Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Klavyede 0, Neden 1'in Solunda Değil de, 9'un Sağındadır?

3 dakika
106,195
Klavyede 0, Neden 1'in Solunda Değil de, 9'un Sağındadır?
Podcast
4:49
Akın Karahasan
Seslendiren 4 Şubat 2022
57
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Mantıklı olan klavyelerimizdeki rakamların 0123...9 diye olmasıdır, 123..890 olması değil. Peki neden bu şekilde ters? 

Cevabı, klavyelerin tarihinde yatıyor. Tabii ki, daha doğrusu, daktiloların tarihinde. İnanması güç olsa da, eski daktiolalarda ne 0 sayısı vardı, ne de 1... O zamanlarda daktilodaki sayılar 2'den başlayıp 9'a kadar gidiyordu. Peki 0 ve 1 nasıl yazılıyordu? Çok basit: O ve l ile. Büyük "o" harfi ve küçük "L" harfi ile...

Günümüz dijital yazı tiplerinin bir kısmında bu karakterler, sayılara çok fazla benzemiyor olsa da, daktilolarda ikisi arasında neredeyse hiç fark yoktu. Bu nedenle tuşlardan tasarruf etmek adına 0 ve 1 sayıları konulmamaktaydı. Çünkü zaten tuşlar yeterince yer kaplıyordu ve mekanik makinalarda bu tuşların bağlantıları oldukça sıkıntı yaratıyordu. Günümüzde komik gelse de, 2 tuştan tasarruf etmek o zamanlarda önemliydi.

Tüm Reklamları Kapat

Sonradan, öncelikle 0, daktiloların sayı tuşları arasına eklendi (fotoğrafta bu geçiş gözüküyor). Bunun nedeni, teknolojinin ilerlemesi ve tüketimin daha talepkar hale gelmesi nedeniyle, 0 yerine büyük "o" harfini, yani O'yu kullanmanın verimliliği düşürmesiydi.

Neden mi? Çünkü O harfini yazmak için daktiloda Shift tuşuna da basmanız gerekmektedir. Bu saniyenin birkaçta biri kadarlık zaman kaybı, uzun vadede ergonomik açıdan sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle 0'ın konmasına karar verildi. Fakat sayıların 0234...89 diye gitmesi tuhaf olacağı için 0 sayısı, 9 sayısının sağına eklendi: yani klavyede sayıların sırası 234...890 oldu.

Sonradan 1 sayısı da eklendi. Bunun sebebi de, yine teknolojinin gelişmesiyle birlikte giderek dijitalleşen, üretim fiyatları düşen daktilo ve diğer yazı araçlarında (klavyeler gibi) bu kadar ufak tasarruflara ihtiyaç kalmayışıydı. 1 sayısı, olması gerektiği gibi en sola eklendi. Ancak insanlar çoktan 0'ın yerine alıştığı için, hiçbir üretici 0'ı başa almayı düşünmedi. Böylece, geleneksel ve tarihi nedenlerle, klavyelerimizdeki rakamların sırası 123...890 oldu.

Okurlarımızdan birinin hatıra daktilosu... Henüz 0 ve 1 sayıları eklenmemiş.
Okurlarımızdan birinin hatıra daktilosu... Henüz 0 ve 1 sayıları eklenmemiş.
Pınar (@EPApinar)

Diğer Açıklamalar...

Konuyla ilgili bazı diğer açıklamalar da mevcut: örneğin dijital çağa geçilmesiyle 1 ve 0'ın kaçınılmaz olmasına bağlayanlar var. Örneğin dijital ortamda bir harfle ifade edilen sayı (örneğin l), gerçek bir sayı (örneğin 3) arasında matematiksel olarak işlem yapılamaz. Dolayısıyla 1 ve 0'ın sayı olarak eklenmesi gerektiği ileri sürülüyor. Bu doğru değil, çünkü daktilolarda 01'sizlikten 01'liliğe geçiş, dijital çağın başlamasından çok daha öncesine dayanıyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer açıklama, sayı konumlarının 9'dan büyük sayıları yazarken kolaylık sağlaması yönünde. Bu makul bir açıklama; ancak muhtemelen sayı düzeninin asıl nedeni bu değil. Şans eseri, 1'in olmayışı nedeniyle 0'ın 2'nin soluna konmasının anormal olacak olması, ergonomik bir fayda sağlamış da olabilir (10, 20 gibi sayıları yazmak konusunda). Dolayısıyla beklenmedik bu fayda, tuş düzeninin değiştirilmesine engel olan bir diğer sebep olabilir, ancak ana neden bu değil gibi gözüküyor. 

Peki Ya QWERTY?

Son olarak, QWERTY tuş takımındaki (Q-Klavye) harflerin yerleri, belli bir düzeni takip edecek şekilde geliştirilmemiştir. Tıpkı 012..9 sayılarında olduğu gibi, harflerin yerleri de büyük oranda daktiloların tarihsel geçmişini ve gelişimini takip etmiştir. Kimi zaman klavyedeki harflerin çeşitli sözcükleri daha kolay yazmak için bu şekilde düzenlendiği iddia edilse de, bu doğru değildir. İngilizce konuşan ülkeler tarafından üretilen ve geliştirilen ilk QWERTY tuş takımında, sol elle binlerce kelime yazılabilirken, sağ elle sadece birkaç kelime yazılabilmektedir. Dolayısıyla bu düzenin yazım kolaylığını amaçlamadığı söylenebilir. Dolayısıyla sayılarda da yazım kolaylığı amacı güdülmediği buradan da anlaşılabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
54
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 108
  • İnanılmaz 27
  • Merak Uyandırıcı! 23
  • Muhteşem! 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 15
  • Güldürdü 6
  • Bilim Budur! 5
  • Umut Verici! 5
  • Korkutucu! 3
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:04:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3622

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Exchange, et al. Klavyede 0, Neden 1'in Solunda Değil de, 9'un Sağındadır?. (12 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3622
Exchange, S., Bakırcı, Ç. M. (2015, May 12). Klavyede 0, Neden 1'in Solunda Değil de, 9'un Sağındadır?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3622
S. Exchange, et al. “Klavyede 0, Neden 1'in Solunda Değil de, 9'un Sağındadır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3622.
Exchange, Stack. Bakırcı, Çağrı Mert. “Klavyede 0, Neden 1'in Solunda Değil de, 9'un Sağındadır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 12, 2015. https://evrimagaci.org/s/3622.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close