Paylaşım Yap

Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!

Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!
4 dakika
1,160
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar Alzheimer hastalığının başlangıcına sebep olan tepkimeyi aydınlatmayı başardılar. Bu tepkimede proteinlerin ana yapısının değişimi sonucu sinir hücrelerini öldüren zincir reaksiyonları oluşuyor.

İlk defa, Cambridge Kimya Bölümünden araştırmacılar, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif durumların kökünü oluşturan anormal protein üretimini detaylıca haritaladılar. Araştırmacılar bu buluşun Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların erken teşhisi için hayati bir adım olduğunu ve yeni nesil hedefli aşılara olanak sağladığını düşünüyorlar.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makale, Dobson tarafından 15 yıldan fazla süre önce yanlış katlanan proteinlerin hastalıkla ilişkili olduğunu ispatlanmasından sonra, Dobson ve ekibinin dönüm noktasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma muhtemelen, yaşlanma sonucu ortaya çıkan, son derece yaygın olan hastalıkların araştırılmasında temel rol oynayan teşhis ve aşı bulmak adına yapılan bir çalışmalardan bir tanesiydi. 

Şu anda Alzheimer ve bunama ile ilgili hastalığı düzeltici her hangi bir tedaviye sahip değiliz, sadece elimizde semptomları önleyici çok kısıtlı tedaviler var. İlerlemeden ve gerçek bir etki yaratmadan önce moleküler boyutta olan olayları çözmeliyiz.” diyor, Prof. Dobson’ın ortağı ve makalenin yazarı olan Tuomas Knowles ve devam ediyor, “Artık hücre ölümüne neden olan toksik yapıların, yani oligomerlerin, hücreleri nasıl öldürdüğünü biliyoruz. Bu, hastalığa neden olan tetikleyicileri tespit etmek, hedeflemek ve müdahale etmek için ilerlememiz gereken yol.

Alzheimer Araştırma Vakfı’nın verilerine göre 2010 yılında, bunama İngiltere’ye yaklaşık 23 milyon pounda mal oldu. Bu, kanser ve kalp hastalıkları için yapılan harcamaların toplamından bile daha fazla. İngiltere başbakanı David Cameron bilim insanlarını ve klinikçileri yüzleştiğimiz sosyal ve sağlık açısından en zor hastalık olan bunama ile ilgili tedavileri geliştirmek ve bu konuda yeni buluşlar yapmak için beraber çalışmaya davet etti.

Alzheimer gibi hastalıklara neden olan nörodejeneratif (sinirlere hasar veren) süreçler hücreler içerisinde bulunan normal yapılı protein moleküllerinin yapılarının bozulması sonucu tetikleniyor.

Protein molekülleri, DNA'mızda kodlanmış olan bir sıraya göre, aminoasit denen kimyasal yapıtaşlarının hücresel "üretim hatları" boyunca birbirlerine birleştirilmesi sonucu oluşurlar. Yeni proteinler uzun, ince zincirler olarak oluşurlar ve normalde biyolojik işlevlerini yerine getirebilmeleri için sıkı, karmakarışık bir şekilde katlanmaları gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bazı durumlarda proteinler hatalı katlanabilirler ve etraflarındaki normal katlanmış proteinleri de engelleyebilirler. Bunun sonucunda proteinler birbirlerine dolanırlar ve kütleler halinde birbirlerine yapışırlar. Bu şekilde, genellikle milyonlarca işlevsiz veya hatalı işleyen molekül yığını oluşur. 

“Amiloyit fibriller” olarak adlandırılan anormal dal yapıları bulundukları odak noktasından dışa doğru büyürler veya anormal çekirdeklenme oluştururlar. Bunun sonucunda da anormal yapılar oluşur.

Bu amiloyit fibriller, Alzheimerlı beyinde büyük protein yatakları oluşturabildikleri için toksik oligomerlerin bulunmasından önce Alzheimer hastalığına sebep olduğu düşünülüyordu.

Bu yatakların uzunluğu ve yoğunluğu bunları taşınamaz ve çözünemez duruma getiriyor. Fakat Alzheimer’a sebep olan oligomerler çok küçük ve rahatlıkla beyin hücrelerine yayılıp nöronları öldürebiliyorlar veya diğer moleküllere zarar verecek şekilde onlarla etkileşebiliyorlar. Bunların bunların nasıl oluştukları şimdiye kadar bir sırdı. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Büyük bir bölümünü Samuel Cohen’in yürüttüğü çalışmada, bir kere küçük ama kritik düzeyde hatalı protein kümelerinin oluşumu gerçekleştiğinde, giderek hızlanan bir biçimde artan ve bu protein kümelerinin sayısını arttıran, bu sırada yeni "çekirdek oluşumu noktaları" oluşturan bir tepkime zincirinin başladığı ortaya koyuldu.

Yavru dalların oluşumuna neden olan ikincil çekirdeklenme sırasında sadece birkaç tane protein içeren kümeler oluşur. "Toksik oligomerler" olarak bilinen bu yapılar son derece küçük ve yayılabilirdirler. Bunlar, beyindeki nöronları öldürüp, hafıza kaybı ya da bunamanın diğer belirtilerine yol açar. 

Bu araştırmalar, kinetik deneylerle fizik ve kimya alanında yaygın olarak kullanılan ana denklemlerle bağlantılı yapısal teorileri bir araya getiriyor. Bu denklemler önceki araştırmalarda da sıklıkla kullanılmışlardı; fakat bu araştırmaya kadar, proteinlerin yapı bozukluklarının araştırılmasında tam potansiyellerine ulaşılabilecek bir şekilde kullanılamamışlardı. 

Araştırma, bu yılın Nisan ayında yine PNAS’da yayınlanan ve oldukça ses getiren bir araştırmanın izinden gidiyor. O araştırmayı yürütenler arasında Cambridge grubu haricinde Londra'dan ve MIT'den de araştırmacılar bulunuyordu. Orada, hasar veren amiloid fibrilin protein dallarının ilk atomik yapısı üzerinde çalışıldı. Araştırmacılar yıllarını teknik geliştirmeye harcadıklarını ve daha yeni yeni sonuçları almaya başladıklarını söylüyorlar. Fakat yavaş yavaş nörodejeneratif hastalıkların sırlarını çözmeye başlamışlar.

Biyomoleküler problemleri çözmek için fiziksel ve kimyasal teknikler kullanıyoruz, süreç ağlarını haritalandırıyoruz, yani 'olay yerini' yeniden canlandırıyoruz.” diyor ve ekliyor Knowles, “Karmaşık biyolojik süreçleri anlamak amacıyla nicel deneysel yöntemlerin ve haşin teorik analizlerin kullanımı, heyecan verici ve oyunu değiştiren sonuçların alınmasını giderek arttırıyor. Alzheimer gibi bir hastalıkta, toksik maddelerin oluşumuna engel olmak için çok hassas bir şekilde müdahale etmeniz gerekiyor. Şimdi artık bu oligomerlerin nasıl yaratıldığını keşfettik, yani hangi süreci durdurmamız gerektiğini biliyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 15:11:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1238

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!. (21 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1238
--, -., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, May 21). Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1238
-. --, et al. “Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 21 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1238.
--, ---. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Alzheimer Hastalığının Moleküler Tetikleyicisi Belirlendi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, May 21, 2013. https://evrimagaci.org/s/1238.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close