Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Örümceğimsiler (Arachnida)

1 dakika
4,988
Örümceğimsiler (Arachnida) Meltem Çetin Sever
Tüm Reklamları Kapat
Örümceğimsiler
  • Bilimsel Adı Arachnida
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Örümceğimsiler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Arachnids
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Açıklama ve Genel Bilgi

Eklembacaklılar şubesinde, Chelicerata alt şubesinde sınıflandırılırlar. Sıklıkla böcekler (Insecta) sınıfı ile karıştırılırlar. Halbuki örümcekler, akrepler, keneler, akarlar ve yakın akrabalarının bulunduğu Arachnida, ayrı bir sınıftır. En temel farkları şunlardır, böceklerin (Insecta) 6 bacağı bulunurken; örümceğimsilerin (Arachnida) 8 bacağı vardır. Böcekler, cephalus (kafa), thorax (göğüs) ve abdomen (karın) olmak üzere 3 vücut bölmesinden oluşurken; örümceğimsiler cephalothorax (kafa-göğüs bitişik) ve opisthosoma (karın) olmak üzere 2 vücut bölmesinden oluşur. Ayrıca örümceğimsilerde zehrin akmasını sağlayan keliser denilen keskin ağız bölmesi bulunur. Aynı şekilde karınlarında ağ üretimi için bezler vardır. Öte yandan örümceğimsilerde, böceklerdeki gibi kanat veya anten bulunmaz. Çoğu örümceğimsi, distal eklemlerde ekstensör kaslardan yoksundur. Bu ekstansiyon hareketini, hemolenf basıncı veya elastik yapılar ile gerçekleştirir.

Evrimsel Tarih

Uraraneida isimli örümceğimsi takımı, yaklaşık 400 ile 300 milyon yıl öncesinde Permiyen ve Devoniyen Devri'nde izlenmiştir. Günümüzde yaşayan örümcekler ile doğrudan akraba olmasa da, Arachnida sınıfının evrimi hakkında bilgi vermektedir. Yakın tarihte Chimerarachne yingi türü bir örümceğimsi fosili, 100 milyon yıllık bir kehribar içerisinde Myanmar'da bulundu.

Davranış ve Etoloji

Araneidae üyeleri gibi bazı örümcekler ağ örerek, avlarını beklerler. Çiçek örümcekleri veya yengeç örümcekleri denen Thomisidae üyesi türler ise ağ örmezler. Aksine çiçeklerde polen ve nektar toplamaya gelen böcekleri beklerler. Tarantulalar olarak bilinen Theraphosidae ailesi ise geceleri küçük hayvanları avlarlar.

Ayrıca bazı örümcekler balonlama, yani “ballooning” denilen davranışla süzülebilirler. Ağları birbirine yapışıp, paraşüt benzeri yapı oluşturana kadar rüzgara karşı havaya ağ atarlar. Ardından uçurtma gibi havada mesafeler katedebilirler. İlginçtir ki son çalışmaya göre havalanmada elektrostatik kuvvetin de önemli rolü olduğu anlaşılmış.

İnsanlarla Etkileşim

Tarantulalar (Theraphosidae sp.) yaygın kanının aksine insanlar için ölümcül değildir. Isırıkları sadece bölgesel bir ağrı yapar. Aksine karadul örümcekleri (Latrodectus sp.) insanlar için ölümcüldür.

Etimoloji

Yunanca Arachne, Antik Yunan'da Athena'ya dokumacılık yarışmasında kafa tutan yetenekli bir dokumacının ismidir. İşin sonunda örümceğe dönüştürülmesinden bilinir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:15:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7257

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Örümceğimsiler (Arachnida). (4 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7257
Türkoğlu, P. (2018, July 04). Örümceğimsiler (Arachnida). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7257
P. Türkoğlu. “Örümceğimsiler (Arachnida).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 04 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7257.
Türkoğlu, Pedram. “Örümceğimsiler (Arachnida).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 04, 2018. https://evrimagaci.org/s/7257.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close