Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Hastaları, Taburcu Olduktan Aylar Sonra Bile Nörolojik ve Bilişsel Sorunlar Yaşamaya Devam Ediyorlar!

3 dakika
1,599
COVID-19 Hastaları, Taburcu Olduktan Aylar Sonra Bile Nörolojik ve Bilişsel Sorunlar Yaşamaya Devam Ediyorlar!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa Nöroloji Akademisi'nin (EAN) 7. Kongresi'nde sunulan yeni bir araştırmaya göre, COVID-19 hastaları hastaneden taburcu olduktan iki ay sonra bilişsel ve davranışsal sorunlar yaşıyor. Sekiz hafta boyunca takip edilen COVID-19'u atlatmış hastalarda hafıza, uzamsal farkındalık ve bilgi işleme sorunları ile ilgili sorunlar, virüsten arta kalan sorunlar olarak belirlendi. Araştırma, ayrıca her 5 hastadan birinin travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) bildirdiğini ve %16'sının depresif belirtiler gösterdiğini buldu.

İtalya'da yürütülen çalışma, nörobilişsel yetenekleri test edilerek ve COVID-19 semptomlarını yaşadıktan iki ay sonra hastaların MRI beyin taramaları alarak yapıldı. Hastaların %50'sinden fazlası bilişsel bozukluklar yaşadı; %16'sı yürütücü işlevlerle (çalışma belleğini yönetme, esnek düşünme ve bilgi işleme) ilgili sorunlar yaşadı, %6'sı görsel-uzaysal sorunlar yaşadı (derinliği yargılamada ve kontrastı görmede güçlükler), %6'sında hafıza bozukluğu vardı ve %25'i tüm bu semptomların bir kombinasyonunu gösterdi.

Bilişsel ve psikopatolojik sorunlar genç insanlarda çok daha kötüydü ve 50 yaşın altındaki hastaların çoğu, yürütücü işlevlerle ilgili sorunlar gösteriyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm örneklemde, hastaneye kabul sırasında COVID-19 akut solunum semptomlarının daha şiddetli olması, daha düşük yürütücü işlev performansı ile ilişkilendirildi. Ek olarak, aynı kohortun COVID-19'u atlatmalarından sonraki 10 ay boyunca yapılan uzunlamasına bir gözlemi, bilişsel rahatsızlıkların %53'ten %36'ya düştüğünü, ancak kalıcı bir TSSB ve depresif semptomların varlığını gösterdi. Araştırmanın baş yazarı, İtalya Bilim Enstitüsü ve Milano Vita-Salute San Raffaele Üniversitesi'nden Prof. Massimo Filippi şöyle diyor:

Çalışmamız, önemli bilişsel ve davranışsal sorunların COVID-19 ile ilişkili olduğunu ve hastalığın remisyonundan sonraki birkaç ay boyunca devam ettiğini doğruladı. Özellikle endişe verici bir bulgu; insanların konsantre olması, plan yapması, esnek düşünmesi ve bir şeyleri hatırlaması gibi yönetici işlevleri zorlaştırabilen değişikliklerdir. Bu semptomlar, çalışma çağındaki 4 genç hastadan üçünü etkiledi.

Çalışmada bilişsel performans ile beyin hacmi arasında anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Milano San Raffaele Hastanesi'nde araştırmacı ve çalışmanın ilk yazarı Dr. Canu ise şöyle diyor:

Daha büyük çalışmalara ve daha uzun süreli takipe ihtiyaç var, ancak bu çalışma COVID-19'un önemli bilişsel ve psikopatolojik sorunlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Uygun takip ve tedaviler, önceden hastaneye kaldırılan bu hastalara bu semptomları hafifletmeye yardımcı olacak yeterli desteğin verilmesini sağlamak için çok önemlidir.

7. EAN Kongresi'ndeki Diğer COVID-19 Bulguları

Yukarıda sözünü ettiğimiz çalışma, bu haftaki EAN Kongresi'nde ele alınan ve yükselen bir araştırma alanı olan COVID-19'un nörolojik semptomlarına ilişkin dört bilimsel sunumdan biridir. Diğer çalışmaların sonuçları ise şöyle:

  • Milano'daki Osperdale Maggiore Policlinico'dan Dr Mattia Pozzato tarafından yürütülen araştırma, 53 hastanın %77.4'ünün en az bir nörolojik semptom geliştirdiğini ve %46.3'ünün COVID-19 ile hastaneye yatırıldıktan 5-10 ay sonra üçten fazla nörolojik semptomla tekrar hastaneye başvurduğunu buldu. Bu semptomların en sık görülenleri uykusuzluk (%65.9), gündüz uyku hali (%46.3) ve yürüme güçlüğü idi. Daha az görülen diğer semptomlar baş ağrısı, hipozmi (koku alma yeteneğinde azalma) ve hipoguzi (tat kaybı) idi. Yazarlar, hastaların %90'ının COVID-19 sonrası semptomlara sahip olduğu ve nörolojik semptomların bunların önemli bir bölümünü oluşturduğu sonucuna vardı.
  • Ukrayna Karazin Üniversitesi Nöroloji ve Tıbbi Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Profesör Tamara S. Mischenko tarafından sunulan bir araştırma projesi, 32 ila 54 yaşları arasındaki 42 hastayı COVID-19 ile hastaneye kaldırıldıktan 2 ila 4 ay sonrası boyunca izleyerek, %95'inde nörobilişsel bozukluk semptomlar tespit etti. Tüm hastalarda astenik semptomlar, artan yorgunluk ve anksiyete/depresyon semptomları mevcuttu. Diğer semptomlar arasında vestibüler (denge) bozuklukları, (%59.2), baş ağrıları (%50) ve koku alma yeteneğinde azalma (%19) yer aldı. Beş hasta ise COVID-19'dan hastaneye yatıştan sonraki iki ay içinde iskemik felç geçirdi.
  • COVID-19 hastalarında ölüm sonrası beyin sapı hasarını inceleyen bir çalışma, yüksek oranda nöronal hasar ve nörodejeneratif hastalıklarda bol miktarda bulunan daha fazla sayıda küçük kitle (korpora amilacea) gösterdi. İmmünohistokimya testleri de virüsün beyin sapında varlığını ortaya çıkardı. Ölçümler, COVID-19 olmayan yoğun bakım hastaları ile karşılaştırıldı. Milano Üniversitesi Nörolojik Bilimler Bölümü'nde nörolog ve nörofizyolog olan yazar Dr. Tommaso Bocci, çalışmanın özellikle medüller düzeyde (ki bu, solunum yetmezliğinin nörojenik bir bileşenini düşündürür) COVID-19 ile ilişkili beyin sapı tutulumuna dair ilk nöropatolojik, nörofizyolojik ve klinik kanıtları sağladığını söyledi.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2024 10:53:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10626

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri Bilimi
Gün
Oyun
Orman
Doğal Seçilim
Mikrobiyota
Bilim Felsefesi
Nükleer Enerji
Rna
Çiftleşme
Ergen
Vaka
Öğrenme Teorileri
Koronavirüs
Habercilik
Sosyal Medya
Nörobilim
Nötron
Teleskop
Ara Tür
Bakteriler
Cinsellik Araştırmaları
Kedigiller
Kadın Sağlığı
Beslenme Davranışları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. COVID-19 Hastaları, Taburcu Olduktan Aylar Sonra Bile Nörolojik ve Bilişsel Sorunlar Yaşamaya Devam Ediyorlar!. (21 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10626
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 21). COVID-19 Hastaları, Taburcu Olduktan Aylar Sonra Bile Nörolojik ve Bilişsel Sorunlar Yaşamaya Devam Ediyorlar!. Evrim Ağacı. Retrieved December 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10626
Ç. M. Bakırcı. “COVID-19 Hastaları, Taburcu Olduktan Aylar Sonra Bile Nörolojik ve Bilişsel Sorunlar Yaşamaya Devam Ediyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10626.
Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 Hastaları, Taburcu Olduktan Aylar Sonra Bile Nörolojik ve Bilişsel Sorunlar Yaşamaya Devam Ediyorlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 21, 2021. https://evrimagaci.org/s/10626.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close