Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Yeşil Kumlar Keşfetti!

3 dakika
5,870
Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Yeşil Kumlar Keşfetti!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars'ın, isminden de anlaşılacağı üzere, kırmızı kayalarla ve kraterlerle kaplı olduğu kabul edilmiş bir gerçektir. Bilim insanları, Perseverance keşif aracını Jezero kraterine indirdiğinde de böyle bir manzarayla karşılaşmayı bekliyordu. Jezero krateri; Mars'ta su, hava ve manyetik alan bulunduğu zamanlarda zengin bir akarsu ağının parçası olan bir göldü. Kısmen bu geçmişinden dolayı seçilen kraterde keşif aracının buldukları ise beklenmedikti.

Araştırmacılar, nehir akıntılarıyla gelen ve gölün dibinde toplanan tortul kayaçlarla karşılaşmayı beklerken birçok kayacın volkanik kökenli olduğunu fark etti. Kayaçların, Hawaii'deki birçok sahile koyu yeşil rengini veren peridot'un daha bulanık ve daha az mücevhere benzeyen hali olan büyük olivin tanelerinden oluştukları görüldü.

Science Advances

Purdue Bilim Üniversitesinde Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri profesörü Roger Wiens ve doçent doktor Briony Horgan, Science Advances dergisinde yayımlanan bu verilerin keşfi ve analizinde oldukça büyük rol oynadılar. Wiens, Perseverance üzerindeki SuperCam enstrümanını geliştiren ekip içindeydi. Bu kamera sayesinde kayaç örnekleri analiz edilip türleri ve kökenleri belirlenebildi. Horgan ise Jezero kraterinin keşif aracının ineceği yer olarak seçilmesine yardımcı oldu. Ayrıca şu an da aracın keşiflerini jeolojik bağlama koyabilmek için araçtaki Mastcam-Z kameralarını kullanıyor. Wiens şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Keşfettiğimiz bu katmanlı volkanik kayaların, bugün Dünya’da bulunanlardan daha farklı göründüğünü fark ettik. Dünya’nın varoluşunun ilk zamanlarındaki volkanik kayaçlara daha çok benziyorlar.

Keşif aracının Mars'ta incelediği kayaçlar ve lavlar neredeyse dört milyar yaşında. Bu kadar yaşlı kayaçlar Dünya'da da bulunuyor. Fakat aktif tektonik plakalar ve milyarlarca yıllık rüzgârlar, su ve yaşamın etkisiyle aşınmış ve zarar görmüş durumdalar. Mars'takiler ise hala eski formunu koruyor. Bu yüzden onları analiz edip üzerlerinde çalışma yapmak çok daha kolay.

Araştırmacılar bu çalışmayla Mars'taki kayaçların evrimini, tarihini ve yaşam koşullarını anlamayı hedefliyor. Böylece Mars'ta yaşamın nasıl ortaya çıktığını öğrenmekle kalmayıp bunu Dünyanın ilk zamanlarındaki yaşam ve koşullarla karşılaştırabilecekler. Horgan şöyle söylüyor:

Dünya'da yaşamın ilk nerede ve ne zaman ortaya çıktığını tam olarak bilinmemesinin sebebi, o zamandan kalma kayaçların çoğunun şu an var olmaması. Bu yüzden Dünya'daki çevrelerin eskiden nasıl olduğunu anlamak çok zor. Perseverance'ın Jezero'da keşfettiği kayaçlar, milyarlarca yıldır bizim gelip onları bulmamızı beklermişçesine öylece yüzeyde duruyor. Bu, Mars'ın güneş sisteminin ilk zamanlarını anlamada önemli bir laboratuvar olma sebeplerinden bir tanesi.

Bilim insanları, Dünya'da yaşamın başlangıcındaki çevre ve koşullar üzerine fikir edinirken Mars'ın ilk yaşam koşullarını kullanabilirler. Yaşamın nasıl ve hangi koşullarda başladığını kavrayınca diğer gezegen ve aylarda da yaşamı nerede arayacaklarını daha iyi bilebilirler. Aynı zamanda Dünya üzerindeki biyolojik süreçler hakkında daha derin bir anlayışa sahip olabilirler.

Yaşam arayışı, Persevarence'ın temel amaçlarından ve Jezero kraterine inme sebeplerinden bir tanesidir. Jezero kraterinin yaşlı lav akıntıları kadar yaşama elverişsiz bir yerde bile yaşanabilir çevre potansiyeli bulunması şaşırtıcı ama aynı zamanda umut verici. Bilim insanları, şu anda incelenen tortul kayaçlarından da umut vaat eden bulgular elde edeceklerini düşünüyorlar. Horgan şöyle söylüyor:

Organik maddeler ve eski yaşanabilir çevreler hakkında daha da iyi sonuçlar almayı bekliyoruz. Bence bu durum, Mars'ın sulak ve yaşanabilir bir yer olduğu gerçeğine zemin hazırlıyor. Aldığımız tüm numuneler, bize Mars'taki eski mikrobik yaşamı anlamamızda yardımcı olacak.

Keşif aracındaki ekipman ve yenilikçi enstrümanlar, aracın görevi eşsiz bir şekilde yürütmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda, bilim insanlarının daha iyi gözlem yapıp sonuca varabilmesi için gezegene ayak basmalarının gerekliliğini de gözler önüne seriyor. Horgan son olarak şunları söylüyor:

Yörüngeden kayaçlara baktığımızda katmanların ne kadar güzel olduğunu düşündük. Onların tortul kayaçlar olduğu kanısındaydık. Ancak onlara iyice yaklaşıp milimetrik bir ölçekle baktıktan sonra tortul kayaçlar olmadıklarını anlayabildik. Bunlar aslında eski lavlardı. Bunu zeminde keşfetmemiz, bizim için oldukça önemli bir andı ve neden böyle bir keşfe ihtiyacımız olduğunu da net bir şekilde ortaya koydu. Keşif aracındaki aletler son derece önemliler. Kayaçları incelemek için tüm bu harika mikroskobik enstrümanlarımızı kullanmasaydık kayaçların kökenlerini anlamamız imkânsızdı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 10
  • Bilim Budur! 8
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 20:30:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12348

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Savunma
Avcı
Canlı
Argüman
Taklit
Model
Araç
Yakınsak Evrim
Elektromanyetik
Hormon
Mars
Tehdit
Enerji
Karbon
Dinozor
Antikor
Ağız
Psikiyatri
Hastalık
Yumurtalık
Uyku
Genetik Müdahale
Beslenme Davranışları
Cinsel Yönelim
Araştırma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Yeşil Kumlar Keşfetti!. (10 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12348
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 10). Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Yeşil Kumlar Keşfetti!. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12348
S. Küçükkıvanç, et al. “Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Yeşil Kumlar Keşfetti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12348.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Yeşil Kumlar Keşfetti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/12348.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close