Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs Türleri Nelerdir? En Agresif Koronavirüs Türü Hangisidir?

2 dakika
9,889
Koronavirüs Türleri Nelerdir? En Agresif Koronavirüs Türü Hangisidir? WHO
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüsler Nelerdir?

Koronavirüsler, Coronaviridae isimli geniş bir virüs ailesine verilen bir addır. Bu ailedeki virüsler yüzeylerindeki sivri uçlu protein çıkıntılarından dolayı elektron mikroskobu altında taç görünümüne sahiptir ve bu yüzden de koronavirüsler (Latince: corona=taç) ismini almışlardır. Yüzlerce tipte koronavirüs mevcuttur. Ancak bu koronavirüslerin sadece 7 tanesi insanlarda enfeksiyon yaratabilmektedir. Geriye kalan koronavirüsler ise domuz, deve ve yarasa gibi memeli hayvanlar için patojendir ve solunum yolu enfeksiyonlarından ishale kadar farklı semptomlara neden olabilmektedir. Konu hakkındaki ayrıntılı hastalık katologumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Virüslerin taksonomik isimleri oldukça karmaşıktır. Çünkü inanılmaz bir üreme hızına sahiptirler. Evrimsel olarak baktığımızda bir organizma ne kadar hızlı ürerse, o kadar hızlı türleşir ve değişir. Bu nedenle virüs türleri çok değişkendir. Dolayısıyle genelde cins ismi ile anılırlar.

  • Alem: Riboviria (RNA virüsleri)
  • Takım: Nidovirales (İnsan dahil hayvan konaklılar)
  • Aile: Coronaviridae (Koronavirüsler)
  • Alt Aile: Orthocoronavirinae (İnsan dahil hayvanlarda hastalık yapanlar)
  • Cinsler:
  1. Alphacoronavirus
  2. Betacoronavirus
  3. Gammacoronavirus
  4. Deltacoronavirus
Koronavirüs morfolojisinin 3D illüstrasyonu.
Koronavirüs morfolojisinin 3D illüstrasyonu.
CDC

İnsanlarda Enfeksiyona Neden Olan Koronavirüsler Hangileridir?

Koronavirüsler, temel olarak 4 cinse ayrılmıştırlar. Bunlar; alfa, beta, gama ve deltadır. İnsanlar üzerinde etkili olan koronavirüslerden 2 tanesi alfa grubuna, 2 tanesi beta grubuna aittir. Günümüzde görülen SARS-CoV-2 koronavirüsünün taksonomisi ise şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Aile: Coronaviridae
  • Cins: Betacoronavirus
  • Alt Cins: Sarbecovirus
  • Tür: SARS-CoV
  • Suş: SARS-CoV-2

İnsanlarda Yaygın Olarak Enfeksiyona Neden Olan Koronavirüs Türleri

  1. HCoV-229E (alfa koronavirüs)
  2. HCoV-NL63 (alfa koronavirüs)
  3. HCoV-OC43 (beta koronavirüs)
  4. HCoV-HKU1 (beta koronavirüs)
  5. SARS-CoV-1 (beta koronavirüs)
  6. SARS-CoV-2 (beta koronavirüs)
  7. MERS-CoV (beta koronavirüs)

Bu koronavirüsler sadece bir soğuk algınlığı gibi semptomlara neden olurlar. Çoğu insan hayatının bir noktasında bu koronavirüslerden en az bir tanesini geçirmiştir. Semptomları arasında burun akıntısı, boğaz yanması, baş ağrısı, ateş ve öksürük sayılabilir.

Antijen ve reseptör ilişkisini gösteren bir illüstrasyon.
Antijen ve reseptör ilişkisini gösteren bir illüstrasyon.
Live Science

Salgına Neden Olmuş Diğer Koronavirüsler

  1. MERS-CoV (beta koronavirüs)
  2. SARS-CoV (beta koronavirüs)
  3. SARS-CoV-2 (beta koronavirüs)

Her tip koronavirüsün kendine özgü özellikleri vardır. Örneğin 229E tipi koronavirüs sadece soğuk algınlığı semptomlarına neden olurken, SARS-CoV-2 suşu zatürreye neden olabilmektedir.

En Agresif Koronavirüs Tipi Hangisidir?

Bilimsel olarak ''agresif'' kelimesi ile ''öldürücülük oranı'' (veya fatalite oranı) kastedildiği için, bu sorunun cevabı MERS-CoV koronavirüsü olacaktır. Çünkü 2012 yılında görülen MERS salgınında, bugüne kadar 2.494 insan enfekte olmuştur ve bunların 858'i hayatını kaybetmiştir. Yani öldürücülük oranı (fatalite oranı) %34.4'tür.

SARS-CoV-2 koronavirüsünün neden olduğu COVID-19 salgını ise 858 ölüm sayısına sadece 2 ayda ulaşmıştır. Ancak enfekte olan insan sayısı çok yüksek olduğu için ölüm oranı %2,03 dolaylarında dengelenmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Bilim Budur! 7
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:11:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8489

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Koronavirüs Türleri Nelerdir? En Agresif Koronavirüs Türü Hangisidir?. (4 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8489
Çolak, C., Türkoğlu, P. (2020, April 04). Koronavirüs Türleri Nelerdir? En Agresif Koronavirüs Türü Hangisidir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8489
C. Çolak, et al. “Koronavirüs Türleri Nelerdir? En Agresif Koronavirüs Türü Hangisidir?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 04 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8489.
Çolak, Canberk. Türkoğlu, Pedram. “Koronavirüs Türleri Nelerdir? En Agresif Koronavirüs Türü Hangisidir?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/8489.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close