 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3239
Ç. M. Bakırcı. “Nezle (Soğuk Algınlığı) ile Grip Arasında Ne Fark Var?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2015, https://evrimagaci.org/s/3239.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Nezle (Soğuk Algınlığı) ile Grip Arasında Ne Fark Var?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 29, 2015. https://evrimagaci.org/s/3239.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close