Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mars’ta Sıvı Halde Göl Bulunuyor Olabilir!

3 dakika
2,816
Mars’ta Sıvı Halde Göl Bulunuyor Olabilir! YouTube
Tüm Reklamları Kapat

25 Temmuz 2018’de İtalyan Uzay Ajansı, Mars’ın güney kutbuna yakın buz tabakasının altında büyük miktarda sabit sıvı suyun varlığını gösteren işaretler saptadıklarını duyurdular. Sıvı su barındırdığı düşünülen bu devasa “göl”, 20 km genişliğinde ve Mars’ın güney kutbundaki buzulun 1.5 km altında bulunuyor. Keşifle ilgili makale Science dergisinde yayımlandı.

Mars gölü modellemesi
Mars gölü modellemesi
NASA

Aslında, Mars’ın geçmişinde bol miktarda suyun bulunduğunu biliyoruz. Eylül 2012’de Curiosity adlı yüzey aracı, gezegende bir zamanlar suyun aktığına dair deliller sunmuştu. Şimdi ise bu keşifle beraber, Mars’ın yüzeyinde veya yüzeyine yakın yerlerde suyun hala sıvı halde bulunabildiğine dair güçlü kanıtlar elde ettik.

MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) adlı bir radar aracı Mars’ın güney kutbundaki kalın buz tabakalarını incelemek için kullanıldı. MARSIS, düşük frekansta elektromanyetik dalga atımları kullanarak kızıl gezegenin yüzeyini taramaktadır. Bu dalgaların bazısı Mars yüzeyindeki ve altındaki cisimlerle etkileşime geçip tekrar radara yansır. Bu da gezegenin jeolojik yapısı hakkında bizlere ipuçları verir. Aslına bakılacak olursa, MARSIS’e benzer araçlar Antarktika ve Grönland buzullarının altındaki sıvı suyu incelemek için de kullanıldı. Bu verilere göre sıvı su, buz katmanlarına ve kayalara göre daha fazla radar sinyali yansıtıyordu. İşte Dünya’daki bu buzulların altından elde edilen veriler ile MARSIS'in 2012 ile 2015 yılları arasında taramış olduğu buzullardan elde ettiği veriler karşılaştırıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Mars’ın güney kutbundaki 20 km’lik bu alana ait radar sinyali profili ile Dünya’daki buzullardan elde edilen radar sinyali arasında şaşılacak derecede benzerlik vardı! Science'ta yayımlanan makalenin yazarı Roberto Orosei, basit bir hesaplama ile bu gölün en az birkaç yüz milyon metreküp su barındırıyor olabileceğini vurguladı!

Marsis, buz kütleleri arasından yansıyan radar sinyalleri kullanarak kızıl gezegenin yüzeyini taramaktadır. Sağdaki resimde parlak kısımlar sıvı suyun varlığına işaret etmektedir.
Marsis, buz kütleleri arasından yansıyan radar sinyalleri kullanarak kızıl gezegenin yüzeyini taramaktadır. Sağdaki resimde parlak kısımlar sıvı suyun varlığına işaret etmektedir.
Phys.org

Eğer ki buz kütlesinin altında gerçekten saklı bir göl var ise, suyun sıvı halde kalması için buradaki suyun oldukça tuzlu olması gerekir. Mars kayalarında bulunan magnezyum, kalsiyum ve sodyum suya karışarak bu karışımı yaratmış olabilir. Milyonlarca yıldır gün yüzü görmeyen bu su birikintisi, yüzey altı kayaçlarındaki tuzlardan besleniyor olabilir. Bu tip ortamlar, yaşamın barınabilmesi için oldukça zorludur; ancak Dünya'daki bu tip su kütlelerinin yaşam barındırdığını düşünecek olursak, Mars’ta yaşamın izine bir adım daha yaklaştığımızı söyleyebiliriz.

Orosei ise bunun gerçekten de bir göl olduğuna kesin noktayı koyacak nihai kanıtı elde etmenin zorluğuyla ilgili şunları söylüyor:

Oraya gidip 1.5 km kalınlığındaki buzu delebilecek uçan bir robota ihtiyaç var. Bunu yapmak için şu anda sahip olmadığımız birtakım teknolojik yenilikler gerekiyor.

NASA'nın Jet İtim Laboratuvarı'nın Mars programı yöneticisi Richard Zuzek şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Birçok arayüz size tuhaf radar sinyalleri verebilir. Alınan bu sinyal, tam da sıvı suyun vermesini bekleyeceğimiz bir sinyal. Ama bu sinyali üretecek tek kaynak sıvı su mudur? İşte bu soru, zor soru.

Cornell Üniversitesi Astrofizik ve Gezegensel Bilimler Merkezi direktörü Jonathan Lunine ise şunları söylüyor:

Mars'ı daha fazla araştırdıkça, daha karmaşık ve ilgi çekici hale geliyor. Bulunan eğer gerçekten sıvı su ise, aşırı tuzlu yapısı yaşam için zorlu bir ortam oluşturacaktır. En azından Dünya'da bilinen yaşam için... Günümüzde bildiğimiz hiçbir karasal organizmanın yaşayamayacağı bir ortam. Ama buna rağmen günümüzde Mars'ta stabil bir su gövdesi olduğunu bulmak şaşırtıcıdır ve araştırmaya değerdir.

NASA Jet İtim Laboratuvarı'nda astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ise Twitter hesabında Planum Australe bölgesindeki yüzey altı gölünün keşfi ile ilgili olarak şunları söylüyor:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 7
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Engadget | Arşiv Bağlantısı
  • Swapna Krishna. Scientists May Have Found Liquid Water On Mars. (25 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Engadget | Arşiv Bağlantısı
  • R. Orosei, et al. (2018). Radar Evidence Of Subglacial Liquid Water On Mars. Science, sf: --. | Arşiv Bağlantısı
  • Robbie Gonzalez. Scientists Discover Evidence Of The First Large Body Of Liquid Water On Mars. (25 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • Iaps.inaf. Marsis. (25 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Iaps.inaf | Arşiv Bağlantısı
  • Mary Halton. Liquid Water 'Lake' Revealed On Mars. (25 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2018. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:57:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7318

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil. Mars’ta Sıvı Halde Göl Bulunuyor Olabilir!. (26 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7318
Özdil, A. Ş. (2018, July 26). Mars’ta Sıvı Halde Göl Bulunuyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7318
A. Ş. Özdil. “Mars’ta Sıvı Halde Göl Bulunuyor Olabilir!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 26 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7318.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Mars’ta Sıvı Halde Göl Bulunuyor Olabilir!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, July 26, 2018. https://evrimagaci.org/s/7318.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close