Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs Enfeksiyonu: Kimler Kan Bağışı Yapabilir?

2 dakika
2,319
Koronavirüs Enfeksiyonu: Kimler Kan Bağışı Yapabilir? T24
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs nedeniyle hastanelerin kan bankalarındaki stokların azalmaması büyük bir öneme sahip. Çünkü sadece koronavirüs hastaları bulunmuyor ve diğer hastaların da kan ihtiyaçlarının karşılanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle, kimlerin kan verebileceğine dair ait güncel yönergeleri sizlerle paylaşmak istedik.

Şu anda, yaygın olan ama salgına yol açmayan 4 koronavirüs tipi haricinde, 3 öldürücü koronavirüs tipi bulunuyor.

  • SARS (Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu)
  • MERS (Orta Doğu solunum yolu yetersizliği sendromu)
  • COVID-19 (daha önce yeni tip koronavirüs veya 2019-nCoV olarak adlandırılan SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı enfeksiyon)

Koronavirüs Semptomlarının Geçmesi

İngiltere Halk Sağlığı kurumunun önerisi uyarınca, kan bağışı yapacak kişiler kendilerini iyi hissediyorsa, ateşleri ve solunum yetersizliği belirtileri yoksa iyileşmiş olarak kabul edilirler. Bazı kişilerde enfeksiyon geçtikten sonra birkaç hafta öksürük devam edebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kimler Kan Bağışı Yapabilir?

  1. Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler kan bağışı yapamazlar. Ancak semptomların geçmesinden 14 gün sonra isteğe bağlı olarak kan verebilirler.
  2. Koronavirüs enfeksiyonu semptomlarını gösteren kişiler, koronavirüse yakalanmış kişilerle temas edenler ve seyahatten dönenler ev karantinasında en az 14 gün boyunca kalmadan kan bağışı yapamazlar. Bu kişiler ev karantinasında en az 14 gün kaldıktan sonra veya hastalık semptomları geçtikten en az 14 gün sonra kişi kendini iyi hissediyorsa ve hiçbir hastalık belirtisi göstermiyorsa isteğe bağlı olarak kan verebilirler.
  3. Koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişilerle temas edenler ev karantinasında bulunmaları istenmemişse, hastalığın hiçbir semptomunu göstermiyorlarsa ve kan bağışı sonrasında oluşabilecek hastalık riskini kabul etmişlerse isteğe bağlı olarak kan bağışı yapabilirler.

Ek Bilgi

Koronavirüsler genellikle soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur, ancak kan nakli alanlar için bir risk oluşturmaz. Bununla birlikte 2002'den bu yana yeni koronavirüs suşlarının insanlarda ağır akciğer enfeksiyonları ve %10-35 ölüm oranına yol açan SARS ve MERS gibi salgın hastalıklara neden olduğu gözlenmektedir.

COVID-19 öksürük, nefes darlığı ve ateş gibi solunum semptomlarıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Yeni tanımlanan SARS-CoV-2 koronavirüsünün bulaşmasıyla oluşur. Dünya genelinde gözlenen bu salgın hastalık nedeniyle, COVID-19 şüphesi taşıyan kişilerin evlerinde karantina halinde kalarak virüsün yayılmamasını sağlamaları istenmektedir.

Kan Bağışı Sonrasındaki Hastalıklar

Şu an için koronavirüslerin kan nakliyle bulaşabildiğine dair kanıt bulunmamaktadır, dolayısıyla bu önlemler tedbir amacıyla alınmaktadır. Bununla birlikte kan veya kan bileşiği bağışı yapanlar, bağış yaptıktan sonra herhangi bir hastalık belirtisi göstermeye başlarlarsa derhal kan bağışı yaptıkları kurumu bilgilendirmelidirler.

Kan bağışı yapan kişiler, bağış yaptıktan sonraki 5 gün içerisinde koronavirüs enfeksiyonu semptomları gösterirlerse bağışladıkları kanların kullanımdan çekilmesi gereklidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: JPAC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 07:01:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8395

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. JPAC, et al. Koronavirüs Enfeksiyonu: Kimler Kan Bağışı Yapabilir?. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8395
JPAC, -., Ölez, Ş. (2020, March 25). Koronavirüs Enfeksiyonu: Kimler Kan Bağışı Yapabilir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8395
-. JPAC, et al. “Koronavirüs Enfeksiyonu: Kimler Kan Bağışı Yapabilir?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 25 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8395.
JPAC, ---. Ölez, Şule. “Koronavirüs Enfeksiyonu: Kimler Kan Bağışı Yapabilir?.” Edited by Şule Ölez. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, March 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/8395.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close