Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap

Logomuz

4 dakika
910
Logomuz
  • Özgün

Evrim Ağacı'nın logosu, 16 Şubat 2015'te, Serhat Seykan tarafından tasarlanmıştır.

Evrim Ağacı'nın eski logosu olarak kullanılan, aslında "logo" olma değeri ve niteliği taşımayan amblemin aksine, Evrim Ağacı için kuruluşundan 4 seneden fazla bir süre sonra tasarlanan ilk logonun, son derece sade; ancak çok sayıda mesajı o sadelik çerçevesinde yansıtabilmesi hedeflenmiştir.

Bu açıdan bakıldığında Evrim Ağacı'nın logosu, sayısız ilginç bilimsel olgu ve felsefi içeriği çok yalın ve sade çizgilerle aktarabilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Logonun Parçaları

1. E-A Harfleri:

Logoda göze çarpan ilk önemli noktalardan biri, çok göze sokulmuyor olsa da, DNA'nın nükleotit çiftleri arasına gizlenmiş E ve A harfleridir. Bunlar, Evrim Ağacı'nın baş harfleri olması bakımından logoda bulunuyor olması önemlidir. Ancak daha önemlisi, bu harflerin büyük oranda gizlice logoya yerleştirilmiş olmasıdır.

2. DNA:

DNA, evrimin en temel birimidir. Öyle ki, bazı evrimsel biyoloji ekolleri, evrimsel sürecin yalnızca gen bazında çalıştığını, organizmaların bu genlerin "kölesi" ve "konağı" konumunda kaldıklarını ileri sürmektedir (bkz: Bencil Gen Teorisi). Bu kadar ekstrem yaklaşımlar bir yana, gerçekten de DNA olmaksızın evrimsel analizden söz edilemez. Dolayısıyla, evrimsel biyoloji ve onun en yakın yol arkadaşı olan popülasyon genetiğini bir arada temsil eden, hem biyolojinin ve tüm canlılığın, hem evrimin en temel birimi olarak DNA, Evrim Ağacı'nın logosunun merkezinde yer almaktadır. Fizik için atom neyse, biyoloji için de DNA odur. Onu oluşturan alt parçalar bulunabilir; ancak yine de "temel birim" olarak kabul edilir (tıpkı metrenin SI dahilinde temel birim kabul edilmesi gibi).

3. Mutasyon:

Evrimle ilgili en fazla yanlış anlaşılan ve anlatılan noktalardan birisi, mutasyonlardır. Mutasyonlar, kötü namlarına rağmen, evrimin seçilim mekanizmalarının üzerine etki ettiği çeşitliliği yaratan nihai ve en önemli kaynaklardır. Mutasyonlar bir canlıyı yerin dibine sokabileceği gibi, bulunduğu ortamın yıldızı da yapabilir. Mutasyonların (ve diğer çeşitlilik mekanizmalarının) yarattığı çeşitlilik olmaksızın, evrimden söz edilemez. Bu nedenle, üstten ikinci nükleotit çiftinde bir bozulma, kırılma gösterilmiştir. Bu, silinme tipi bir mutasyon olarak düşünülebilir. Aynı zamanda bu, E harfinin daha kısa olan orta kolunu da, gizlice de olsa netleştirmektedir.

4. Seçilim:

DNA'nın uçlarından çıkan ve logonun etrafını dolaşan çizgiler, merkezden uzaklaştıkça daralmaktadır. Bu, bir popülasyon içerisinden seçilen avantajlı grubun ayıklanmasını temsil etmektedir. Evrimsel süreç, popülasyon içerisindeki çeşitlilik arasından bulunulan ortama en uyumlu bireylerin seçilimi ve daha fazla üremesiyle gerçekleşir. Dolayısıyla, evrimin ana itici gücü olan seçilim, logo içerisinde bu şekilde yer almaktadır.

5. X Kromozomu:

Her ne kadar DNA yapısı gereği heliks (sarmal) biçimli olsa da, DNA'nın sadece 2 boğumu gösterilerek aynı zamanda X harfinin oluşması sağlanmıştır. X kromozomu, insanlarda hem erkekler, hem dişilerde bulunan yegane cinsiyet kromozomudur. Bu açıdan, farklı cinsiyetlerin ortak temellerine işaret etmek açısından, özellikle X figürü kullanılmıştır.

6. Döngüsel Sonsuzluk:

Evrimsel süreç, doğal bir algoritmadır, döngüseldir ve teknik olarak zamanın sonuna kadar (veya sonsuza kadar) çalışabilir. Var olan varyasyon içerisinden en uyumlular seçilir, diğerleri elenir, seçilenlerin mutasyonlardan kaynaklı avantajları üreme yoluyla gelecek nesillere aktarılır ve yeniden seçilim döngüsü başlar. Bu şekilde sonsuza kadar devam eder. Bu nedenle DNA'nın uçlarından çıkan kollar, DNA'nın üst ve alt kısımlarını tamamlayarak bir nevi 8 rakamını oluşturmaktadır. Aynı zamanda logonun bir ucundan diğer ucuna doğru takip edildiğinde de, yan yatmış bir 8 görülmektedir. Yan yatmış 8 rakamı, evrensel olarak sonsuzluk işaretidir ve logoda kendisine yer bulmaktadır.

7. Yin Yang ve Diyalektik Felsefesi:

Evrim Ağacı olarak birçok yazımızda gösterdiğimiz gibi, çoğu zaman bilimsel konuların tek kutuplu açıklamaları bulunmaz. Aynı doğal yasaları açıklamak için geliştirilen farklı bilimsel teorilerin farklı kısımları geçerlidir ve genellikle sonuca (gerçeklere), bu farklı fikirlerin geçerli ve geçersiz taraflarının çarpışması sonucu ulaşırız. Dolayısıyla her iyi teori içerisinde geçersiz taraflar ve her kötü teori içerisinde geçerli taraflar bulmak mümkündür. Bu karşıt teorilerin (tez ve antitezlerin) bir araya gelişi ve fikirsel arenada çarpışması, sentezi doğurur. Logodaki genel görünüm ve Yin Yang sembolünü çağrıştırması, bu nedenle, kasten yapılmıştır.

8. Sarmal Galaksi:

Logomuz içerisinde bulunan mesajlardan bir diğeri ise, merkezinde bol miktarda malzeme ve "ışık" barındıracak şekilde beyaz renkte tasarlanmış, kolları iki tarafa doğru uzanan bir sarmal galaksinin temsilidir. Galaksimiz Samanyolu, spiral bir galaksi olması bakımından kendisine logomuzda yer bulmuştur.

Logo yarışması çağrımız için buraya, 2. tur bilgileri için buraya, sonuç duyurusu için buraya uğrayabilirsiniz.

***

YASAL UYARI: Evrim Ağacı'nın logo ve ambleminin bütün hakları saklıdır. İzinsiz olarak resmi ve ticari amaçlarla kullanılamaz. Kişisel ve ticari olmayan kullanımlar için (ev, ofis, araba gibi şahsi mekanlara asmak gibi) izin almaya gerek yoktur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 10
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2024 10:39:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7964

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Veri Bilimi
Gün
Oyun
Orman
Doğal Seçilim
Mikrobiyota
Bilim Felsefesi
Nükleer Enerji
Rna
Çiftleşme
Ergen
Vaka
Öğrenme Teorileri
Koronavirüs
Habercilik
Sosyal Medya
Nörobilim
Nötron
Teleskop
Ara Tür
Bakteriler
Cinsellik Araştırmaları
Kedigiller
Kadın Sağlığı
Beslenme Davranışları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı. Logomuz. (1 Mart 2015). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7964
Ağacı, E. (2015, March 01). Logomuz. Evrim Ağacı. Retrieved December 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7964
E. Ağacı. “Logomuz.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, 01 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/7964.
Ağacı, Evrim. “Logomuz.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, March 01, 2015. https://evrimagaci.org/s/7964.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close