Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pablo Escobar'ın Hipopotamları: Kolombiya'nın Zararlı "Kokain Su Aygırları" İtlaf Edilmeli mi?

3 dakika
8,991
Pablo Escobar'ın Hipopotamları: Kolombiya'nın Zararlı "Kokain Su Aygırları" İtlaf Edilmeli mi? Euronews Türkçe
Suda ağzını açmış bir hipopotam.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kolombiya’nın en ünlü uyuşturucu baronu Pablo Escobar 1993’te öldürüldü; ancak Kolombiya’da etkisi hala hissedilmeye devam ediyor. Hem de hiç beklenmedik bir şekilde...

Meksika ve Kolombiya üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Escobar'ın çiftliği Hacienda Napoles'deki özel hayvanat bahçesi için Kolombiya'ya getirilen su aygırları (diğer adıyla hipopotamlar) o kadar başarılı bir şekilde üretildiler ki, şu anda çevreye olumsuz etkileri bulunuyor ve insan güvenliği konusunda ciddi endişeler yaratıyorlar.

Sayıları istikrarlı bir şekilde arttıkça su aygırları, Hacienda Napoles’den çıkarak, Medellin şehrinin yaklaşık 160 km doğusundaki Antioquia Bölgesi’ne doğru, Magdalena Nehri havzasının etrafı boyunca dağılarak yayıldılar.

Tüm Reklamları Kapat

Biological Conservation dergisinde yayınlanan bir çalışmayı kaleme alan yazarlar, su aygırlarının sebep olabileceği uzun vadeli olumsuz etkileri önlemek için itlaf edilmelerini önerdiler; ancak diğer bilim insanları, hayvan refahını gözeterek ve bazı yerlilerin yeni komşularına bağlanması konusundaki endişeleri gerekçe göstererek, su aygırı popülasyonunu kontrol etmek için bir kısırlaştırma (kastrasyon) programı çağrısında bulundular (ne var ki su aygırı kısırlaştırması, bilim dünyasında meşhur bir şekilde zordur).

Kokain Hipopotamları Yok Edilmeli mi?

1980'lerde Escobar, canlı hayvan koleksiyonuna katmak için bir erkek ve üç dişi su aygırı ithal etti. Ölümünün üzerine, diğer egzotik hayvan türleri başka bir yere taşındılar; ancak araştırmaya göre, su aygırlarını yakalamak ve taşımak zor olduğu için, onlar orada bırakıldı.

Su aygırları kısa bir süre sonra etraftaki alana yayılmaya başladı; bunun üzerine harekete geçen hükümetin su aygırlarını itlaf etme çabaları, halkın protestoları sonucu durduruldu. Bunun yerine bir kısırlaştırma kampanyası başlatıldı; ancak bu uygulama, su aygırlarının ilerlemesini yavaşlatma konusunda bu pek bir işe yaramadı. 2011'den 2019'a kadar 4 erkek su aygırı ve 2 dişi kısırlaştırıldı. Ancak çalışmaya göre, bu programların su aygırlarının çoğalmaları üzerinde önemli bir etkisi yok gibi görünüyor.

Araştırmacılar, 2012’de sayıları 35 olan hipopotamların sayısının şu anda muhtemelen 80’den fazla olduğunu dile getiriyorlar. Aynı zamanda hiçbir önlem alınmaması halinde, Kolombiya’ya yayılmaya devam edeceklerinden endişeleniyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca çalışma kapsamında, hipopotamların sudaki oksijen seviyeleri üzerindeki olumsuz etkilerinin balıkları ve eninde sonunda insanları etkileyebileyeceğini gösteren bir araştırmaya değiniliyor ve aynı zamanda hipopotamlardan insanlara geçebilecek olası hastalıklar konusunda endişeler dile getiriliyor.

Çalışmada, hipopotamların mahsulleri yiyerek veya tahrip ederek ve insanlarla saldırgan etkileşimlerde bulunarak, o bölgedeki insanların geçim kaynaklarına ve güvenliklerine yönelik bir tehdit oluşturduklarından bahsediliyor. Araştırmacılar, Mayıs 2020'de 45 yaşındaki bir adamın ciddi şekilde yaralandığı bir su aygırı saldırısının yanı sıra insanları kovalayan su aygırlarından söz ediyorlar.

Ancak çalışmayı kaleme alanlar hayvanları itlaf etmeyi önerirken, Kolombiya Ulusal Üniversitesi'nden bir biyolog olan Enrique Zerda Ordóñez, kısırlaştırma programlarının ileriye yönelik olduğuna inanıyor. Zerda, suaygırlarını itlaf etmenin "kolay bir seçenek" olacağını, ancak Afrika'da tükenme tehlikesi altında olan bir türün soyunu etkileyebileceğini söyledi. Üniversite üzerinden yapılan bir basın açıklamasında Ordóñez, su aygırlarını kısırlaştırmanın kolay bir iş olmadığını söylüyor. Aynı zamanda sayıları daha da artmadan önce bunu yapmanın hem mümkün, hem de gerekli olduğuna inanıyor:

Şu anda yetkililer bu türün bir sorun olduğunu düşünmüyorlar, ancak gelecekte sayıları 400-500 civarına ulaştığında, aynı bölgelerde beslenen diğer türlerin hayatta kalması için bir tehdit unsuru haline gelebilirler.

CORNARE Bölgesel Çevre Ajansı'nda Ormanlar ve Biyoçeşitlilik Başkanı David Echeverri Lopez, CNN'e durumun hassas olduğunu söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Onları öldürme seçeneği hep teklif ediliyor. Ancak bunun şu anda olabileceğini hayal etmek çok zor.

Echeverri, su aygırlarının yerel ekosistemleri tamamen değiştirebilme kapasitesine sahip istilacı bir tür olmasına rağmen, yerel halkın onlara alıştığını söyledi. İnsanların sevgi besledikleri hipopotamların, turistik ilgi odağı haline geldiklerini söylüyor.

Ama ne olursa olsun, bazı su aygırlarının öldürülmesi gerekecek, çünkü onları bulmak ve başka bir yere taşımak veya kısırlaştırmak neredeyse imkansızdır. Alternatif çözümler üretmek için bir sivil toplum örgütü olan Animal Balance ile birlikte çalışan Echeverri, şöyle diyor:

Ancak yeterli kaynakların mevcut olduğunu varsayarsak, şu anda göllerde ve doğum kontrolü uygulanmasına olanak sağlayan yerlerde bulunan bazı hipopotamlar da var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 20
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Tebrikler! 7
  • Üzücü! 6
  • Korkutucu! 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: CNN | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:09:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10029

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Guy, et al. Pablo Escobar'ın Hipopotamları: Kolombiya'nın Zararlı "Kokain Su Aygırları" İtlaf Edilmeli mi?. (28 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10029
Guy, J., Erdem, B., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 28). Pablo Escobar'ın Hipopotamları: Kolombiya'nın Zararlı "Kokain Su Aygırları" İtlaf Edilmeli mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10029
J. Guy, et al. “Pablo Escobar'ın Hipopotamları: Kolombiya'nın Zararlı "Kokain Su Aygırları" İtlaf Edilmeli mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Bengisu Erdem, Evrim Ağacı, 28 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10029.
Guy, Jack. Erdem, Bengisu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Pablo Escobar'ın Hipopotamları: Kolombiya'nın Zararlı "Kokain Su Aygırları" İtlaf Edilmeli mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Bengisu Erdem. Evrim Ağacı, January 28, 2021. https://evrimagaci.org/s/10029.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close