Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertal Kemikleri Üzerindeki İzler: Yamyamlık Mı, Ritüel Mi?

3 dakika
1,495
Neandertal Kemikleri Üzerindeki İzler: Yamyamlık Mı, Ritüel Mi?
Tüm Reklamları Kapat

Marillac kazı alanında bulunan iki yetişkin ve bir çocuk fosil kalıntıları, Fransa’nın Poitou-Charentes bölgesindeki Neandertallerin, yakın zamanda ölen arkadaşlarının kemiklerini kesiyor ve kırıyor olduklarını ortaya koydu. Bu işlemler, diğer Neandertal kazı alanlarında da gözlendi, fakat bilim insanları hala bunu yemek için mi yoksa tören olarak mı yaptıklarını bilmiyorlar.

Fransa’daki Marillac kazı alanında keşfedilen, hayvan kemikleri (%90’ı ren geyiği), insan ve Mousterian aletler, alanın Neanderthal (Homo neanderthalensis) avlanma alanı olarak tanımlanmasını sağladı. Bu alan ile ilgili en ilginç olan şey ise, hominid kemiklerinin çok fazla olması ve bir çoğu henüz incelenemedi.

American Journal of Physical Anthropology (Amerikan Fiziksel Antropoloji Dergisi) isimli akademik dergide, yayınlanan çalışma, 1967-1980 yılları arasında 57,600 yıl öncesine tarihlenen üç bireye ait kalıntıların ilk analizi niteliğinde. Bu kalıntılar, sağ radius kemiğinin (ön kol kemiklerinden biri) diyafizini (uzun kemiklerin gövde kısmı), sol fibula kemiğinin diyafizini ve sağ femurun (uyluk kemiği) büyük parçasını içermektedir. Sonuncu kemik bir çocuğa aittir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer Neandertal kalıntıları ve modern insanlarla karşılaştırıldığında, bilim insanları sadece bu kemiklerin güç ve fiziksel yapı bakımından Neanderthal olduklarını değil ayrıca, bu kemiklerin ölümlerinden hemen sonra işleme tabi tutulduklarını da görmüşlerdir.

Complutense University of Madrid’te profesör ve University of Bordeaux’da araştırıcı olan çalışmanın ana yazarı Maria Dolares Garralda, “Bazı Neanderthal gruplarının çocuk ve ya yetişkin bedenlerini ölümlerinden kısa süre sonra taş aletlerle kesmiş ya da koparmışlar.”, diyor.

Kesmek, vurmak, kırmak ve lekeler

Femur kalıntısnın, 9-10 yaşlarında ölmüş olan bir çocuğa ait olduğu düşünülüyor. Üzerinde birbirine 0,5 cm mesafeleri olan iki büyük kesik izi görünüyor. Kemiğin korunma durumundan yola çıkarak, araştırıcılar kemik hala tazeyken femurun, eklemlerin yer aldığı alt ve üst ucunu kemiğin gövdesinden ayırmak amacıyla kırmış olduğunu gösterdiler.

Tüm Reklamları Kapat

“Üst kenardaki izler, ölüm sonrası oluşmuş konkiod (salyangoz kabuğu) şekli göstermektedir (doğal ayrılma durumlarında görülmez).” denmekte. Al kısımdaki ise eğik spiral biçimli bir kırık bulunmakradır. Bu da kemik daha tazeyken kırıldığını doğruluyor.

Garralda, “Kırıkların yapısı, çocuğun öldükten hemen sonra işleme tabi tutulduğunu gösteriyor. Sağ bacak, femurun kırılmasına neden olan bir çok darbe almış ve kesik izleri doğa için insansı denebilir, yani diğer bir hayvanın ısırığına dair herhangi bir iz görülmemektedir.” diyor.

İki yetişkin kemikleri de aynı izleri gösteriyor. Radius kalıntısı, büyük olasılıkla bir erkeğe aitti ve kesik izi, ölümden hemen sonra çakmaktaşı aletlerle yapılmış gibi görünüyor. Çalışmada, “En belirgin olanların, birbirlerinin üzerinden geçen üç çizgidir, bunlar kemik henüz tazeyken yapılmıştır.” denmektedir.

Fibula için, iki ucunda görülen kemik tazeyken yapılmış olan kırıkların yanı sıra, alt kısımda elle vurmaya işaret eden izler de bulunmakta. Fakat, “yırtıcılara ait herhangi kesik veya ize rastlanmamıştır.” araştırıcılar bunu vurguluyorlar. Analiz edilen diğer iki kalıntının aksine, fibula fosili çok sayıda manganez lekeleri de bulunmaktadır. Manganez, mağarada çok bulunan ve kemiklere siyah renk veren bir mineraldir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yamyamlık mı, Ritüel mi?

Araştırmacılardan oluşan ekip, Neanderthallerin bunu neden yaptığını bilmemektedirler: “Belki de bu bir ritüeldi –bu tip ritüeller günümüzde dünyanın belirli bölgelerinde devam etmektedir- veya yemek içindi –tadı için yapılan yamyamlık ya da ihtiyaç için-“ uzmanların düşünceleri bu yönde. Yamyamlık hipotezini öne sürmek konusunda biraz tedbirli davranıyorlar, nedenleri ise bu alanda bulunan hayvan kemiklerinin Neandertallerin yemeği olma ihtimali.

Gerralda, “Buna benzer durumların olduğu Neandertal bölgelerini tarihlendirmek, bu durumların daha yakın zamanlarda olduğunu gösteriyor, modern insanlar eş zamanlı yaşayan gruplar da buna dahil, fakat biz Neandertallerin insan eti yediğini gösteremiyoruz (daha modern topluluklarda daha önce bu gösterilmiş olsa da)." diyor.

Ek olarak, bu ölüm sonrası vücutlara yapılan işlemler, grubun üyeleri tarafından uygulanmaktadır, Marillac kazı alanında bulunan diğer kemikler, hayvanların çiğnemesini veya yemiş olmasını gösteren izleri de barındırmaktadır. Uzmanlar, “Bu izler ve deformasyonlar, üzerinde çalışılan bu üç Neanderthal diyafizinden açıkça ayırt edilebilir.” diye sonuçlandırmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 18:29:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7011

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. T. Özdoğan. Neandertal Kemikleri Üzerindeki İzler: Yamyamlık Mı, Ritüel Mi?. (15 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7011
Özdoğan, K. T. (2015, April 15). Neandertal Kemikleri Üzerindeki İzler: Yamyamlık Mı, Ritüel Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7011
K. T. Özdoğan. “Neandertal Kemikleri Üzerindeki İzler: Yamyamlık Mı, Ritüel Mi?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 15 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/7011.
Özdoğan, Kadir Toykan. “Neandertal Kemikleri Üzerindeki İzler: Yamyamlık Mı, Ritüel Mi?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, April 15, 2015. https://evrimagaci.org/s/7011.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close