Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NASA Yanlışlıkla Büküm Sürüşünü Keşfetti mi?

2 dakika
38,802
NASA Yanlışlıkla Büküm Sürüşünü Keşfetti mi? Inverse
Star Trek'teki USS Enterprise'ın büküm sürüşünü gösteren bir sanat eseri.
Tüm Reklamları Kapat

İddia

NASA'daki bir grup bilim insanı, EMdrive odası adı verilen bir odada parçacıkları yanlışlıkla ışıktan daha hızlı hareket ettirdi. Eğer bu doğruysa, ışıktan hızlı hareket etmemiz mümkün olabilir.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

NASA'nın yaptığı bir deney sırasında bazı parçacıkların ışıktan hızlı hareket ettiği ölçüldü. Ancak bu ölçümler tekrar edilemedi ve o ölçümlerin neden o sonucu verdiği anlaşılamadı. Bu ölçümün tekrar edilememiş olması, deneyde anlık bir sensör/ölçüm hatasına işaret etmektedir. Kütleli cisimlerin ışık hızını geçmesi imkansızdır. Işık, şu anda bildiğimiz fizik yasaları dahilinde evrensel hız sınırıdır.

İddianın Kökeni

2015 yılında birçok okurumuz bize internette (özellikle İngilizce kaynaklarda) dolaşan, "NASA yanlışlıkla büküm sürüşünü keşfetmiş olabilir!" başlıklı ve türevlerindeki içerikteki haberlerle ilgili sorular sordu. NASA, iddialar üzerine resmi bir açıklama yaparak haberlerde çıkan hataları düzeltmek zorunda kaldı.

Bilgiler

Büküm sürüşü, Uzay Yolu (Star Trek) dizisinde ileri sürülen, uzay-zaman dokusunun bir kısmını sıkıştırıp, bir kısmını esneterek bir "büküm" yaratıp, ışık hızının bile aşılabileceğini ileri süren bir bilimkurgu içeriğidir.

Tüm Reklamları Kapat

NASA, "EMdrive" adı verilen bir çalışma dahilinde yaptıkları araştırmalar sırasında, gönderdikleri bazı lazerlerin ışık hızını aşan bir sürate ulaşmış olabileceğini, bunun "adeta büküm sürüşü gibi olduğunu" düşündüklerini söylemişti. Bu konuyu abartmayı tercih eden medya kaynakları, yüzlerce farklı siteden NASA'nın büküm sürüşünü keşfettiğini, artık uzak yıldızlara birkaç yılda ulaşabileceğimizi ilan ettiler.

Ne yazık ki böyle bir şey yok. NASA, lazer hızıyla ilgili ölçümlerinin doğru olduğundan emin olmamakla birlikte, haberler üzerine yaptıkları resmî açıklamada, "Büküm sürüşü şu anda sadece bir hayalden ibaret." diye belirttiler. Aradan yıllar geçmesine rağmen, 2015'teki deneysel anomali tekrar yaratılamadı ve sebebi halen anlaşılabilmiş değil. Dolayısıyla deneysel ve tek seferlik bir ölçüm/sensör hatası olması çok olası.

Bu Hata İlk Değil

Aslında bunu daha önce nötrinoların hızıyla ilgili yapılan ölçümlerde yaşamıştık. Basit bir kalibrasyon hatasından kaynaklanan ölçümler, bazı parçacıkların ışık hızını geçtiğini "göstermişti". Ancak kısa sürede bilim insanları hatayı fark ettiler ve ışık hızının geçilmediğini gördüler.

Kütleli bir parçacığın şu anda bildiğimiz fizik yasaları dahilinde ışığın hızını geçmesi imkansız. Takyonların bunu yapabileceğini düşünüyorsanız, buradaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bu imkansızlığın en basit ve temel sebebi, kütleli bir parçacığın ışık hızını geçmek için sonsuz enerjiye ihtiyaç duyması; ancak Evren içerisinde sonsuz enerjinin bulunmamasıdır. Bu konuyla ilgili çok daha kapsamlı açıklamalarımız için buradaki ve buradaki yazılarımızı okuyabilirsiniz. Işık hızında giden bir aracın farlarını yaktığınızda olacakları öğrenmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Bu tarz durumlarda tavsiyemiz, haber kaynaklarının abartılı iddialarına kapılmadan, bilimsel araştırma verilerinin değerlendirilmesini ve teyit edilmesini beklemektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Bilim Budur! 8
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:40:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3588

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. NASA Yanlışlıkla Büküm Sürüşünü Keşfetti mi?. (1 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3588
Bakırcı, Ç. M. (2015, May 01). NASA Yanlışlıkla Büküm Sürüşünü Keşfetti mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3588
Ç. M. Bakırcı. “NASA Yanlışlıkla Büküm Sürüşünü Keşfetti mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3588.
Bakırcı, Çağrı Mert. “NASA Yanlışlıkla Büküm Sürüşünü Keşfetti mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 01, 2015. https://evrimagaci.org/s/3588.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close