Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor?
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bir genetik araştırma ekibinin bulgularına göre; evrimsel değişkenler, otizm de dahil olmak üzere birçok sağlık durumunun ortaya çıkmasında, göze çarpan bir cinsiyet dengesizliği sergiliyor.
Journal of Molecular Evolution'da yayınlanan makalenin yazarları, insan genomunun erkeklerde ve kadınlarda çok farklı özelliklerin kalıtımını desteklemek için evrimleştiğini ve bunun da erkekleri bir dizi fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarına karşı daha savunmasız hale getirdiğini söylüyor.[1]
Yaptıkları analizde, yalnızca kadınlarda (örneğin serviks kanseri ve yumurtalık kanseri) veya kadınlarda çok daha sık (multipl skleroz gibi) ortaya çıkan belirli koşullar olsa da, erkeklerin genel olarak tıbbi hastalıklara yakalanmaya daha yatkın olduğunu ve ortalamada kadınlardan daha erken öldüklerini ortaya koydular. Makalenin yazarı olan McMaster biyoloji profesörü Rama Singh, şöyle diyor:
Hücrelerimizin hafızaları var ve atalarımızın milyonlarca yıl boyunca deneyimlediği tüm değişikliklerin birikimini taşımaktalar.
Rama Singh, makaleyi, Toronto Üniversitesi'nde nöropatoloji doçenti olan Karun Singh (oğlu) ve Western Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Shiva Singh (akraba değiller) ile birlikte yazdı.
Araştırmacılar; otizme, erkeklerin tıbbi hastalıklara yakalanmaya kadınlardan daha meyilli olmaları perspektifinden baktı. Kadınlar ve erkekler, ebeveynlerinden aynı genetik etkileri miras alsalar da, bu etkilerin ifade edilme şekli cinsiyete bağlı olarak çok farklıdır. Makalenin başyazarı Singh, şöyle şaka yapıyor:
Kadınlar ve erkekler biraz daha farklı olsaydı, muhtemelen farklı türler olarak kategorize edilebilirlerdi.
Araştırmacıların bu çalışması, bireyler ve popülasyonlar üzerindeki sağlık etkilerini anlamak ve yansıtmak için kalıtsal kalıpları kullanarak, sağlık üzerindeki genomik etkileri keşfetmeye yönelik yapılan çalışmanın bir parçası. Karun Singh ise şöyle anlatıyor:
Bunun ilginç olmasının nedenlerinden biri, tıp literatüründe iyi temsil edilmeyen bir bakış açısı sunması. Bu, genetikçilerin ve evrimsel biyologların sağlık araştırmalarına katabilecekleri bakış açısının gerçekten güzel bir örneği.
Makale, erkek cinselliğinin ilk yıllarında daha uzun vadeli refah pahasına eş seçimini ve üremeyi destekleyen, milyonlarca yıl içinde evrimleşmiş kalıtsal güçleri araştırıyor. Eş seçimiyle ilgili insan davranışları günümüzde artık değişmiş olsa da, bu genetik özellikler, modern insanın sağlığı ve gelişiminde ifade edilmeye devam etmektedir.
Araştırmacılar, kadınların tipik olarak daha uzun yaşadıklarını ve çoğu sağlık koşuluna karşı daha az savunmasız olduklarını söylüyorlar. Çünkü genetik yapıları, erkek genomunun sağlıksız özelliklerine göre farklı olarak evrimleşerek daha iyi bağışıklık ve daha uzun ömür sağlıyor. Araştırmacılar, insan sağlığını genomik merceğinden anlamamız ve bu bakış açısının bize tedavi ve önlem arayışımızda rehberlik etmesi gerektiğini söylüyorlar.
Yazarlar, zihinsel sağlık koşullarının kökenleri daha karmaşık olsa da, aynı evrimsel faktörlerden etkilendiklerini belirtiyorlar. Örneğin, kadınlar depresyon ve kaygıya daha yatkınken, erkeklerin anti-sosyal bozukluklar geliştirmesi daha olasıdır. Otizmde de kadın-erkek dengesizliği belirgindir: Erkek çocukların otizme yatkınlıkları 4 kat daha fazladır ve ayrıca otizmin daha şiddetli semptomlara sahip olma ihtimalleri de daha yüksektir.
Yazarlar, evrimsel süreçte kadınları bu durumdan koruyan bir sistem evrimleştiğini vurgulamaktadır. Otizm, yalnızca kalıtsal özelliklere bağlanamazken, erkeklerin onları çevresel, gelişimsel ve diğer faktörlere karşı daha savunmasız hale getiren ve otizme yol açabilecek özellikleri miras alma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 6
- 4
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- ^ R.S. Singh. (2021). Origin Of Sex-Biased Mental Disorders: An Evolutionary Perspective. Journal of Molecular Evolution, sf: 195–213. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 12:05:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11524
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.