Paralel Eksen Teoremi Nedir? Nasıl Uygulanmaktadır?
Paralel Eksen Teoremi, diğer bir adıyla Huygens-Steiner Teoremi, klasik mekaniğin temel kavramlarından biri olup katı bir cismin herhangi bir eksen etrafındaki eylemsizlik momentini hesaplamak için kullanılmaktadır. Yani bu teorem, cisimlerin dönüş dinamiklerini analiz etmeyi sağlamaktadır.
Bir cismin 𝑧 ekseni etrafındaki eylemsizlik momenti şu şekilde tanımlanmaktadır:
I=∑imi[(xi−d)2+yi2]I = \sum_{i} m_{i} \left[ (x_{i} - d)^2 + y_{i}^2 \right]
İfadeyi açtığımızda karşımıza şu çıkar:
I=∑imi(xi2+yi2−2dxi+d2)I = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 - 2dx_{i} + d^2 \right)
Burada IcmI_{\text{cm}}, cismin kütle merkezinden geçen eksen etrafındaki eylemsizlik momentidir:
Icm=∑imi(xi2+yi2)I_{\text{cm}} = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 \right)
Sonuç olarak teorem, şu şekilde ifade edilmektedir:
I=Icm+md2I = I_{\text{cm}} + m d^2
Teorem, cismin kütle merkezinden geçen eksen etrafındaki eylemsizlik momenti (IcmI_{\text{cm}}) ile paralel eksenler arasındaki dik mesafe (dd) ve cismin kütlesi (mm) üzerinden hesaplanmaktadır. Türetme, bir kartezyen koordinat sisteminde eksenler arasındaki dik mesafenin 𝑥 ekseni boyunca olduğunu ve kütle merkezinin orijinde bulunduğu kabul edilerek yapılabilmektedir. Bu durumda, z′z' ekseni etrafındaki eylemsizlik momenti, orijin etrafındaki eylemsizlik momenti ve paralel eksenler arasındaki mesafenin karesinden gelmektedir.[1]
Kartezyen koordinat sisteminde eksenler arasındaki dik mesafenin 𝑥 ekseni boyunca uzandığını ve kütle merkezinin orijinde bulunduğu varsayıldığında 𝑧 eksenine göre eylemsizlik momenti şu şekilde ifade edilmektedir:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Icm=∫(x2+y2) dmI_{\text{cm}} = \int (x^2 + y^2) \, dm
Cismin 𝑥 ekseni boyunca kütle merkezinden 𝑑 uzaklıkta bulunan 𝑧′eksenine göre eylemsizlik momenti ise şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:
I=∫[(x−d)2+y2] dmI = \int \left[ (x - d)^2 + y^2 \right] \, dm
I=∫(x2+y2−2dx+d2) dmI = \int \left( x^2 + y^2 - 2dx + d^2 \right) \, dm
I=∫(x2+y2)dm+d2∫dm−2d∫xdmI=∫(x
2
+y
2
)dm+d
2
∫dm−2d∫xdm
Burada ilk terim IcmI_{\text{cm}}'dir, ikinci terimse MD2MD^2olmaktadır. Son terimdeki integral, kütle merkezinin 𝑥 koordinatının bir katıdır ve kütle merkezi orijinde bulunduğu için sıfırdır. Yani denklem şu hale gelmektedir:
I=Icm+MD2I = I_{\text{cm}} + M D^2
Eylemsizlik Tensörüne Göre Genellemesi
Kütle merkezi etrafındaki atalet tensörü (𝐼𝑖𝑗), yer değiştirme vektörü (RR) kullanılarak şu şekilde genelleştirilmektedir:
Jij=Iij+m(∣R∣2δij−RiRj)J_{ij} = I_{ij} + m \left( \lvert R \rvert^2 \delta_{ij} - R_i R_j \right)
Bu formül, herhangi bir noktaya göre hesaplanan eylemsizlik tensörünü vermektedir. Ayrıca eksenler arasındaki yer değiştirme dikkate alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Paralel eksen teoreminin genelleştirilmiş versiyonu koordinatsız gösterim biçiminde ifade edilebilmektedir:
J=I+m[(R⋅R)E3−R⊗R]J = I + m \left[ (R \cdot R) E_3 - R \otimes R \right]
Alan Eylemsizlik Momenti
Düzlemsel bir bölgenin alan eylemsizlik momentinin hesaplanmasında da paralel eksenler kuralı kullanılmaktadır. Düzlem bölgesi DD'ye göre, yeni eksene göre alan eylemsizlik momenti (IzI_{z}), kütle merkezine göre alan eylemsizlik momenti (IxI_{x}) ve bölgenin alanı (AA) şu şekilde ifade edilmektedir:
Iz=Ix+Ar2I_{z} = I_{x} + A r^2
Bir kürenin kütle merkezi etrafındaki eylemsizlik momenti Icm=52MR2I_{\text{cm}} = \frac{5}{2} M R^2 şeklinde verilmiş. Bu kürenin, kütle merkezine paralel ve kürenin yüzeyine teğet bir eksen etrafındaki eylemsizlik momentini (𝐼) hesaplanması şu şekilde olmaktadır:
I=52MR2+MR2I = \frac{5}{2} M R^2 + M R^2
I=52MR2+55MR2=57MR2I = \frac{5}{2} M R^2 + \frac{5}{5} M R^2 = \frac{5}{7} M R^2
Sonuç olarak kürenin yüzeyine teğet olan eksen etrafındaki eylemsizlik momenti:
I=57MR2I = \frac{5}{7} M R^2
Düzlemsel Bir Dinamik İçin Kutupsal Eylemsizlik Momentinin Teorik Olarak Hesaplanması
Katı cismin kütle merkezi R=(x,y)R = (x, y) şeklindedir. RR'den geçen eksen etrafındaki kutupsal eylemsizlik momenti IRI_{R} ile tanımlanır. Kütle merkezi RR şu şekilde de gösterilebilmektedir:
∫Vρ(r)(r−R) dV=0\int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV = 0
Bu denklemde 𝑟𝑟, VV üzerinde entegre edilmektedir. Düzlemsel hareket eden bir cismin kutupsal eylemsizlik momenti, herhangi bir referans noktası SS'ye göre hesaplanmaktadır:
IS=∫Vρ(r)(r−S)⋅(r−S) dVI_{S} = \int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{S}) \cdot (\mathbf{r} - \mathbf{S}) \, dV
Bu ifade detaylı olarak açılırsa karşımıza şu şekilde bir denklem çıkmaktadır:
IS=∫Vρ(r)(r−R)⋅(r−R) dV+2d⋅(∫Vρ(r)(r−R) dV)+(∫Vρ(r) dV)d⋅dI_{S} = \int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \cdot (\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV + 2\mathbf{d} \cdot \left( \int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV \right) + \left( \int_{V} \rho(\mathbf{r}) \, dV \right) \mathbf{d} \cdot \mathbf{d}
Burada, ilk terim IRI_{R}'dir ve ikinci terim kütle merkezinin tanımı gereği sıfırdır. Son terim ise cismin toplam kütlesi (MM) ile dd vektörünün karesi (𝑑2𝑑^2) çarpımıdır.
Şekilde, katı cismin kütle merkezi CC noktasında olup CC noktasından geçen zz-ekseni (CR) etrafındaki eylemsizlik momenti 𝐼σσolarak verilmiştir. CRCR eksenine dd birim uzaklıktaki ABAB ekseni etrafındaki eylemsizlik momenti I′I' hesaplanacaktır.
İlk olarak kütle merkezi R R'nin yukarıda belirtilen özelliği kullanılarak başlanmaktadır:
∫Vρ(r)(r−R) dV=0\int_{V} \rho(\mathbf{r})(\mathbf{r} - \mathbf{R}) \, dV = 0
Paralel eksen teoremini kullanarak eylemsizlik momenti hesaplanması:
I′=∑imi(PQ)2I' = \sum_{i} m_{i} (PQ)^2
I′=∑imi((xi−d)2+yi2+(zi−zi)2)I' = \sum_{i} m_{i} \left( (x_{i} - d)^2 + y_{i}^2 + (z_{i} - z_{i})^2 \right)
I′=∑imi(xi2+yi2+d2−2xid)I' = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 + d^2 - 2x_{i}d \right)
I′=∑imi(xi2+yi2)+∑imid2−2d∑imixiI' = \sum_{i} m_{i} \left( x_{i}^2 + y_{i}^2 \right) + \sum_{i} m_{i} d^2 - 2d \sum_{i} m_{i} x_{i}
I′=ICM+∑imid2I' = I_{\text{CM}} + \sum_{i} m_{i} d^2
Yani eylemsizlik momenti genel bir katı cisim için yukarıdaki örnekte verildiği üzere hesaplanmaktadır.[2]
Sonuç
Sonuç olarak Huygens-Steiner Teoremi, katı cisimlerin dinamik analizlerinde temel bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu teorem, bir cismin kütle merkezi etrafındaki eylemsizlik momenti ile herhangi bir paralel eksen etrafındaki eylemsizlik momenti arasındaki ilişkiyi tanımlamaktadır.
Huygens-Steiner Teoremi, mühendislik ve fizik alanlarında geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Mekanik sistemlerin analizinde, otomotiv ve havacılık mühendisliğinde, robotik ve mekatronik uygulamalarında, yapı mühendisliğinde, kiriş ve kolonların dayanıklılığının hesaplanmasında ve biyomekanik alanında protez ve rehabilitasyon cihazlarının geliştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Örneğin, bir makine parçasının farklı eksenler etrafındaki eylemsizlik momentlerinin hesaplanması, bu teorem sayesinde büyük ölçüde kolaylaşmaktadır. Ayrıca eğitsel anlamda da mühendislik ve fizik eğitiminde öğrencilere temel dinamik ve statik prensipleri öğretirken sıkça kullanılmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ A. R. Abdulghany. (2017). Generalization Of Parallel Axis Theorem For Rotational Inertia. American Journal of Physics, sf: 791-795. doi: 10.1119/1.4994835. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Nikil. Parallel And Perpendicular Axis Theorems | Protonstalk. (16 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2024. Alındığı Yer: ProtonsTalk | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:59:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18294
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.