Paylaşım Yap

Obezitenin İrade Eksikliği ile İlgisi Olmadığı Gösterildi!

Obezitenin İrade Eksikliği ile İlgisi Olmadığı Gösterildi! Storyblocks
2 dakika
3,992
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Obezite, anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanan karmaşık, çok faktörlü ve büyük ölçüde önlenebilir olan kronik bir hastalıktır. Kilogram cinsinden ağırlığın, metre cinsinden boyun karesine (kg/m2) bölünmesiyle hesaplanan beden kütle indeksi (BKİ), obeziteyi sınıflandırmak için günümüzde en yaygın kullanılan kriterdir.[1] BKİ'si 30 kg/m2'ye eşit veya daha yüksek olan kişiler "obez" olarak sınıflandırılır.[2]

Obezitenin temel nedeni, artan enerji alımının ve azalan enerji harcamasının kombinasyonunun neden olduğu uzun vadeli bir enerji dengesizliğidir. Son 50 yılda obezite prevelansı dünya çapında pandemik boyutlarda artış göstermiştir.[3] Artışlar devam ederse, 2030 yılına kadar dünya yetişkin nüfusunun tahminen %38'inin fazla kilolu ve %20'sinin obez olması beklenmektedir.[4]

Obezite ile mücadelede bireylerin diyetlerine uyum göstererek ve besin alımlarını azaltarak, ek olarak fiziksel aktivitelerini arttırarak enerji açığı oluşturmaları, bu şekilde obezitenin çözüleceği düşünülmektedir. Fakat bu indirgeyici görüş, obezitesi olan bireylerin besin tercihlerinin altında yatan sosyoekonomik faktörleri yok sayabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde sağlıklı besinler, daha maliyetlidir. Dolayısıyla düşük gelirli bireyler, daha ucuz olan sağlıksız besinlere yönelebilmektedir. Bu da obeziteyi içinden çıkılması güç bir halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Obezite pandemisinde birincil kaynağın bireyin irade eksikliği değil, insanların sağlıksız besinlere ulaşmasının daha kolay olduğu söylenebilir.[5]

Obezitenin gelişmesinde birincil kaynak irade eksikliği mi ?
Obezitenin gelişmesinde birincil kaynak irade eksikliği mi ?
Aljazeera America

Hastaların kendilerine sunulan tedavi yöntemleri için verilen talimatları ne ölçüde takip ettiği olarak tanımlanan uyum, başarılı sağlık sonuçları elde etmek için esastır ve uyumsuzluk çoğu tıbbi durum için birincil tedavi engelidir.[6] Diyete gösterilen uyum, istenilen kilo kaybına ulaşmada ve bunu koruyabilmekte önemli bir faktördür.[7]

Obezlerde İrade Eksikliği mi Var?

Obezitesi olan bireylerle zayıf bireyler arasında diyete gösterilen uyum açısından bir fark olup olmadığı, 2020 yılının Ağustos ayında yayınlanan bir çalışmada araştırılmıştır.[8] 6 haftalık diyet müdahalesinde, 23 zayıf katılımcıya sahip oldukları ağırlıklarını koruyacak kadar enerji içeren bir diyet verilmiştir. 27 obez katılımcının 19'una %35 enerji kısıtlı diyet verilirken, 8'ine ise ağırlıklarını koruyacak kadar enerji içeren diyet verilmiştir. Diyete uyum ve açlık skorları belirli ölçekler kullanılarak haftada iki kez olmak üzere değerlendirilmiştir.

Ağırlık düşüşü en çok, %35 enerji kısıtlı diyetle beslenen obez grupta görülmüştür. Fakat diyete uyum yüzdeleri ve açlık skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuçlar, zayıf bireyler ile obezitesi olan bireyler arasında diyete uyum açısından bir fark olmadığını ve uyumun açlık ile ilişkili olmadığını göstermektedir.

Bu nedenle, diyete uyumsuzluğun irade eksikliğine bağlanarak obeziteye özgü olduğu inancı doğru değildir. Obezite, heterojenik ve birçok faktörden beslenen bir halk sağlığı sorunudur. İnsan sağlığını önceliğe alarak yapılan düzenlemelerle obezite önlenebilir bir hastalıktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • İnanılmaz 10
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 03:45:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11395

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Z. Bakkal, et al. Obezitenin İrade Eksikliği ile İlgisi Olmadığı Gösterildi!. (6 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11395
Bakkal, L. Z., Bakırcı, Ç. M. (2022, February 06). Obezitenin İrade Eksikliği ile İlgisi Olmadığı Gösterildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11395
L. Z. Bakkal, et al. “Obezitenin İrade Eksikliği ile İlgisi Olmadığı Gösterildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Feb. 2022, https://evrimagaci.org/s/11395.
Bakkal, Leman Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Obezitenin İrade Eksikliği ile İlgisi Olmadığı Gösterildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 06, 2022. https://evrimagaci.org/s/11395.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close