Nane (Mentha)
- Bilimsel Adı Mentha
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Nane
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Mintha
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Bitkiler (Plantae)
- Üst Alan (Superdomain) Yeşil Bitkiler (Streptophyta)
- Klad Karasal Bitkiler (Embryophyta)
- Klad Polysporangiophyta (Polysporangiophyta)
- Üst Bölük (Superdivision) Damarlı Bitkiler (Tracheophyta)
- Klad Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta)
- Klad Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae)
- Sınıf (Class) Magnoliopsida
- Takım (Order) Lamiales
- Aile (Family) Ballıbabagiller (Lamiaceae)
- Cins (Genus) Nane (Mentha)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyası bağlı olan Nane (Mentha) cinsi bitkiler çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl) olan bitkiler grubunda yer alır. Aromatik olarak en fazla kullanılan bitkilerden birisidir. Yaprakları karşılıklı şekilde genellikle tüylü ve tırtıklıdır. Yaprak renkleri koyu yeşil, grimsi, mor, mavi ve bazen soluk sarı gibi çeşitli renklerde olabilir. Çiçekler; mor, pembe, beyaz, gri gibi renklerde olabilir. Taçlar genellikle iki dudaklı ve dört alt eşit loblar halinde bulunmaktadır. Islak ortamlarda ve nemli toprakları sevmektedirler.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Nane (Mentha) cinsi yaklaşık 43 türe ev sahipliği yapan bitkiler topluluğudur. Bu bitkilerden Türkiye’de büyük bir kısmı yetiştirilmektedir ve yaygın olarak bulunmaktadır. Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasındaki en büyük bitki kabilesi olan Mentheae (Ada çayı, çördük, nane ve kekik) taksonuna bağlıdır. Nane (Mentha) cinsinde bulunan türler 3.000'den fazla isim ile anılmaktadır bunların çoğu sinonim (eş anlamlı) veya halk arasında kullanılan isimlerden oluşmaktadır. Cinsin birçok türü kolaylıkla melezlendiğinden dolayı türleri sınıflandırmak zorlaşmaktadır. Bilim insanları, Nane (Mentha) cinsinin beş milyon yıl önce Pliyosen dönemden kalma fosillerini bulmuştur.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Dünyanın büyük bir kısmında gözükmektedir. Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya ve Kuzey Amerika'da kozmopolit bir dağılıma sahiptir. Bitkiler mantar, yaprak lekesi, nematodlar, virüsler, Beyaz sinekler (Aleyrodidae) ve Yaprak bitleri (Aphidoidea) gibi parazit ve patojenlere maruz kalabilir.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
IUCN Kırmızı Liste tarafından Asgari Endişe (nesli tehlikede olmayan), yani Least Concern (LC) olarak sınıflandırılan 8 tür bulunmaktadır. Neredeyse tehdit altında olan (Şu anda tehlikede olmayan fakat yakın gelecekte olma potansiyeline sahip), yani Near threatened (NT) olarak sınıflandırılan 1 tür bulunur. Hassas (vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan), yani Vulnerable (VU) olarak sınıflandırılan 1 tür bulunmaktadır.
Davranış ve Etoloji
Vejetatif üreme (özellikle çelikle), tohum ve dallandırma yolları ile çoğalmaktadır. Tohum ile çoğaltma yöntemleri çok değişkenliğe sahip olunduğundan güvenli bir yöntem değildir. Kontrolsüz yayılma eğilimleri nedeniyle bazı nane türleri istilacı olarak kabul edilmektedir. Çok hızlı büyüme ve yayılma politikasına sahiptir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Nane (Mentha) cinsi bitkiler yüksek baharat kalitesi yüzünden yemek pişirmede, aroma vermekte, süslemede veya dekorlarda kullanılmaktadır. Nane türlerinin yaprakları aromatik ve hafif acımsı bir tada sahiptir ve ağızda kalan soğuk bir tada sebep verir. Çaylarda, içeceklerde, jölelerde, şuruplarda, şekerlemelerde, antiseptik ağız solüsyonlarında, diş macununda, sakızlarda ve dondurmalarda aroma verici ve katkı maddesi olarak kullanılır. Neredeyse tüm Dünya mutfağında yaygınlıkla kullanılmaktadır. Nane yağı; eşek arıları, karıncalar ve hamam böcekleri gibi yaygın gözüken böcekleri öldürme kabiliyeti nedeniyle çevre dostu bir böcek ilacı olarak kullanılmaktadır. Antik Yunan'da nane, biberiye ve mersin ile birlikte cenaze törenlerinde ölünün kokmasını engellemek için kullanılırdı.
Geleneksel tıp ve mitolojilerde yerini almıştır. Ruhu canlandırdığı, kötü ruhlardan koruduğu, manevi güç ve kuvvet verdiği, algıyı arttırdığına inanılmıştır. Bu nedenle cenaze törenlerinde, dini ritüeller ve ibadetlerde, bazı inanışlarda trans ve kanallaşma olarak adlandırılan medyumluk gibi amaçlar için kullanılmaktadır. Efsaneye göre ölülerin ve yeraltının tanrısı Hades, Su perilerinden (Nympha) olan, yeri ve denizi dolduran sayısız çokluktaki dişi, tanrısal varlıklar olarak adlandırılan inanılmaz güzel bir periye âşık olur. İzmit yöresindeki ormanların birisinde yaşantısını sürdüren bu perinin ismi Minthe veya Mentha olup Hades’in karısı ve ölüler ülkesinin tanrıçası olan Persephone tarafından kıskanılacak ve öldürülmesi için planlar yapılacaktır. Hazırlıkları tanımlayan Persephone kıskandığı güzeller güzeli superisi Minthe'yi ayaklarının altına alır, çiğner ve ezerek öldürür. Güzelliğinden etkilendiği Hades onu güzelliği kokuya bürünsün ve ebediyen kaybolmasının diye, yeri geldiği zaman şifa dağıtması amacıyla naneye çevirir. Mitoloji sebebiyle sevgiyi, aşkı, kaybolmayan güveni ve ulaşılamayan aşkı, erdemi simgeler.
Etimoloji
Mentha Latince nane anlamına gelmektedir. Mentol Yunanca bir kelimedir, aslı kökeni ''Mentha oleum'' olup, nane yağı anlamına gelmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 10
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Mentha. Farklı Dillerdeki Wikiler Kontrol Edilmiştir Ve İncelenmiştir.. (8 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- IUCN Red List. The İucn Red List Of Threatened Species. (8 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2020. Alındığı Yer: IUCN Red List. | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. List Of Mint Diseases. (8 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- S. Kokkini, et al. Https://En.wikipedia.org/Wiki/Mentha. (1 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Science Direct | Arşiv Bağlantısı
- S. W. Smith. (1873). Dictionary Of Greek And Roman Biography And Mythology.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 20:34:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9131
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.