Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Göklerin Efendileri Uçan Sürüngenler!

Göklerin Efendileri Uçan Sürüngenler! Sygic Travel
4 dakika
2,543
Tüm Reklamları Kapat

Onlar göklerin efendisi, onlar uçan sürüngenler...

Nerede ise, 150 milyon yıl boyunca uçtular. Kimi onları ejderhalara benzetir. Bu yanlış bir benzetmedir; çünkü ejderhalar yarasa kanatlıdır, ateş saçarlar, sonuçta efsanevidirler. Diğer yandan, H. sapiens bakış açısı ile şekillendirilmişlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Onlar kuş değildir, yarasa da değildir. Onlar böceklerden sonra, ilk uçan varlıklardır. Kuşlar henüz yok, gökyüzü tamamen onların.

Vücudlarını gördüğünüz zaman, bu kırık şemsiyeler (zevksiz durmayan bir benzetme) nasıl olur da uçar demekten kendinizi alamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl geliştikleri hakkında çok net bilgimiz yok; yalnız öne sürülen birkaç soru işareti ile süslenmiş açıklamalardan ibaret durumdayız. Emin olduğumuz bir konu var ise, o da, evrildikten sonra yine evrimin itici güçleri ile tüm dünyaya yayıldıklarıdır. 

Kimi diş dolu çenelere sahiptir. Kimi kısa, kimi uzun kuyrukludur. Kimi serçe büyüklüğünde, kimi devasadır; çoğunda ise tüy ve çıkıntılar var.

Uçmak önemlidir; ama uçmayı mükemmelleştirebilmek, onlar açısından, geleceği sağlıklı ve kalıcı garanti etmektir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Henüz açıklığa kavuşturabildiğimiz noktaları var. Uçmaları ise, birçok sır ile beraberinde geliyor.

image

Nasıl Uçuyorlar?

Almanya Solnhofen'da (Bavaria) 200 milyon yıl önce sığ bir göl vardı. Bu bölgede şu anda bir maden ocağı var. Bir fosil saptandı; o gün için çok farklı olduğundan tüm ilgiyi kendine çekmeyi başardı. 

Kimi bu bir ördek dedi, kimi ise hayır yüzüyor büyük ihtimalle penguen benzeri birşey dedi.

Tüm Reklamları Kapat

Georges Cuvier ise büyük bir keşife imza attı. Çenesinde, sadece sürüngenlerde görebileceğimiz, bir kemik buldu (artiküler ve kuadrat). Yeni sorular ise beraberinde geldi; Varanus komodoensis gibi bir varlık nasıl olur da uçar? G. Cuvier sırrı timsahın parmağında buldu. Fosildeki bu parmak uzadıkça uzamış. G. Cuvier fosile (1809) Pterodactylus adını vermiş; anlamı, parmak üstündeki kanat.

G. Cuvier fosile bakarak, nasıl uçmuş olabileceklerini hayalinde canlandırdı (siz de yapın, oldukça keyifli). 

Bunu daha iyi anlamak için, kuş ve yarasa kanadına göz atmakta fayda vardır. Kuşların dördüncü ve beşinci parmağı kaybolmuştur; ilk üç parmak ise daha uzundur. Bu parmaklar tüyler ile desteklenir. Yarasalar da ise, durum biraz daha farklıdır. Baş parmak serbest durur; diğer dört parmak uzayarak perdeyi denetler.

Uçan sürüngenlerde serçe parmak kaybolmuştur; ama yüzük parmağı aşırı derecede uzamıştır. Enteresanlığı ise, tüm kanadı tek bir parmağın desteklemesinden ileri gelir. Tek parmağı ile uçan, bir, sürüngen!

Tüm Reklamları Kapat

Bu Denli Ağır Bir Beden Uçuyor

Japonya Fukui Dinozor Müzesi'nden paleontolog Tai Kubo, Ueno Hayvanat Bahçesi'ndeki timsah, kaplumbağa, kertenkele ile kurbağalara ait 17 canlı türüne ait ayakizlerini inceledi. Ayrıca, ayakizi sahibi olan canlının ağırlığını kaydetti. Bireyin ön ve arka ayak büyüklükleri ile toplam ağırlığı arasında bir ilişkiyi saptadı. Daha sonra elde ettiği matematik modeli pterozorlara ait olan ayak izlerine uygulayarak sonuca ulaştı. Sonuç göz kamaştırıcı, kimi 145-150 kilograma kadar ulaşabilmiş!

image

 

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Kalkülüs: Eksiksiz Bir Ders - Öğrenci Çözüm Kılavuzu (Cilt 2)
  • Boyut: 20 x 28
  • Sayfa Sayısı: 348
  • Basım: 7
  • ISBN No: 9786053550501
Devamını Göster
₺310.00
Kalkülüs: Eksiksiz Bir Ders - Öğrenci Çözüm Kılavuzu (Cilt 2)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Bu ağırlık sadece süzülmüyor, bunu akrobasiye dökebiliyor; yani çok iyi uçmuşlar. Bunun cevabı ise, Fransa Toulouse'dan geldi. Burada fosilleşmiş ayak izleri var; şu an için inişi belgeleyen nadir bir kanıtımız. Bu öylesine önemli bir kanıt ki, uçuşun nasıl denetlendiğini de gösteriyor.

Fosil analizleri, uçuş esnasında başlarının öne ve aşağıya doğrultuda, rüzgara karşı rota belirler pozisyonda uçtuklarını gösteriyor. Burada akla gelen sorular ise, havada hangi eklem hareketi ani ve seri hareket sağlıyordu oluyor.

Yumurtluyorlar:

Cevap, Çin Yixian'dan geldi. Yumurta içinde fosilleşmiş bir uçan sürüngen. Bu çok önemli bir bulgudur. Yumurta, 3.6 santimetreye 6.3 santimetredir. Baş, diş ve arka beyin ve kafatası ile tam bir embriyo içerir.

Ne Zaman Uçtular?

Bu soru oldukça kafa karıştırıcıdır. Ya yumurtadan çıktıktan hemen sonra uçtular ya da belli bir büyüklüğe erişince uçtular. Bulunan yavruların bir kısmı yuvadan oldukça uzakta, derin su içinde fosilleşmiş vaziyette saptandı. Bu bulgu bir kısmının acemice uçtuğunu gösterse de, şu an için kanıtlar oldukça yetersizdir. Kısa süreli deneme uçuşları yapmış olabilirler ve bu esnada yakalandıkları fırtına onları suya devirmiş olabilir. Bu, geçici bir önermedir.

Beyin röntgenleri çekildi; bu devrim niteliğindedir. Röntgen sonuçları çarpıcı: 

Beyin uçuş esnasında göze, belli bir noktaya sabitlenme niteliği katmıştır. Bu nitelik, avlanmada oldukça gerekli ve önemli bir avantaj sağlar. İyi bir uçuş ve av için havadan da bilgi almanız gereklidir.

image

Zaten havada kalmak için kuşların ve yarasaların yapması gereken, can alıcı, birkaç hareket vardır. Buna kanat vuruşu denir. Bunu, yine kuvvetle muhtemel, uçan sürüngenler de yapmış olmalıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yerdeler:

Yerde oldukça beceriksizler. Kimi karın doyurmak için yere inmek zorundaydı. Göklerin efendileri şimdi, savunmasızlar.

Ne yediklerini anlamak için çenelere dikkat etmemiz gerekiyor. Çoğunda diş yok, leşçil olmaları da mümkün (bence kimi için kuvvetle mümkün). Kiminin ise, ağzında, elek tarzı bine yakın dişi var.

Sıcakkanlılık ya da Soğukkanlılık?

Tüm Reklamları Kapat

Moğolistan'dan bu soruyu aydınlatacak nitelikteki bir fosilin keşfi ile sarsıldık! Yaşayan tüm sürüngenler soğukkanlıdır; ama Moğolistan fosili bunu biraz değiştirdi. Bu uçan sürüngen fosilinin vücudunda da tüyler var.

Uçan sıcakkanlı diğer hayvanlar, uçmak için belli bir enerjiyi depolamak zorundadır. Depoladıkları bu enerjiyi, havada dengeli kullanmak kaydı ile uçarlar.

Uçmuşlar, süzülmüşler, süzmüşler, dalmışlar, aramışlar, leş yemişler; evet onlar uçan sürüngenler, onlar göklerin efendisi...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 01:02:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1478

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Göklerin Efendileri Uçan Sürüngenler!. (10 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1478
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, October 10). Göklerin Efendileri Uçan Sürüngenler!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1478
M. A. Sökmen, et al. “Göklerin Efendileri Uçan Sürüngenler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1478.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Göklerin Efendileri Uçan Sürüngenler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 10, 2013. https://evrimagaci.org/s/1478.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close