Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Endüstriyel Tarım Uygulamaları Dünya Genelinde Böcek Nüfusunu Tehdit Ediyor!

3 dakika
22
Endüstriyel Tarım Uygulamaları Dünya Genelinde Böcek Nüfusunu Tehdit Ediyor! Eurekalert
Tüm Reklamları Kapat

Böcekler dünya çapında endişe verici bir hızla yok oluyor, ancak neden? Binghamton Üniversitesi liderliğinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, tarımsal yoğunlaşma öne sürülen nedenler listesinin başında geliyor ancak birbiriyle bağlantılı ve etkileşim halinde olan birçok başka faktör de bu süreçte rol oynuyor.

Böcek popülasyonlarının 30 yıldan kısa bir süre içinde %75 oranında azaldığını ortaya koyan 2017 tarihli endişe verici bir araştırmanın da etkisiyle böceklerin azalması üzerine yapılan araştırmalar son yıllarda büyük bir ivme kazandı Bu durum, bilim insanlarının soruna yönelik farklı nedenler öne sürdüğü sayısız makalenin yayınlanmasına yol açtı.

Araştırmacılar, BioScience dergisinde yayınladıkları çalışmada bilim camiasının bu konudaki görüşlerini daha kapsamlı bir şekilde anlamak için böceklerin azalmasına dair 500'den fazla hipotez içeren 175'ten fazla bilimsel derlemeyi analiz etti.[1] Bu bilgileri kullanan ekip, arıcılıktan kentsel yayılmaya kadar tüm açıklamaları kapsayan 3.000 olası bağlantıdan oluşan bir ağ oluşturdular. Makalenin baş yazarı ve Binghamton'da doktora sonrası araştırmacı olan Christopher Halsch şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Herkesle tek tek konuşup fikirlerini almak gerçekten zor. Bu yüzden 600 kişiyi bir odaya toplamak yerine, tüm derleme ve meta-analiz makalelerini okumak gibi bir yol izlemeye karar verdik. Amacımız bu makaleleri okuyup nedensel ilişkileri ortaya çıkarmaktı. "Tarım kirliliğe, kirlilik de böcek popülasyonunun azalmasına yol açar." gibi. Ardından hangi fikirlerin daha sık birbirine bağlandığını ve hangi stres faktörlerinin en sık temel nedenler olarak görüldüğünü görmek için bunlardan devasa bir ağ inşa ettik.

Olası bağlantıların devasa listesini inceleyen araştırmacılar, arazi kullanımındaki değişiklikler ve böcek ilaçları gibi sorunlar aracılığıyla, böceklerin azalmasındaki en güçlü bağlantının tarımsal yoğunlaşma olduğu sonucuna vardı.

Ekip etkenleri sıralamanın tek başına yeterli olmadığını belirtiyor. Sistemler birbirine bağlı ve birbirini etkiliyor. Örneğin, iklim böceklerin azalmasında bir etken olabilir ancak aşırı yağış, yangın ve sıcaklık gibi iklim şemsiyesi altındaki tekil etkenler de diğer etkenleri etkileyebiliyor. Bu, son derece bağlantılı ve karmaşık bir ağ oluşturuyor.

Yine de pek çok fikir gözden kaçabiliyor. Örneğin Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nde böcekleri korumak için dikkate alınması gereken tüm potansiyel tehditlerin bir listesi bulunuyor. Ancak konu ile ilgili son zamanlardaki literatürde bunların çoğundan bahsedilmiyor. ABD'de kelebeklerin %20 oranında azaldığını gösteren yakın tarihli bir çalışmanın parçası olan Biyolojik Bilimler Yardımcı Doçenti Eliza Grames, bu durumu şöyle özetliyor:

Makalelerin hiçbiri doğal afetlerden bahsetmiyor. Hiçbir makale insan müdahalelerinin etkilerini ya da savaşın böcekler veya demiryolları üzerindeki etkilerini incelemiyor. Yani genel olarak biyoçeşitliliğe tehdit oluşturduğunu bildiğimiz büyük alanlar var ancak literatür çok daha mekanistik olan daha spesifik konuları araştırmak yerine birkaç büyük stres faktörüne odaklanıyor.

Araştırmacılar, son literatürdeki yanlılıkları da belirledi. Örneğin en dikkat çeken böcek biyoçeşitliliğinin büyük azınlığını oluşturmalarına rağmen arılar ve kelebekler gibi "popüler" ve "karizmatik" türlere daha çok odaklanılmıştı. Grames, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, arılar ve kelebekler gibi tozlayıcılara çok fazla odaklandıkları için diğer böcekleri korumak için ne yapmamız gerektiğini belirleme konusunda geride kalıyoruz.

Halsch ise bu yanlılığın nedenini şöyle anlatıyor:

Arılar tarımsal olarak önemli olduğundan insanlar onları daha çok önemsiyor. Bu nedenle arılar üzerine yapılan araştırmalara daha kolay kaynak bulunabiliyor. Eğer arılar üzerine araştırma yapmayı önceliklendirirseniz, arılar hakkında daha fazla şey öğrenirsiniz.

Araştırmacılar, böcekleri korumanın yalnızca tekil etkenleri yönetmekle değil, sistemlerin çok yönlü bir yaklaşımla ele alınmasıyla sağlanabileceğini vurguluyor. Halsch, şöyle bitiriyor:

Makalede anlatmaya çalıştığımız en önemli konulardan biri, sadece belirli böcek türlerine veya belirli stres faktörlerine dayalı, aşırı yanlı bir şekilde uygulanacak önlemlerin birçok böcek türünü de olumsuz etkileyebilecek olmasıdır. Eğer arılar ve kelebeklere çok fazla odaklanırsak böcek türlerinin çoğunluğunu gözden kaçırmış oluruz.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Binghamton University

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 08:42:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20448

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Endüstriyel Tarım Uygulamaları Dünya Genelinde Böcek Nüfusunu Tehdit Ediyor!. (23 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20448
Derin, U. (2025, April 23). Endüstriyel Tarım Uygulamaları Dünya Genelinde Böcek Nüfusunu Tehdit Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20448
U. Derin. “Endüstriyel Tarım Uygulamaları Dünya Genelinde Böcek Nüfusunu Tehdit Ediyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20448.
Derin, Ufuk. “Endüstriyel Tarım Uygulamaları Dünya Genelinde Böcek Nüfusunu Tehdit Ediyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 23, 2025. https://evrimagaci.org/s/20448.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close