Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır?

6 dakika
972
Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır? TikZ.net
Paralel Eksen Teoremi'ne dair bir gösterim.
Tüm Reklamları Kapat

Paralel Eksen Teoremi, diğer bir adıyla Huygens-Steiner Teoremi, klasik mekaniğin temel kavramlarından biri olup katı bir cismin herhangi bir eksen etrafındaki eylemsizlik momentini hesaplamak için kullanılmaktadır. Yani bu teorem, cisimlerin dönüş dinamiklerini analiz etmeyi sağlamaktadır.

Bir cismin 𝑧 ekseni etrafındaki eylemsizlik momenti şu şekilde tanımlanmaktadır:

I=∑imi[(xi−d)2+yi2]I = \sum_{i} m_{i} \left[ (x_{i} - d)^2 + y_{i}^2 \right]

Tüm Reklamları Kapat

İfadeyi açtığımızda karşımıza şu çıkar:

I=∑imi(xi2+yi2−2dxi+d2)I = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 - 2dx_{i} + d^2 \right)

Burada IcmI_{\text{cm}}, cismin kütle merkezinden geçen eksen etrafındaki eylemsizlik momentidir:

Icm=∑imi(xi2+yi2)I_{\text{cm}} = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 \right)

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak teorem, şu şekilde ifade edilmektedir:

I=Icm+md2I = I_{\text{cm}} + m d^2

Teorem, cismin kütle merkezinden geçen eksen etrafındaki eylemsizlik momenti (IcmI_{\text{cm}}) ile paralel eksenler arasındaki dik mesafe (dd) ve cismin kütlesi (mm) üzerinden hesaplanmaktadır. Türetme, bir kartezyen koordinat sisteminde eksenler arasındaki dik mesafenin 𝑥 ekseni boyunca olduğunu ve kütle merkezinin orijinde bulunduğu kabul edilerek yapılabilmektedir. Bu durumda, z′z' ekseni etrafındaki eylemsizlik momenti, orijin etrafındaki eylemsizlik momenti ve paralel eksenler arasındaki mesafenin karesinden gelmektedir.[1]

Kütlesi m olan bir levhanın kütle merkezinden geçen bir eksene göre eylemsizlik momentinin görsel olarak gösterimi.
Kütlesi m olan bir levhanın kütle merkezinden geçen bir eksene göre eylemsizlik momentinin görsel olarak gösterimi.
ProtonsTalk

Kartezyen koordinat sisteminde eksenler arasındaki dik mesafenin 𝑥 ekseni boyunca uzandığını ve kütle merkezinin orijinde bulunduğu varsayıldığında 𝑧 eksenine göre eylemsizlik momenti şu şekilde ifade edilmektedir:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Icm=∫(x2+y2) dmI_{\text{cm}} = \int (x^2 + y^2) \, dm

Cismin 𝑥 ekseni boyunca kütle merkezinden 𝑑 uzaklıkta bulunan 𝑧′eksenine göre eylemsizlik momenti ise şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

I=∫[(x−d)2+y2] dmI = \int \left[ (x - d)^2 + y^2 \right] \, dm

I=∫(x2+y2−2dx+d2) dmI = \int \left( x^2 + y^2 - 2dx + d^2 \right) \, dm

I=∫(x2+y2)dm+d2∫dm−2d∫xdmI=∫(x
2
+y
2
)dm+d
2
∫dm−2d∫xdm

Burada ilk terim IcmI_{\text{cm}}'dir, ikinci terimse MD2MD^2olmaktadır. Son terimdeki integral, kütle merkezinin 𝑥 koordinatının bir katıdır ve kütle merkezi orijinde bulunduğu için sıfırdır. Yani denklem şu hale gelmektedir:

Tüm Reklamları Kapat

I=Icm+MD2I = I_{\text{cm}} + M D^2

Eylemsizlik Tensörüne Göre Genellemesi

Kütle merkezi etrafındaki atalet tensörü (𝐼𝑖𝑗), yer değiştirme vektörü (RR) kullanılarak şu şekilde genelleştirilmektedir:

Jij=Iij+m(∣R∣2δij−RiRj)J_{ij} = I_{ij} + m \left( \lvert R \rvert^2 \delta_{ij} - R_i R_j \right)

Tüm Reklamları Kapat

Bu formül, herhangi bir noktaya göre hesaplanan eylemsizlik tensörünü vermektedir. Ayrıca eksenler arasındaki yer değiştirme dikkate alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Paralel eksen teoreminin genelleştirilmiş versiyonu koordinatsız gösterim biçiminde ifade edilebilmektedir:

J=I+m[(R⋅R)E3−R⊗R]J = I + m \left[ (R \cdot R) E_3 - R \otimes R \right]

Alan Eylemsizlik Momenti

Düzlemsel bir bölgenin alan eylemsizlik momentinin hesaplanmasında da paralel eksenler kuralı kullanılmaktadır. Düzlem bölgesi DD'ye göre, yeni eksene göre alan eylemsizlik momenti (IzI_{z}), kütle merkezine göre alan eylemsizlik momenti (IxI_{x}) ve bölgenin alanı (AA) şu şekilde ifade edilmektedir:

Iz=Ix+Ar2I_{z} = I_{x} + A r^2

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Güzellik Bir Yaradır

“YILIN EN İYİ KİTABI” seçkilerinde
New York Times • Guardian • Boston Globe • Flavorwire
Kızışmış Köpeklerden Farksız Erkeklerin Şu Sefil Dünyasına Güzel Bir Kız Çocuğu Getirmekten Daha Büyük Bir Lanet Yok.
Güzeller güzeli Endonezyalı fahişe Dewi Ayu, ölümünden yirmi bir yıl sonra, fırtınalı bir ikindi vakti, ailesine musallat olan bir lanetin intikamını almak için mezarından çıkar. Kızları ve torunları, portakal bahçeleri ve karambola ağaçlarının ortasında, şiddet, ensest, cinayet, delilik ve kalp yarasından mustarip hayatlar yaşamaktadırlar. Hepsi nefes kesici bir güzelliğe sahiptir, biri hariç: İsmi Güzel’dir, çirkinliği ise dillere destan.
34 dile çevrilen Güzellik Bir Yaradır, Endonezya’nın hayali Halimunda şehrinde geçen, korkutucu kadınlar ve iradesiz erkekler, komünist hayaletler ve kinci ruhlar, iffetli prensesler ve merhametsiz haydutlar hakkında, epik bir masal. Tarih ile halk efsanelerini iç içe geçiren Eka Kurniawan karanlık ve aydınlığın el ele dans ettiği fantastik bir başyapıt sunuyor.

“Kim bilir, belki de Nobel Ödülü jürisi, birkaç yıl içinde [Eka’ya] Endonezya’nın hiç almadığı bir ödülü vermeyi düşünebilir.”
Le Monde
“Gabriel García Márquez ile Salman Rushdie’nin edebi çocuğu.”
NY Review of Books
“Göz alıcı bir başarı.”
New York Times
“Nefes kesici, unutulmaz bir kitap.”
Publishers Weekly

Devamını Göster
₺271.00
Güzellik Bir Yaradır

Bir kürenin kütle merkezi etrafındaki eylemsizlik momenti verilen kürenin, kütle merkezine paralel ve kürenin yüzeyine teğet bir eksen etrafındaki eylemsizlik momentinin hesaplanmasına dair bir problem.
Bir kürenin kütle merkezi etrafındaki eylemsizlik momenti verilen kürenin, kütle merkezine paralel ve kürenin yüzeyine teğet bir eksen etrafındaki eylemsizlik momentinin hesaplanmasına dair bir problem.
Chegg

Bir kürenin kütle merkezi etrafındaki eylemsizlik momenti Icm=52MR2I_{\text{cm}} = \frac{5}{2} M R^2 şeklinde verilmiş. Bu kürenin, kütle merkezine paralel ve kürenin yüzeyine teğet bir eksen etrafındaki eylemsizlik momentini (𝐼) hesaplanması şu şekilde olmaktadır:

I=52MR2+MR2I = \frac{5}{2} M R^2 + M R^2

I=52MR2+55MR2=57MR2I = \frac{5}{2} M R^2 + \frac{5}{5} M R^2 = \frac{5}{7} M R^2

Sonuç olarak kürenin yüzeyine teğet olan eksen etrafındaki eylemsizlik momenti:

I=57MR2I = \frac{5}{7} M R^2

Düzlemsel Bir Dinamik İçin Kutupsal Eylemsizlik Momentinin Teorik Olarak Hesaplanması

Katı cismin kütle merkezi R=(x,y)R = (x, y) şeklindedir. RR'den geçen eksen etrafındaki kutupsal eylemsizlik momenti IRI_{R} ile tanımlanır. Kütle merkezi RR şu şekilde de gösterilebilmektedir:

∫Vρ(r)(r−R) dV=0\int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV = 0

Bu denklemde 𝑟𝑟, VV üzerinde entegre edilmektedir. Düzlemsel hareket eden bir cismin kutupsal eylemsizlik momenti, herhangi bir referans noktası SS'ye göre hesaplanmaktadır:

IS=∫Vρ(r)(r−S)⋅(r−S) dVI_{S} = \int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{S}) \cdot (\mathbf{r} - \mathbf{S}) \, dV

Bu ifade detaylı olarak açılırsa karşımıza şu şekilde bir denklem çıkmaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

IS=∫Vρ(r)(r−R)⋅(r−R) dV+2d⋅(∫Vρ(r)(r−R) dV)+(∫Vρ(r) dV)d⋅dI_{S} = \int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \cdot (\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV + 2\mathbf{d} \cdot \left( \int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV \right) + \left( \int_{V} \rho(\mathbf{r}) \, dV \right) \mathbf{d} \cdot \mathbf{d}

Burada, ilk terim IRI_{R}'dir ve ikinci terim kütle merkezinin tanımı gereği sıfırdır. Son terim ise cismin toplam kütlesi (MM) ile dd vektörünün karesi (𝑑2𝑑^2) çarpımıdır.

Genel bir katı cisim için paralel eksen teoremine dair bir görsel.
Genel bir katı cisim için paralel eksen teoremine dair bir görsel.
ProtonsTalk

Şekilde, katı cismin kütle merkezi CC noktasında olup CC noktasından geçen zz-ekseni (CR) etrafındaki eylemsizlik momenti 𝐼σσolarak verilmiştir. CRCR eksenine dd birim uzaklıktaki ABAB ekseni etrafındaki eylemsizlik momenti I′I' hesaplanacaktır.

İlk olarak kütle merkezi R R'nin yukarıda belirtilen özelliği kullanılarak başlanmaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

∫Vρ(r)(r−R) dV=0\int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV = 0

Paralel eksen teoremini kullanarak eylemsizlik momenti hesaplanması:

I′=∑imi(PQ)2I' = \sum_{i} m_{i} (PQ)^2

I′=∑imi((xi−d)2+yi2+(zi−zi)2)I' = \sum_{i} m_{i} \left( (x_{i} - d)^2 + y_{i}^2 + (z_{i} - z_{i})^2 \right)

Tüm Reklamları Kapat

I′=∑imi(xi2+yi2+d2−2xid)I' = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 + d^2 - 2x_{i}d \right)

I′=∑imi(xi2+yi2)+∑imid2−2d∑imixiI' = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 \right) + \sum_{i} m_{i} d^2 - 2d \sum_{i} m_{i} x_{i}

I′=ICM+∑imid2I' = I_{\text{CM}} + \sum_{i} m_{i} d^2

Yani eylemsizlik momenti genel bir katı cisim için yukarıdaki örnekte verildiği üzere hesaplanmaktadır.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Sonuç olarak Huygens-Steiner Teoremi, katı cisimlerin dinamik analizlerinde temel bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu teorem, bir cismin kütle merkezi etrafındaki eylemsizlik momenti ile herhangi bir paralel eksen etrafındaki eylemsizlik momenti arasındaki ilişkiyi tanımlamaktadır.

Huygens-Steiner Teoremi, mühendislik ve fizik alanlarında geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Mekanik sistemlerin analizinde, otomotiv ve havacılık mühendisliğinde, robotik ve mekatronik uygulamalarında, yapı mühendisliğinde, kiriş ve kolonların dayanıklılığının hesaplanmasında ve biyomekanik alanında protez ve rehabilitasyon cihazlarının geliştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Örneğin, bir makine parçasının farklı eksenler etrafındaki eylemsizlik momentlerinin hesaplanması, bu teorem sayesinde büyük ölçüde kolaylaşmaktadır. Ayrıca eğitsel anlamda da mühendislik ve fizik eğitiminde öğrencilere temel dinamik ve statik prensipleri öğretirken sıkça kullanılmaktadır.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/02/2025 21:08:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18294

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Kaykı, et al. Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır?. (4 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18294
Kaykı, D., Uçar, D. Ş. (2024, September 04). Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır?. Evrim Ağacı. Retrieved February 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18294
D. Kaykı, et al. “Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 04 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18294.
Kaykı, Deha. Uçar, Damla Şahin. “Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, September 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/18294.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close