Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Öter ardıç (Turdus philomelos)

4 dakika
1,203
Öter ardıç (Turdus philomelos) Meltem Çetin Sever
Yetişkin birey, İngiltere.
Tüm Reklamları Kapat
Öter ardıç
  • Bilimsel Adı Turdus philomelos
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Öter ardıç
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Song thrush
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

İngiltere'nin Derby şehrinde, şehre yakın doğa alanlarında gödüğümüz yetişkin bir öter ardıç.

Tanım ve Genel Bilgiler

Üst tüyleri kahverengi olup, alt tüyleri ise kara benekli krem ya da ten rengidir ve tanınan üç alt türü vardır. Kendine özgü şakımalarıyla bilinirler. Boyları 20 ila 23.5 cm uzunluğunda olup, ağırlıkları 50-107 gram civarındadır. Bir öter ardıç yumurtası yaklaşık 6 gram ağırlığında olup ve bunun % 6'sı kabuktur. Yumurtalar gök mavisi renginde olup siyak noktalar içerir. Cinsler birbirine benzerdir, düz kahverengi sırtları ve siyah benekli altları ve pembe ayaklar ve bacakları vardır. Yavrular yetişkine benzer, ancak arka ve kanat örtülerinde turuncu çizgiler vardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Karatavukgiller (Turdidae) familyasından olup, Avrasya'nın neredeyse tamamında ve Afrika'nın kuzey bölgelerinde yaşayan ötücü bir kuş türüdür. Moleküler bir çalışma, öter ardıçların en yakın akrabalarının T. viscivorus ve T. mupinensis olduğunu gösterir. Bu üç tür, Afrika'dan kuzeye yayıldıktan sonra Avrasya'ya yayılan türlerdir. Karayip adalarından Afrika'ya ve daha sonra oradan Avrupa'ya ulaşan atalardan gelen karatavuk (T. merula) gibi diğer karatavukgil türleri ile daha az ilişkilidirler.

Yetişkin birey, İngiltere.
Yetişkin birey, İngiltere.
Meltem Çetin Sever

Kızıl ardıç kuşu (Turdus iliacus) öter ardıç kuşuna en fazla benzeyen türdür ancak bu kuşun uçarken daha çok fark edilen kanatlarının altında kırmızılıklar vardır. T. viscivorus çok daha büyüktür ve kuyruğunda beyazlıklar vardır ve T. mupinensis'in tüyleri benzer olmasına rağmen, yüzlerinde siyahlıklar vardır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Öter ardıçlar, Avrupa'nın her yerinde ve Ukrayna ve Rusya genelinde neredeyse Baykal Gölü'ne doğru yaşarlar. İskandinavya, Doğu Avrupa ve Rusya'dan gelen kuşlar Akdeniz, Kuzey Afrika ve Orta Doğu çevresinde kışlar.

Büyük Britanya'daki öter ardıçlar genellikle ağaçların ve çalıların olduğu yerlerde bulunur. Belirlenen alt türlerin kuşları, 1860-1880 yıllarında Yeni Zelanda ve Avustralya'ya yerleştirilmiştir. Şu anda Yeni Zelanda'da yaygın olmasına rağmen, Avustralya'da Melbourne çevresinde sadece küçük bir nüfus yaşamaktadır.

Öter ardıçlar tipik olarak çalılıklarda yuva yaparlar ve batı Avrupa'da bahçeler ve parkları kullanılırlar. Tarımsal uygulamaların uygunsuz hale getirdiği çiftliklerin bahçeleri önemli bir üreme habitatıdır. Bir İngilizce çalışmasında, yuvaların % 3,5'i tarım arazilerinde bulunurken, %71,5'i bahçelerde, kalan yuvalar ise ormanlık alandadır (% 1'i).

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'de genelde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yerli, Batı ve güney Anadolu’da kış göçmeni, Orta Anadolu’da ise geçit kuşu olarak rastlanır. Marmara Bölgesi'nde yaz kış görünmekle beraber kışın nüfusunun arttığını gözlemlenmiştir.

Ötüşünü kaydettiğimiz bir yetişkin, İngiltere.
Meltem Çetin Sever

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Öter ardıç kuşu yaklaşık 10 milyon kilometrekare olarak tahmin edilen çok geniş bir alana yayılmıştır ve yalnızca Avrupa'da 40 ila 71 milyon arası olan büyük bir populasyına sahip olduğu düşünülmektedir. IUCN Kırmızı Listesi bu türü "Asgari Endişe" altında sınıflandırmaktadır. Büyük Britanya ve Hollanda'da popülasyonda %50'nin üzerinde bir azalma olmasından ötürü öter ardıç kuşu bölgesel kırmızı listeye konulmuştur. Bu azalmaların değişen tarım uygulamalarından kaynaklı olduğuna inanılmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Genellikle toplu halde yaşamazlar, ancak kışın uygun beslenme ortamlarında birlikte tünekleyebilirler. Daha göçebe tarla ardıcı ve kızıl ardıç kuşunun aksine, düzenli olarak aynı kışlık alanlara dönme eğilimindedirler.

Tek eşli bölgesel bir türdür ve tamamen göç ettiği bölgelerde, erkek üreme bölgesini yeniden kurar ve geri döner dönmez şakımay başlar. Bazıları yıl boyunca kaldığı daha ılıman bölgelerde, bölgesinde kalır ve aralıklı olarak öter, dişiler ilkbahardaki üreme dönemine kadar kendi kış bölgelerinde kalabilir.

Göç dönemlerinde geceleri ve doğrudan bir uçuş eylemiyle seyahat ederler. Denizi geniş bir cepheden geçen seyrek sürülerde uçarlar ve teması kesememeye çalışırlar. Göç, Ağustos ayı sonlarında başlayabilir, ancak daha kısa mesafeleri olan kuşların çoğunluğu Eylül'den başlayarak Aralık'ın ortalarına doğru güneye doğru ilerlerler. Geri dönüş göçü, kuzey İsveç'te ve orta Sibirya'da Şubat ayı ortalarında Akdeniz çevresinde Mayıs ayına kadar değişmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Diyet ve Metabolizma

Hepçildir. Genellikle kurtçuk, solucan gibi omurgasız hayvanlarla ve meyvelerle beslenirler. Salyangozları da kaya ve taşlara vurarak kırıp yiyebilmeketedirler. Kara salyangozları, kuraklık veya sert hava koşullarının diğer yiyecekleri bulmayı zorlaştırdığında önemli bir gıda maddesidir öter ardıçlar için. Yavrular çoğunlukla solucanlar, salyangozlar ve böcek larvaları ile beslenirler.

Yetişkin birey, İngiltere
Yetişkin birey, İngiltere
Meltem Çetin Sever

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Farklı kültürlerde, öter ardıçların şakımaları şiirlere konu olmuş ve şarkı sözlerinde kullanılmıştır.

Etimoloji

Öter ardıç kuşuna Türkçede çil bakal da denilmektedir. İngilizce "song thrush" diye geçer. Öter ardıç 1831'de Alman ornitolog Christian Ludwig Brehm tarafından tanımlandı ve hala orijinal bilimsel adı Turdus philomelos'dur. Cins adı ise Turdus ise Latince'dir. Philomelos ise, Yunan mitolojisinde dili kesilen, ancak şarkı söyleyen bir kuşa dönüştürülen Philomela'dan alınmıştır. Eski Yunanca phiιλο philo- (sevgi dolu) ve μέλος melos (şarkı)'dan türetilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 00:28:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8747

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Öter ardıç (Turdus philomelos). (20 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8747
Sever, M. Ç., Türkoğlu, P. (2020, May 20). Öter ardıç (Turdus philomelos). Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8747
M. Ç. Sever, et al. “Öter ardıç (Turdus philomelos).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 20 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8747.
Sever, Meltem Çetin. Türkoğlu, Pedram. “Öter ardıç (Turdus philomelos).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/8747.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close