Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kozmik Ufuklar Nelerdir? Bizden Ne Kadar Uzaktaki Bir Galaksiyi Göremeyiz?

5 dakika
1,110
Kozmik Ufuklar Nelerdir? Bizden Ne Kadar Uzaktaki Bir Galaksiyi Göremeyiz? Aeon
Tüm Reklamları Kapat

Evren sonsuz da olsa genel olarak kabul edilen Big Bang kozmolojisine göre biz evrenin sadece bir parçasını görebiliriz; bu parçaya "Gözlemlenebilir Evren" adı verilir. Kozmolojik ufukta ne kadar uzağı görebildiğimizi açıklayan kabul görmüş üç adet tanım vardır. Bu yazının amacı da bu üç farklı tanımı çok da teknik olmayan yollarla anlatmak olacaktır.

Parçacık Ufku (Gözlemlenebilir Evrenin Sınırı)

Uzaktaki bir galaksiye baktığımız zaman, onun ışığının bize ulaşması milyonlarca (belki de milyarlarca) yıl sürer. Eğer kozmolojik ölçekte bir metre inşa edebilseydik, Dünya ile uzaktaki galaksiler arasındaki mesafeyi nicel olarak ölçebilirdik. Bu da bize Dünya ve galaksi arasındaki o anki mesafeyi verirdi. ("O anki" mesafe denmesinin sebebi, Evrenimizin genişlemesi ve birbirlerine yer çekimi ile bağlı olmayan iki cisim arasındaki mesafenin zamanla artmasıdır.)

Aşağıdaki örnekte, 300 milyon yıl önce başka bir galaksiden Dünya'mıza doğru yola çıkan bir fotonun yola çıktığı anda Dünya ile arasındaki mesafe 294 milyon ışık yılıdır. Ancak Dünya, foton bize ulaşana kadar sürekli fotondan uzaklaşmaktadır. Yani bu foton Dünya'ya ulaşmak için aslında 300 milyon ışık yılı yol almıştır. Foton bize ulaştığında ise Dünya ve galaksi arasındaki o anki mesafe 306 milyon ışık yılı olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Explaining Science

Parçacık ufku, teorik olarak belirli bir anda görebileceğimiz maksimum mesafeyi ifade etmektedir. Dünya merkezli, 46.5 milyar ışık yılı yarıçapı olan bir küre şeklindedir. Uzaktaki bir cisme baktığımızda zamanda geriye bakmış oluruz ve parçacık ufkundaki bir nesneden yola çıkan ışık Evrenin oluşumunda yola çıkıp Evrenin yaşı boyunca bize doğru yolculuk etmektedir.

The Science Geek

Bugün gözlemlediğimiz tüm nesneler gözlemlenebilir Evren'in sınırlarını oluşturan parçacık ufkunun içerisinde yer almaktadır. Eğer bir nesne parçacık ufkunun ötesinde yer alıyorsa Evren, o nesnenin ışığını bize ulaştırabilecek kadar yaşlı değildir.

Big Bang'in sıfır noktasında parçacık ufkunun yarıçapı da sıfır olmalı ve Evren'in yaşıyla birlikte parçacık ufkunun yarıçapı da artmalıdır. Bunun iki sebebi vardır:

  1. Evren'in yaşı arttıkça ışık bize ulaşana kadar daha uzun mesafeleri dolaşabilir.
  2. Parçacık ufku belirli bir anda bizim görebildiğimiz en uzak mesafedir ve Evren'in genişlemesiyle iki cismin arasındaki mesafe de artacaktır.

Ancak aslında, parçacık ufkuna kadar olan her şeyi tamamen göremeyiz. Çünkü Evren'in erken zamanları atomların var olabilmesi için çok sıcaktı. O sırada Evren, pozitif yüklü hidrojen ve helyum iyonları ve negatif yüklü elektronlardan oluşan plazma içeriyordu. Işığın da bir çeşidi olduğu elektromanyetik radyasyon, plazmadan geçemiyordu. Görebildiğimiz en eski radyasyon olan Kozmik Mikrodalga Arka Plan Işıması, Evren 400.000 yaşındayken atomların var olabileceği kadar soğumasından sonra oluşmuştu. Şu an gözlemlediğimiz Kozmik Mikrodalga Arka Plan Işıması, o tarihten itibaren küresel bir noktadan bize doğru yol almaktadır. Aradaki mesafe ise Dünya'dan yaklaşık 46 milyar ışık yılı ötededir.

Tüm Reklamları Kapat

Olay Ufku ve Hubble Küresi

Daha önce de bahsedildiği gibi Evren genişlemektedir. Yani bizden uzakta olan bir nesne bizden daha da hızlı bir şekilde uzaklaşmaktadır. Resesyonel hız ve galaksinin bizez olan mesafesi arasında net bir ilişki vardır. Bu ilişki Hubble Yasası olarak bilinmekte ve aşağıdaki gibi formüle edilmektedir:

v=H0Dv = H_0D

Burada vv bizden uzaklaşan nesnenin hızı, DD nesnenin uzaklığı ve H0H_0 Hubble sabitidir. Eğer vv kilometre/saniye olarak ve DD megaparsel (1 Mpc =3.26 milyon ışık yılı olmak üzere) olarak ölçülürse o zaman H0H_0 yaklaşık olarak Mpc başına 70 km/s olur.

Hubble sabiti Evren'in tam olarak ne kadar hızlı genişlediğini ölçer. Gerçekte Hubble sabiti zamanla değişmektedir ve bu yüzden Hubble parametresi olarak adlandırılması daha doğru olur. Hubble sabiti, şu anki Hubble parametresinin değeridir; ancak sabitin değişme oranı çok küçüktür. Şu anki değerin %1 düşmesi için bile yüz milyonlarca yıl geçmesi gerekmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Hubble Yasasının her mesafede (yani geçmişteki tüm zamanlarda) geçerli olduğunu varsayarsak 4300 Mpc (14 milyar ışık yılı) mesafeden sonraki galaksiler bizden 300.000 km/s'den (yani ışık hızından) daha hızlı uzaklaşacağı için o galaksilerden yola çıkan ışık bize hiçbir zaman ulaşamayacaktır.

Hubble Küresi, Dünya merkezli 4300 Mpc yarıçapa sahip hayali bir küredir. Eğer Hubble parametresi zamanla değişmeseydi, sadece bugünkü Hubble küresinin içinde bulunan nesnelerin ışıklarını görebilirdik.

The Science Geek

Ancak Hubble parametresi zamanla değişir ve bu da bize daha geliştirilmiş bir kavrama, "olay ufkuna" ihtiyacımız olduğunu gösterir. Olay ufku, şu an oluşacak ışığın uzak gelecekte bize ulaşabileceği en uzak mesafeyi tanımlar ve şu öncülleri sağlar:

  • Eğer cisim bize olay ufkundan daha yakınsa ışığı bize ulaşacaktır.
  • Eğer cisim bize olay ufkundan daha uzakta yer almaktaysa oradan yola çıkacak ışık bize hiçbir zaman ulaşamaz, yani hiçbir zaman o nesneyi göremeyiz.

Eğer Hubble parametresi zamanla değişiyor olmasaydı o zaman olay ufkumuz 14 milyar ışık yılı yarıçapa sahip bir Hubble küresi olurdu. Bunun yanında birçok kozmolojik modelde, Evren genişlese bile Hubble sabiti değeri zamanla düşmektedir. Bu da bize olay ufkunun Huble küresinden daha büyük olduğunu ve aradaki farkın da zamanla değişeceğini gösterir.

The Science Geek

Aşağıdaki grafik bize olay ufkunun zamanla değişimini vermektedir. Şu anki Evren modelinde olay ufku gittikçe azalan miktarlarda büyüyecektir. Maksimum değerine ise 18 milyar ışık yılında varacaktır.

The Science Geek

Teknik Notlar

Hubble yasası (v=H(t)Dv= H(t)D ) uzak mesafelerde ışık üstü hızlarda uzaklaşma ön gördüğünden, galaksinin bizden ışık üstü bir hızda uzaklaştığı sonucunu vermesini önlemek adına bazen bir tür "özel görelilik düzeltmesi" gerektiği söylenebilir, ancak bu doğru değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında gözlemcinin eylemsizlik çerçevesinin dışında ışık hızından daha hızlı bir hareket görmesi, özel görecelikle çelişen bir durum değildir ve genelde Evren'i bir bütün olarak tanımlarken genel görelilik yeterli olmaktadır.

Uzak galaksiler bizden ışık üstü hızlarda uzaklaşmaktadır. Bu da onların ışığının bize asla ulaşamayacağı anlamına gelir. Ayrıca galaksiler bulundukları yerde kendilerine göre sabit oldukları için kendi eylemsizlik çerçeveleri özel görecelikle daha iyi açıklanmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Explaining Science | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Parçacık ufku, teorik olarak belirli bir anda görebileceğimiz maksimum mesafeyi ifade etmektedir. Dünya merkezli, 46.5 milyar ışık yılı yarıçapı olan bir küre şeklindedir.

Olay ufku, şu an oluşacak ışığın uzak gelecekte bize ulaşabileceği en uzak mesafeyi tanımlar

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 15:30:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15337

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Malzeme
Proton
Küresel İklim Değişimi
Nükleik Asit
Sağlık Personeli
Hominid
Antik
Işık Yılı
Elektron
Bilişsel
Sendrom
Bilim
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya Dışı Yaşam
Hücre
Ölçüm
Balıkçılık
Koruma
Para
Kalıtım
Doğal Seçilim
Nöronlar
Buzul
Doğa Gözlemleri
Gen İfadesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Hurley, et al. Kozmik Ufuklar Nelerdir? Bizden Ne Kadar Uzaktaki Bir Galaksiyi Göremeyiz?. (9 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15337
Hurley, S., Altınsoy, C., Alparslan, E. (2023, October 09). Kozmik Ufuklar Nelerdir? Bizden Ne Kadar Uzaktaki Bir Galaksiyi Göremeyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15337
S. Hurley, et al. “Kozmik Ufuklar Nelerdir? Bizden Ne Kadar Uzaktaki Bir Galaksiyi Göremeyiz?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Can Altınsoy, Evrim Ağacı, 09 Oct. 2023, https://evrimagaci.org/s/15337.
Hurley, Steve. Altınsoy, Can. Alparslan, Eda. “Kozmik Ufuklar Nelerdir? Bizden Ne Kadar Uzaktaki Bir Galaksiyi Göremeyiz?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Can Altınsoy. Evrim Ağacı, October 09, 2023. https://evrimagaci.org/s/15337.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close