Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Küresel Isınma Yüzünden Kutup Ayıları Daha Fazla Patojene Maruz Kalıyor!

2 dakika
177
Küresel Isınma Yüzünden Kutup Ayıları Daha Fazla Patojene Maruz Kalıyor! ScienceNews
Tüm Reklamları Kapat

Kutup ayıları değişen ve ısınan dünyada özellikle kışın yaşadıkları buzlu yaşam alanlarının azalmasıyla birlikte artan zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca mikrop ve parazitlerle enfekte olma riskleri de artıyor olabilir. Araştırmacıların 23 Ekim'de PLOS ONE dergisinde yayınladıkları rapora göre Alaska yakınlarında yaşayan kutup ayıları birkaç on yıl öncesine kıyasla beş farklı patojene daha sık maruz kalıyor.[1] Anchorage'daki ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun Alaska Bilim Merkezi'nden vahşi yaşam biyoloğu Karyn Rode şöyle anlatıyor:

Patojenler, küresel ısınmayla birlikte daha önce barınamayacakları ortamlara adapte olmaya başlıyorlar.

Ancak bu değişiklikler, iklim değişikliği etkisi altında hızla değişen bir bölge olan Kuzey Kutup bölgesinde yeterince anlaşılmamıştı. Rode ve ekibi, önemli bilgiler elde edebilmek için kutup ayılarının bağışıklık sistemlerini inceledi.

Çukçi Denizi'ndeki kutup ayısı popülasyonu bu araştırma için mükemmel bir örnek teşkil ediyordu. Alaska ve Rusya arasındaki sularda yaşayan bu ayılar, deniz buzunun dramatik şekilde azalması nedeniyle yaz aylarında uzun süreler boyunca karada kalmak zorunda kalıyorlar. Karada insanlara ve çöplere ve olası patojen kaynaklarına maruz kalıyorlar. Ayrıca, Çukçi ayıları diğer birçok kutup ayısı popülasyonuna kıyasla daha güneyde yaşıyor. Rode, şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eğer patojenler kuzeye doğru kutup ayılarının yaşam alanları olan Çukçi Denizi'ne doğru hareket ediyorsa bu, durumu tespit etmeyi bekleyeceğimiz bir yer olurdu.

Araştırmacılar, Çukçi ayılarının vücudundaki bir dizi bakteri, virüs ve parazite karşı oluşan antikorlarını ölçmek için 2008-2017 yılları arasında 232 Çukçi ayısından toplanan kan serumu ve dışkı örneklerini inceledi. Bir örnekte belirli bir patojene karşı antikorlar varsa bu, o ayının bağışıklık sisteminin o patojenle bir noktada karşılaştığını gösterecekti. Araştırma ekibi daha sonra bu analizi 1987 ile 1994 yılları arasında 115 ayı üzerinde yapılan benzer bir analizle karşılaştırdı.

Araştırmacılar, 1990'lardan bu yana Neosporum caninum parazitine ve bruselloz ile tularemi hastalıklarına neden olan bakterilere maruz kalan kutup ayılarının oranının en az iki katına çıktığını tespit etti. Ayrıca, daha yeni gruptaki ayılarda köpek gençlik hastalığı virüsüne karşı antikor taşıyanların sayısında da artış vardı. Toxoplasma gondii parazitiyle karşılaşan ayıların oranı ise yaklaşık yüzde 2'den yüzde 14'e çıkarak yedi kat arttı.

Ayıların beslenme biçimlerini anlamak için kıllarındaki kimyasal belirteçlerin oranlarını karşılaştıran ekip, her bir ayının beslenme biçiminin farklılık gösterdiğini ve belirli beslenme tercihlerinin patojenlerin varlığı ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Rode şöyle yorumluyor:

Ayılar, muhtemelen bu patojenlere daha fazla maruz kalan tek tür değil. Bu durumun besin zincirinin genelinde arttığını söyleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Rode, son yıllarda kutup ayılarının başlıca avlarından biri olan halkalı fokların bilinmeyen bir hastalık nedeniyle toplu ölümler yaşadığını ve bu nedenle kutup ayılarındaki patojenleri araştırma gereği duyduklarını belirtiyor.

Princeton Üniversitesi'nde yaban hayatı hastalıkları ekoloğu olan Andy Dobson ise örneklerin popülasyonun yaşam alanı içinde iki farklı coğrafi bölgeden alınmış olmasından dolayı bulguların ilginç olduğunu ancak şu an için bir kesinlik taşımadığını söylüyor.

Patojenler, tüm besin zincirini etkiliyor. Rode, bazı kutup ayılarının avlanarak insanlar tarafından yendiğini belirtiyor ancak bu patojenlerin insanları enfekte etme riski olup olmadığını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ K. D. Rode, et al. (2024). Increased Pathogen Exposure Of A Marine Apex Predator Over Three Decades. PLOS ONE, sf: e0310973. doi: 10.1371/journal.pone.0310973. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 17:17:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18833

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Küresel Isınma Yüzünden Kutup Ayıları Daha Fazla Patojene Maruz Kalıyor!. (24 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18833
Derin, U. (2024, October 24). Küresel Isınma Yüzünden Kutup Ayıları Daha Fazla Patojene Maruz Kalıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18833
U. Derin. “Küresel Isınma Yüzünden Kutup Ayıları Daha Fazla Patojene Maruz Kalıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18833.
Derin, Ufuk. “Küresel Isınma Yüzünden Kutup Ayıları Daha Fazla Patojene Maruz Kalıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/18833.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close