Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Nanotyrannus: Farklı Dinozor Olduğu Sanılan Ama Sonradan "Genç Bir T. rex" Olarak Yorumlanan Fosillerin Gerçekten de Yeni Bir Dinozor Türü Olduğu Anlaşıldı!

Nanotyrannus: Farklı Dinozor Olduğu Sanılan Ama Sonradan "Genç Bir T. rex" Olarak Yorumlanan Fosillerin Gerçekten de Yeni Bir Dinozor Türü Olduğu Anlaşıldı!
4 dakika
808
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

"Yavru T. rex" olduğuna inanılan fosiller üzerinde yapılan yeni bir analiz, bunların T. rex'ten daha dar çeneli, daha uzun bacaklı ve daha büyük kollu küçük bir tyrannosaur'un yetişkinleri olduğunu gösteriyor. Nanotyrannus lancensis olarak adlandırılan bu yeni tür, aslında ilk olarak onlarca yıl önce adlandırılmıştı; ancak daha sonradan "genç T. rex" olarak yeniden yorumlanmıştı.

Nanotyrannus'a ait ilk kafatası 1942 yılında Montana'da bulunmuştur; ancak paleontologlar on yıllar boyunca bunun ayrı bir tür mü yoksa çok daha büyük olan T. rex'in bir yavrusu mu olduğu konusunda gidip gelmişlerdir.

İngiltere'deki Bath Üniversitesi Milner Evrim Merkezi'nden Dr. Nick Longrich ve ABD'deki Chicago Üniversitesi'nden Dr. Evan Saitta, büyüme halkalarına, Nanotyrannus'un anatomisine ve daha önce tanınmayan genç bir T. rex fosiline bakarak fosilleri yeniden analiz etti.

Tüm Reklamları Kapat

Nanotyrannus kemiklerindeki büyüme halkalarını ölçerek, bunların kemiğin dışına doğru daha sıkı bir şekilde paketlendiğini, yani büyümenin yavaşladığını gösterdiler. Bu da bu hayvanların genç bir dinozordan beklenecek şekilde hızlı büyüyen yavrular değil, neredeyse tam boya erişmiş hayvanlar gösteriyor.

Fossil Studies dergisinde yayınlanan analiz, bulunan fosillerin büyümesini modelleyerek bu canlıların maksimum 900-1500 kilograma ve beş metreye ulaşmış olabileceğini gösterdi.[1] Bu, 8.000 kilograma ve dokuz metreden fazlasına erişebilen dev T. rex'in boyutunun yaklaşık %15'i. Longrich, şöyle diyor:

Bu sonuçları gördüğümde çok şaşırdım. Bu kadar kesin olmasını beklemiyordum. Eğer genç T. rex'lerse deli gibi büyümeleri, yılda yüzlerce kilo almaları gerekirdi ama biz bunu göremiyoruz. Verileri birçok farklı şekilde modellemeyi denedik ve düşük büyüme oranları elde etmeye devam ettik. Bu, bu hayvanların genç T. rex olduğu hipotezinin sonu gibi görünüyor.

Bunların ayrı türler olduğunu gösteren bir diğer işaret de Nanotyrannus ile T. rex arasında özellikler sergileyen hiçbir fosilin bulunamamış olması: Eğer biri diğerinin yavru formu olsaydı, ara yaşlarda ikisinin karışımı olan fosiller de var olurdu.  İnceledikleri her fosil, ya bir türe ya da diğerine tam olarak oturuyordu. Zaten diğer tiranozorların büyüme şekilleri de bunların genç T. rex olduğu hipotezine uymuyordu. Dr. Longrich şöyle diyor:

Diğer tiranozorların yavrularına bakarsanız, yetişkinlerin ayırt edici özelliklerinin çoğunu gösterirler. T. rex'in yakın bir akrabası olan Tarbosaurus gençleri, yetişkinlerin ayırt edici özelliklerini gösterir. Tıpkı kedi yavrularının kedilere, köpek yavrularının köpeklere benzemesi gibi, farklı tiranozorların yavruları da ayırt edicidir. Ve Nanotyrannus, bir T. rex'e hiç benzemiyor. Tabiii ki bugüne kadar bulduğumuz diğer tiranozorlara ya da dinozorlara hiç benzemeyen, özel bir büyüme şekline de sahip olabilir, ama bu olası değil. Bu hayvan, büyük olasılıkla bir T. rex değil.

Ancak bu, bir başka gizemi ortaya çıkarıyor: Eğer Nanotyrannus genç bir Tyrannosaurus değilse, o zaman neden hiç kimse genç bir T. rex bulamadı? Longrich, şöyle izah ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, her zaman en büyük sorulardan biri olmuştur. Aslında bir tane bulduğumuz ortaya çıktı. Ancak fosil yıllar önce toplanmış, bir müze çekmecesinde tanımlanamayan kemiklerle dolu bir kutuya konmuş ve sonra da unutulmuştu.
T. rex ile Nanotyrannus'un büyüme eğrilerini karşılaştıran grafik
T. rex ile Nanotyrannus'un büyüme eğrilerini karşılaştıran grafik

Araştırma, Longrich ve yardımcı yazar Evan Saitta'yı, San Francisco'daki bir müzede saklanan ve genç bir Tyrannosaurus olarak tanımladıkları önceki bir fosil keşfine götürdü. Bu genç T. rex, onu Tyrannosaurus ile ilişkilendiren, ancak Nanotyrannus'ta görülmeyen ayırt edici özelliklere sahip bir kafatası kemiği (ön kemik) ile temsil ediliyordu. Bu kemik, kafatası yaklaşık 45 cm uzunluğunda ve vücut uzunluğu yaklaşık 5 metre olan küçük bir hayvana aitti. Dr. Longrich şunları söylüyor:

Evet, bu sadece bir örnek ve sadece bir kemik, ama bize de zaten sadece bir tane gerekiyor. T. rex kafatası kemikleri çok ayırt edici, başka hiçbir şey ona benzemiyor. Genç T. rex'ler var, ancak çoğu dinozorun yavruları gibi inanılmaz derecede nadirler.

Araştırmacılar, bu bulguların Nanotyrannus'un Tyrannosaurus ile yakından ilişkili olmayan ayrı bir tür olduğuna dair güçlü bir kanıt olduğunu savunuyor. Kalın yapılı akrabasına göre daha hafif yapılı ve uzun bacaklıydı. Ayrıca ünlü kısa kollu T. rex'in aksine daha büyük kollara sahipti. Dr. Longrich, şöyle anlatıyor:

Kollar aslında T. rex'inkilerden daha uzundu. En büyük T. rex bile bu küçük Nanotyrannus'tan daha kısa kollara ve daha küçük pençelere sahiptir. Bu, kolların aslında oldukça zorlu silahlar olduğu bir hayvandı. Bu gerçekten tamamen farklı bir hayvan - küçük, hızlı, çevik. T. rex boyutuna ve gücüne güveniyordu, ama bu hayvan hızına güveniyordu.

Uzun kolları ve diğer özellikleri, T. rex ile yalnızca uzaktan akraba olduğunu ve T. rex'in bir parçası olduğu Tyrannosauridae ailesinin dışında, kendi yırtıcı dinozor ailesinde yer almış olabileceğini gösteriyor.

Yeni çalışma, on yıllar öncesine dayanan bu sorunla ilgili bir dizi yayının sonuncusu. Longrich şöyle anlatıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Nanotyrannus paleontolojide oldukça tartışmalı bir tür. Kısa bir süre önce, bu sorunu nihayet çözmüşüz gibi görünüyordu ve bu genç bir T. rex'ti. Yaklaşık altı yıl önce fosillere yakından bakıp bunca yıldır yanlış anladığımızı fark edene kadar ben de Nanotyrannus hakkında çok şüpheciydim.

Yazarlar, dinozorları genellikle tamamlanmamış iskeletlerine dayanarak birbirinden ayırmanın ne kadar zor olduğu göz önüne alındığında, dinozorların ve diğer fosil türlerinin çeşitliliğini hafife alıyor olabileceğimizi öne sürüyorlar. Longrich, sözlerini şöyle bitiriyor:

Dinozorların en ünlüsü hakkında hala ne kadar çok şey bilmediğimizi düşünmek şaşırtıcı. Başka neleri yanlış anladığımızı merak ediyorsunuz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. R. Longrich, et al. (2024). Taxonomic Status Of Nanotyrannus Lancensis (Dinosauria: Tyrannosauroidea)—A Distinct Taxon Of Small-Bodied Tyrannosaur. Fossil Studies, sf: 1-65. doi: 10.3390/fossils2010001. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:57:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16404

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Nanotyrannus: Farklı Dinozor Olduğu Sanılan Ama Sonradan "Genç Bir T. rex" Olarak Yorumlanan Fosillerin Gerçekten de Yeni Bir Dinozor Türü Olduğu Anlaşıldı!. (4 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16404
Bakırcı, Ç. M. (2024, January 04). Nanotyrannus: Farklı Dinozor Olduğu Sanılan Ama Sonradan "Genç Bir T. rex" Olarak Yorumlanan Fosillerin Gerçekten de Yeni Bir Dinozor Türü Olduğu Anlaşıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16404
Ç. M. Bakırcı. “Nanotyrannus: Farklı Dinozor Olduğu Sanılan Ama Sonradan "Genç Bir T. rex" Olarak Yorumlanan Fosillerin Gerçekten de Yeni Bir Dinozor Türü Olduğu Anlaşıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16404.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Nanotyrannus: Farklı Dinozor Olduğu Sanılan Ama Sonradan "Genç Bir T. rex" Olarak Yorumlanan Fosillerin Gerçekten de Yeni Bir Dinozor Türü Olduğu Anlaşıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/16404.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close