360 Terabayt Veriyi, 13.8 Milyar Yıl Boyunca Saklayabilen Sabit Sürücü İcat Edildi!
İnsanların her gün 10 milyon Blu-ray diskinin saklama kapasitesine eşit veri ürettiği tahmin ediliyor. İşte, tüm bu birlerin ve sıfırların bir yerlerde saklanması gerekiyor ve İngiltere'deki araştırmacılar, 360 terabaytlık veriyi aşağı yukarı 13,8 milyar yıl boyunca saklayabilen beş boyutlu bir dijital veri diski tasarlayarak bunu yapmanın yolunu bulmuş olabilirler.
Southampton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, veri diskini oluşturmak için, “femtosaniye lazer yazımı” adı verilen ve kısa ama yoğun ışık atımları üreten ultra hızlı bir lazer kullanarak küçük cam diskler oluşturan bir işlem gerçekleştirdiler. Bu atımlar, 5 mikrometreyle (0,005 mm) ayrılmış üç katmandan oluşan nanoyapılı noktalara veri yazabiliyor.
Peki, beş boyut nereden geliyor? Öncelikle, katmanlar arasında her bir noktanın üç boyutlu konumu bulunuyor ve sonra, noktanın boyutu ve yönü diğer 2 boyutu oluşturuyor. Bu teknolojiyle üretilen nanoyapılar, bir kutuplaştırıcı (ışığın belirli kutuplaşmalarını engellemek için tasarlanmış bir filtre) ile beraber optik bir mikroskop kullanılarak okunabiliyor.
Yeni 5 boyutlu diskler üzerine çalışan ekip, bu disklerin en çok, kütüphaneler, müzeler ve geniş çaplı kayıtların tutulduğu yerler (örneğin, Facebook veri merkezi) gibi büyük arşivlere sahip kurumlar için kullanışlı olabileceğini söylüyor. Ekip araştırmacılarından Peter Kazansky şöyle aktarıyor:
Bilgi ve belgeleri korumak ve onları gelecek nesiller için saklamak amacıyla bu teknolojiyi oluşturduğumuzu düşünmek gerçekten heyecan verici. Böyle bir teknoloji, medeniyetimize ait son kanıtı güvence altına alabilir. Böylelikle, öğrenmiş olduğumuz hiçbir şey unutulmayacak.
Araştırmacılar yaptıkları çalışmayı San Francisco'daki Uluslararası Optik Mühendislik Konferansı Topluluğu'nda sunduktan sonra, teknolojiyi daha fazla geliştirip en nihayetinde onu ticari ürünlerde kullanılabilecek duruma getirmek için sanayi uzmanlarıyla ortaklık yapmayı umuyorlar.
Depolama ortamı, Süpermen filmlerindeki hafıza kristallerinden esinlenilerek “Süpermen hafıza kristali” olarak adlandırıldı. Disk, sadece çılgın miktarlardaki veriyi depolamakla kalmayıp aynı zamanda 1,000 santigrat derecelik sıcaklıklara kadar dayanabiliyor.
Teknoloji ilk olarak 2013 yılında tanıtılsa da, şu anda çok daha fazla veriyi depolama yeteneğine sahip: Ekip daha şimdiden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin, Newton’ın Opticks adlı kitabının, Magna Carta’nın ve Kral James İncili'nin kopyalarını bu küçük disklere kaydetti. Bu disklerin üretim süreci ile ilgili bir video bağlantısı aşağıdan izleyebilirsiniz:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 20
- 8
- 6
- 5
- 5
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/10/2024 09:38:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4259
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.