Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkeoloji Ne Değildir?

Arkeoloji Ne Değildir? Vox
6 dakika
2,399
Tüm Reklamları Kapat

Başlıca amacı kazı yapmak değildir!

Arkeolojinin amacı kazı yapmak değildir. Kazı, arkeoloğun gerekli verileri elde edebilmek için kullandığı bir yöntemdir yalnızca.

Pek çok belgede geçen ''bilimsel amaç'' aslında kolaylıkla tanımlanabilir. Bilimsel amaçla kazı sadece bilimsel sorunları çözmek için o buluntu yerini kazmaktan başka çare yoksa yapılır.

Problemi çözmenin kazısız bir yolu varsa öncelikle bu yol denenmelidir. Çünkü her gün gelişen yeni teknikler, yeni yorumlar nedeniyle eski kazıların verilerini işlemek zorlaşır ve arkeolojik kazılar her zaman bir tahribat olur. 20 yıl önce yapılmış kazıların hep bir şeyleri bugünkünden daha eksik yapmış olduğu fark edilir. Peki, 149 yıl önce yapılmış, tahribatı çok yönlü olan bir kazıyı düşünebiliyor musunuz?

Tüm Reklamları Kapat

Heinrich Schliemann'ınki öyleydi! Homeros’un kitabında değindiği şehirleri araştırmak Heinrich Schlieman'ın en büyük arzularından biriydi. Kırklı yaşlarında ticareti bırakıp, Yunan bir kadınla evlenmiş ve Homeros'un efsanevi şehri Troia'yı bulmaya karar vermiştir. Araştırması Türkiye'nin kuzey batısındaki Hisarlık yakınındaki höyükte son bulmuştur. Schliemann, daima büyük boyutlarda çalışmıştır ve 150 kadar işçi çalıştırarak yüzlerce metreküp toprak kazmıştır. Kazı tekniğini daha önceki yıllardaki Süveyş Kanalı kazımından model olarak almıştır. Schliemann farklı dönemlere ait 7 yerleşim tabakası keşfetmiş ve büyük altın hazineler bulmuştu. Ne yazık ki bulduğu hazineleri izinsiz olarak yurt dışına çıkarmıştır. Schliemann’ın Arkeoloji metodu vahşiceydi, keşfettiği kadar da tahrip etmişti.

Indiana Jones değildir!

Arkeolojinin yorumladığı veri ve verinin oturtulduğu bağlam, üretilen arkeolojik bilginin toplumsallaşması ile bir tarih anlatısının parçaları haline gelir. Arkeoloji bu sebeple, toplumsal algı ve belleğin inşasında önemli bir role sahiptir.

Arkeolog ile ait olduğu kültür ve içinde yaşadığı toplum arasında diyalektik bir ilişki vardır. Bir başka tabirle arkeoloğun kendisi, sistemin kendisine içkin bir birey olarak bu döngüde bazen bilinçli bazen ise bilinç dışı şekilde hem rol sahibidir, hem de bu döngünün etkileneni konumundadır.

Dolayısıyla, ataerkil sistem hem sinema endüstrisinde hem de gazetecilikte algı ve bellek inşasına girişmiştir. Bu bağlamda; Indiana Jones arkeoloji, kültür ve heteroseksüel aile tipinde yüceltilen erkek figürü arasındaki ilişki ile bu algı ve bellek inşasındaki rolünü kendince yerine getirmeye çalışmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer, sosyal olarak oluşturulmuş olan cinsel ilişkileri veya belirli bir toplumun ve kültürün birer ürünü olarak hüküm süren modellerini incelemekte kararlıysak, o halde her ikisinin de merkezinde yer alan heteroseksüellik de, bu incelemenin bir konusu olmak zorundadır.

Feminist arkeoloji kısaca, tarihin ve tarihöncesinin yorumlanmasında feminist teori ve perspektifin veriyle buluşturulması olarak tanımlanabilir. Bu iddia ve amaç beraberinde tarih ve tarih öncesinin yorumlanmasında erkek-merkezliliği de tartışmayı ve buradan hareketle yeni bir tarih üretimini gerektirmektedir. Dolayısıyla, feminist teori ile arkeolojinin buluşturulmasının hayati adımının, şimdiye dek üretilen erkek-merkezli bilginin yapı-bozumuna uğratılması olduğunu söyleyebiliriz.

Arkeoloji definecilik, koleksiyonculuk, eser toplamak değildir!

Arkeoloji, parasal değeri olan nesneleri arayanların yaptığı gibi ''definecilik'' değildir. Bulunduğu kültürel ortamdan tekil olarak kopartılmış nesneleri toplayan ''koleksiyonculuk'' da değildir. Karanlık dehlizlerde gizemli sırları çözmeye çalışan gerilim ve maceralarla dolu bir uğraşı da değildir.

Bir müzayede salonundan alınan, nereden geldiği, ne ile birlikte nasıl bulunduğu belirsiz bir nesnenin bilimsel hiçbir değeri yoktur; böyle bir nesneden, sanat tarihi açısından bazı üslup özellikleri tanımlamaktan öte başka hiçbir bilgi alamazsınız.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sanıyoruz, konunun anlaşılması açısından en güzel örneklerden birini, Karl Raimund Popper'ın Dünya 1-2-3-4-5 (4 ve 5 keyfe kalmış bir şeydir)'i teşkil etmektedir. Karl Raimund Popper fiziksel maddelerin, güç alanlarının vs. dünyasını ''Dünya 1''; bilinçli ve belki de bilinçaltı deneyimler dünyasını ''Dünya 2''; öyküler anlatmak, efsaneler yaratmak, kuramlar, kuramsal sorunlar, hatalar ve tanıtlar gibi özellikle konuşulan (yazılan veya basılan) dil dünyasını ise ''Dünya 3'' olarak adlandırmaktadır. Sanat ürünlerinin ve sosyal kurumların dünyalarını ''Dünya 3'' e katılabileceğini veya ''Dünya 4-5'' olarak ayrıca adlandırılabileceklerini izah etmektedir. Arkeoloji biliminde, tüm bu dünyalar iç içe geçmiştir ve karşılıklı etkileşim içindedirler; paleolitik ve neolitik çağa özgü olan bilgilerin bir kısmının veya tamamen kaybolduğu bir dünyada kalkolitik çağ yeşeremezdi. Benzer bir şekilde, tüm bilginin tamamen kaybolduğu bir dünyada, Rönesans yani yeniden doğuş olamaz. Her şeyin baştan keşfedilmesi gerekir ki, bunun da asla garantisi yoktur.

Bu nedenle üretilmiş bilginin korunması insanlığın en önemli görevlerinden birisidir. Aynı nedenle, kütüphanelerimiz ve müzelerimiz en önemli, varlıklarımızıdır. Ve yine aynı nedenle, definecilik ve koleksiyonculuk en önemli varlıklarımızı, en başta aklımızı, tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır.

Arkeoloji, bir kısım basında yer alan arkeoloji değildir!

Gazetecilikte yer alan haber yapma anlayışının birçoğu, arkeolojiyi yansıtmamaktadır. Gazeteci haberi bulur, onu işler ve çeşitli düzenleme süreçlerinden sonra haber halkla paylaşıldığında birinci derecede sorumluluk sahibi olur. Haberleri objektif olarak değerlendirebilmek amacıyla, her habere nedeni açıkça anlaşılabilir - sorgulanabilir bir şekilde beş kriter bazında puanlar verilmiştir (en iyi 5, en kötü 0). Bu kriterler şunlardır:

  • Haberde yayınlanmış bilimsel bir yayından söz edilmesi (bir kitap veya makaleden haberde bahsedilmesi, haberi okuyan kişinin daha fazla bilgi almak isterse başvurabileceği bir kaynak olması): +1 puan
  • Spekülatif bir keşif olmaması (dünyadaki en önemli keşif olmaması): +1 puan
  • Kazı / araştırma yürütmenin ayrıntılarıyla ilgili olmaması (18 işçi ve 40 öğrenci ile kazı çalışmaları başladı denmemesi): +1 puan
  • Kanıtlanabilir olması (haberde söylenen şeyin herhangi bir şekilde sınanabilir olması): +1 puan
  • Araziden canlı yayın olmaması (haberin kazı veya araştırma sürerken yayınlanmaması): +1 puan

Bu kriterlerin hiçbirinden puan alamayan haberler ne yazık ki tüm haberlerin %66'sını oluşturmaktadır. Bu durum, haberlerin genel kalitesinin ne kadar düşük olduğunu göstermesi bakımından çarpıcıdır.

Bu durum, aynı zamanda, Celal Şengör'ün de belirttiği gibi Türkiye'de üniversite değil de üniversiteye benzeyen birkaç kurumun olmasından da kaynaklanmaktadır. Eğer, üniversite meslek edinme yerinden daha çok yaratıcı olmanın yeri olarak anlaşılabilirse; ancak, o zaman bu ve benzeri sorunlardan kurtulmamız mümkün olabilecektir.

O halde, Karl Marx'ın şu sözleri de konunun daha iyi kavranabilmesi açısından, üzerinde düşünülmeye fazlasıyla değerdir: Basın, bireylerin entelektüel oluşlarının iletişebildiği en genel yoldur. Kişiler için saygıya sahip değildir, sadece haber almaya / akla saygılıdır. Özgür basın halkın ruhunun her yerde tetikte olan gözüdür, halkın kendine inancının materyalleşmesidir, bireyi devlet ve dünyayla bağlayan zarif bağdır; maddi mücadeleleri entelektüel mücadeleye dönüştüren ve kaba materyal biçimlerini idealleştiren materyalleşmiş kültürdür. Halkın kendine dürüstçe itirafıdır ve itirafın günahtan kurtarma gücü çok iyi bilinir. Halkın kendini içinde görebileceği ruhsal aynadır, ve kendini soruşturma bilgeliğin ilk koşuludur. Çok yönlüdür, her yerdedir, her şeyi bilir. Daima gerçek dünyaya fışkırıp akan ve geriye kendisine akan ideal dünyadır. Karl Marx neticede, sadece ''kalemle yazanlar'' olarak nitelediği gazeteci türünü aşağılık olarak görmüştür. Onun için gazeteci savaşa, mücadeleye kendini adayandır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Özdoğan. (2011). 50 Soruda Arkeoloji. ISBN: 6055888190. Yayınevi: Bilim ve Gelecek Yayınları.
  • B. Dinçer. Arkeolojinin Tetikçileri. (23 Nisan 2012). Alındığı Tarih: 4 Nisan 2019. Alındığı Yer: Arkeoloji Gazetesi | Arşiv Bağlantısı
  • B. M. Fagan. (2014). In The Beginning. ISBN: 9780130329066. Yayınevi: Prentice Hall.
  • A. Ersoy. (İnsanbilim Dergisi, 2012). Arkeoloji Ve Antropoloji.
  • G. Duru, et al. (2017). Şey-Özne-Arkeolog: Geçmişin Cinsiyetlendirilmesi Ve Eril Önyargılar. ISBN: 9786059680455. Yayınevi: Ege Yayınları.
  • S. Jackson, et al. (2012). Cinselliği Kuramlaştırmak. ISBN: 9786055513375. Yayınevi: NotaBene Yayınları.
  • M. Özdoğan. (2008). Türk Arkeolojisinin Sorunları Ve Koruma Politikaları. ISBN: 9756899859. Yayınevi: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
  • K. R. Popper. (2016). Hayat Problem Çözmektir. ISBN: 978975080905x. Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları.
  • C. Şengör. (2015). Aptalı Tanımak. ISBN: 9786058447431. Yayınevi: Ka Kitap.
  • Kolektif, et al. (2015). Değişen Arkeoloji: 1. Teorik Arkeoloji Grubu - Türkiye Toplantısı Bildirileri. ISBN: 6054701575. Yayınevi: Ege Yayınları.
  • İ. Erdoğan. (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2007). Karl Marx Basın Özgürlüğü Ve Sansür.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 17:39:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1194

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Arkeoloji Ne Değildir?. (30 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1194
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, April 30). Arkeoloji Ne Değildir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1194
M. A. Sökmen, et al. “Arkeoloji Ne Değildir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Apr. 2013, https://evrimagaci.org/s/1194.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Arkeoloji Ne Değildir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 30, 2013. https://evrimagaci.org/s/1194.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close