Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus)

2 dakika
10,233
Haçlı bahçe örümceği  (Araneus diadematus) Ertan Başural
Haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus)
Tüm Reklamları Kapat
Haçlı bahçe örümceği
  • Bilimsel Adı Araneus diadematus
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Haçlı bahçe örümceği
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı European garden spider
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Ne kadar ince bir ağ üzerinde bulunduğu daha iyi anlaşılıyor.
Ne kadar ince bir ağ üzerinde bulunduğu daha iyi anlaşılıyor.
Meltem Çetin Sever

Gözlem Bilgileri

İngilitere/Derby'de gözlemlediğimiz bir haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus).

Tanım ve Genel Bilgiler

Renkleri sarı, kahverengi, grinin tonları ve siyah renklerinden oluşur. Yetişkin dişilerin boyutları 6.5 ile 20 mm, erkekler ise 5.5 ile 13 mm arasında değişir. Erkeklerin boyutu dişilerin yarısı kadardır. Dorsal karın boyunca dört veya daha fazla segmentin bir haç oluşturduğu beyaz lekeler vardır; "Haçlı" bahçe örümceği denilmesinin sebebi budur. İşaretler, protein metabolizmasının bir yan ürünü olan guanine ile doldurulmuş hücrelerden oluşur.

Ağ ören bir dişi.
Pedram Türkoğlu

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Haçlı bahçe örümceği, eklembacaklılar şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfının örümcekler (Araneae) takımında bulunan "ağ örücü örümcekler" olan Araneidae ailesine üye Araneus diadematus türüdür.

Örümceklerin evrimi en az 380 milyon yıldır devam etmektedir, çünkü ilk örümcekler yengeç benzeri Chelicerate atalarından evrimleşmiştir. Örümcek evrimindeki büyük çeşitlenme, ipek salgısını üreten organının evrimleşmesidir.

Kanatlı karıncayı ağına sarmaladıktan sonra yemeye hazırlanan bir başka birey.
Kanatlı karıncayı ağına sarmaladıktan sonra yemeye hazırlanan bir başka birey.
Meltem Çetin Sever

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Bu örümcek türü Holarktik yayılım gösterir. Yani Dünya'nın kuzey yarımküresinde bulunan karalarda yayılmışlardır. En sık Avrupa ve Kuzey Amerika’da rastlanmaktadır. Araneus diadematus çimenlik alanların çoğunlukta olduğu nemli yerlerde yaşarlar. Ağlarını dikey olarak örebilmek için çok sayıda bağlantı alanı bulunmalıdır ve yeterli açık alan bulunmalıdır.

Davranış ve Etoloji

Bu türlerin de içerisinde bulunduğu Araneidae ailesi, avlarını yakalama olasılığını artırmak için her gün ağlarını yeniden örerler. Örümcek ipinin protein bileşimi muhteşemdir; kısa yan zincirlere sahip amino asitler, toplam proteinin %50 ile %60'ını oluşturur. Yeni bir ağ yapmadan önce eski örümcek ağlarını yerler böylece ipek proteinlerini korumuş olurlar. Araneus diadematus ağı, genellikle 25-30 dikey iplerden oluşur ve 12-15 derecelik açıya sahiptir. Genç bireylerin ağları genellikle yetişkinlerden daha fazla dikey ipe sahiptir. 

Trabzon'dan bir erkek birey.
Trabzon'dan bir erkek birey.
Ertan Başural

Bazen dişi çiftleştikten sonra erkeği yiyebilir. Fakat oldukça nadir görülen bir davranıştır. Bu davranış, örümcekler arasında ismini de bu davranıştan alan karadul örümceği (Latrodectus mactans) türünde en çok görülmüştür. Yine de sanıldığı kadar sık değildir. Hatta bazı kaynaklarda bu davranıştan bir "mit" şeklinde bahsedilir. Çünkü bir daha aynı erkekle çiftleşme olasılığı olmadığından erkeği, yumurtaları daha verimli büyütmek için bir besin olarak kullanmasının evrimsel olarak avantaj sağladığı düşünülür.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Genelde ağlarına takılan uçan böceklerle beslenirler.

Etimoloji

Tür adı ilk kez 1758 yılında İsveçli entomolog ve araknolog Carl Alexander Clerck (1709-1765) tarafından verilmiştir ve hala kullanılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:41:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7306

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus). (22 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7306
Sever, M. Ç., Türkoğlu, P. (2018, July 22). Haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus). Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7306
M. Ç. Sever, et al. “Haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 22 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7306.
Sever, Meltem Çetin. Türkoğlu, Pedram. “Haçlı bahçe örümceği (Araneus diadematus).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 22, 2018. https://evrimagaci.org/s/7306.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close