Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertallerin Nesli İzole Yaşam Stilleri Nedeniyle Tükenmiş Olabilir!

2 dakika
263
Neandertallerin Nesli İzole Yaşam Stilleri Nedeniyle Tükenmiş Olabilir! Getty Images
Temsili Neandertal.
Tüm Reklamları Kapat

Kopenhag Üniversitesi'ndeki Globe Enstitüsünde yapılan yeni bir araştırma Neandertallerin neslinin neden tükendiği hakkındaki ana hipotezlerden birini destekliyor. Yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar güney Fransa'daki bir mağarada erkek bir Neandertalin kalıntısını keşfetti. Bu keşif, Neandertallerin neslinin izole yaşam stilleri nedeniyle tükenmiş olabileceği hipotezini destekliyor. Çalışmanın araştırmacılardan Globe Enstitüsünde Doçent Doktor olan Martin Sikora durumu şöyle açıklıyor:

Neandertallerin genomlarına baktığımızda onların aynı soydan geldiklerini görüyoruz, dolayısıyla çok fazla genetik çeşitlilik içermiyorlar. Neandertaller, nesiller boyunca küçük gruplar halinde yaşamışlar. Akraba birlikteliğinin bir popülasyondaki genetik çeşitliliği azalttığını biliyoruz, ki bu eğer uzun süre boyunca devam ettiyse hayatta kalma yetenekleri için zararlı olabilir.

Yeni keşfedilen Neandertalin genomu son çalışılan Neandertalden farklı bir soydan geliyor. Bu, Neandertallerin sosyal organizasyonunun birbirleriyle ilişkileri daha kuvvetli olan modern insanlardan farklı olduğu düşüncesini destekliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir deyişle, modern insanlar Neandertallere göre diğer gruplarla daha fazla etkileşim içindeydi, ki bu da eğer hayatta kalmak istiyorsanız büyük bir avantaj demektir. Doktora sonrası araştırmacı Tharsika Vimala konuya ilişkin şunları dile getiriyor:

Bu biraz spekülatif bir durum fakat daha fazla iletişim kurabilme ve bilgi alışverişi; modern insanların rahatça yaptığı ancak Neandertallerin küçük gruplar halinde organize olarak izole bir yaşam stili benimsemeleri nedeniyle ancak bir dereceye kadar yapabildiği bir şeydir.

DNA, Neandertallerin tarihine ışık tutuyor!

Araştırmacılar, Avrasya boyunca keşfedilen çok sayıda Neandertal kalıntısını hesaba katınca az miktarda Neandertal DNA'sı buldu. Bazı en eski Neandertal DNA'ları 120 bin yıl eskiye dayanıyor ve bu DNA'lar Denisova Mağarası, Scladina'daki mağaralar ve Hohenstein-Stadel'den bulunan Neandertallerden toplandı. Aslına bakılırsa, bu "yeni" Neandertal genomu Batı Avrupa'da bulunan ve yaşı 50 bin yılın altında olan kendi türünün yalnızca beşinci örneğidir. Martin Sikora konuyu şöyle aktarıyor:

Kopenhag'daki araştırma ekibimiz DNA'yı Neandertalin dişinden aldı, diziledi ve bireyin hücresel genomunu analiz etti. Bu veriler, Neandertallerin ortak tarihini anlamak için bilinen diğer Neandertal genomlarıyla birlikte incelendi.

Buna ek olarak, araştırmacılar Fransa'da bulunan bir başka bilindik Neandertal genomunu yeniden analiz etti ve o bireyin "yeni" genomdan farklı, uzak bir Neandertal soyundan gelen genleri de taşıdığını buldu. Bu keşifler bize yok olana kadar çok sayıda izole topluluğun var olmuş olabileceğini söylüyor.

Araştırmalara göre, oluşturulan hipotez yeni değil ve daha izole bir alan olan Altay Dağlarında yaşayan Neandertaller için de daha önceden oluşturulmuştur. Araştırmacılar şu ana kadar bunu Batı Avrupa'da yaşayan Neandertaller özelinde kanıtlayabilmek adına yeterli genomik kanıta sahip değildi. Yeni keşif, Neandertal tarihi bulmacasında önemli bir parça olarak yerini alıyor. Tharsika Vimala son olarak şunları ekliyor:

Bu bizim bir süredir konuştuğumuz bir şeydi. Ancak daha fazla kanıta ihtiyaç vardı ve bu bizim aradığımız bazı kanıtlardan biriydi. Ayrıca Neandertallerin neslinin izole yaşam stilleri nedeniyle tükendiği hipotezinin ne kadar muhtemel olduğunu ortaya çıkarmak için de önemli bir adımdı. Fakat onların tarihini daha iyi öğrenmek için daha fazla genomik veriye ihtiyacımız var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. Slimak, et al. (2024). Long Genetic And Social Isolation In Neanderthals Before Their Extinction. Cell Genomics. doi: 10.1016/j.xgen.2024.100593. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 07:58:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19385

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. F. Ekiz, et al. Neandertallerin Nesli İzole Yaşam Stilleri Nedeniyle Tükenmiş Olabilir!. (27 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19385
Ekiz, A. F., Alparslan, E. (2024, December 27). Neandertallerin Nesli İzole Yaşam Stilleri Nedeniyle Tükenmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19385
A. F. Ekiz, et al. “Neandertallerin Nesli İzole Yaşam Stilleri Nedeniyle Tükenmiş Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19385.
Ekiz, Ali Ferruh. Alparslan, Eda. “Neandertallerin Nesli İzole Yaşam Stilleri Nedeniyle Tükenmiş Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/19385.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close