Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor?

2 dakika
3,374
Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor? Otsimo
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir genetik araştırma ekibinin bulgularına göre; evrimsel değişkenler, otizm de dahil olmak üzere birçok sağlık durumunun ortaya çıkmasında, göze çarpan bir cinsiyet dengesizliği sergiliyor.

Journal of Molecular Evolution'da yayınlanan makalenin yazarları, insan genomunun erkeklerde ve kadınlarda çok farklı özelliklerin kalıtımını desteklemek için evrimleştiğini ve bunun da erkekleri bir dizi fiziksel ve zihinsel sağlık koşullarına karşı daha savunmasız hale getirdiğini söylüyor.[1]

Yaptıkları analizde, yalnızca kadınlarda (örneğin serviks kanseri ve yumurtalık kanseri) veya kadınlarda çok daha sık (multipl skleroz gibi) ortaya çıkan belirli koşullar olsa da, erkeklerin genel olarak tıbbi hastalıklara yakalanmaya daha yatkın olduğunu ve ortalamada kadınlardan daha erken öldüklerini ortaya koydular. Makalenin yazarı olan McMaster biyoloji profesörü Rama Singh, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Hücrelerimizin hafızaları var ve atalarımızın milyonlarca yıl boyunca deneyimlediği tüm değişikliklerin birikimini taşımaktalar.

Rama Singh, makaleyi, Toronto Üniversitesi'nde nöropatoloji doçenti olan Karun Singh (oğlu) ve Western Üniversitesi'nde biyoloji profesörü olan Shiva Singh (akraba değiller) ile birlikte yazdı.

Araştırmacılar; otizme, erkeklerin tıbbi hastalıklara yakalanmaya kadınlardan daha meyilli olmaları perspektifinden baktı. Kadınlar ve erkekler, ebeveynlerinden aynı genetik etkileri miras alsalar da, bu etkilerin ifade edilme şekli cinsiyete bağlı olarak çok farklıdır. Makalenin başyazarı Singh, şöyle şaka yapıyor:

Kadınlar ve erkekler biraz daha farklı olsaydı, muhtemelen farklı türler olarak kategorize edilebilirlerdi.

Araştırmacıların bu çalışması, bireyler ve popülasyonlar üzerindeki sağlık etkilerini anlamak ve yansıtmak için kalıtsal kalıpları kullanarak, sağlık üzerindeki genomik etkileri keşfetmeye yönelik yapılan çalışmanın bir parçası. Karun Singh ise şöyle anlatıyor:

Bunun ilginç olmasının nedenlerinden biri, tıp literatüründe iyi temsil edilmeyen bir bakış açısı sunması. Bu, genetikçilerin ve evrimsel biyologların sağlık araştırmalarına katabilecekleri bakış açısının gerçekten güzel bir örneği.

Makale, erkek cinselliğinin ilk yıllarında daha uzun vadeli refah pahasına eş seçimini ve üremeyi destekleyen, milyonlarca yıl içinde evrimleşmiş kalıtsal güçleri araştırıyor. Eş seçimiyle ilgili insan davranışları günümüzde artık değişmiş olsa da, bu genetik özellikler, modern insanın sağlığı ve gelişiminde ifade edilmeye devam etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, kadınların tipik olarak daha uzun yaşadıklarını ve çoğu sağlık koşuluna karşı daha az savunmasız olduklarını söylüyorlar. Çünkü genetik yapıları, erkek genomunun sağlıksız özelliklerine göre farklı olarak evrimleşerek daha iyi bağışıklık ve daha uzun ömür sağlıyor. Araştırmacılar, insan sağlığını genomik merceğinden anlamamız ve bu bakış açısının bize tedavi ve önlem arayışımızda rehberlik etmesi gerektiğini söylüyorlar.

Yazarlar, zihinsel sağlık koşullarının kökenleri daha karmaşık olsa da, aynı evrimsel faktörlerden etkilendiklerini belirtiyorlar. Örneğin, kadınlar depresyon ve kaygıya daha yatkınken, erkeklerin anti-sosyal bozukluklar geliştirmesi daha olasıdır. Otizmde de kadın-erkek dengesizliği belirgindir: Erkek çocukların otizme yatkınlıkları 4 kat daha fazladır ve ayrıca otizmin daha şiddetli semptomlara sahip olma ihtimalleri de daha yüksektir.

Yazarlar, evrimsel süreçte kadınları bu durumdan koruyan bir sistem evrimleştiğini vurgulamaktadır. Otizm, yalnızca kalıtsal özelliklere bağlanamazken, erkeklerin onları çevresel, gelişimsel ve diğer faktörlere karşı daha savunmasız hale getiren ve otizme yol açabilecek özellikleri miras alma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 6
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 12:05:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11524

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. N. Demir, et al. Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor?. (28 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11524
Demir, A. N., Bakırcı, Ç. M. (2022, February 28). Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11524
A. N. Demir, et al. “Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11524.
Demir, Ayça Nur. Bakırcı, Çağrı Mert. “Otizm Gibi Zihinsel Durumlar, Erkek Çocuklarda Neden Daha Sık Görülüyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 28, 2022. https://evrimagaci.org/s/11524.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close