Kilo Kaybı Ameliyatlarının Başarısını Genetik Faktörler Belirliyor!
Genetik Faktörlere Bakarak, Kilo Kaybı Ameliyatlarının Başarı Oranları Tahmin Edilebiliyor!
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
ABD’deki yetişkinlerin 3’te 1i obez ve bir kısmı kilo vermek için ameliyatlara binlerce dolar harcıyor. The American Journal of Human Genetics dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 15. kromozom üzerinde bulunan DNA dizisi varyasyonu sayesinde bu ameliyatlardan sonra kaybedilecek kilo miktarını kısmen tahmin edebilmek mümkün. Bu bulgular, bu tür ameliyatların kime yararlı olacağını belirlemeye yardımcı olabilir. Bu da, başarısız olacak ameliyatların baştan yapılmamasını sağlayabilir. Massachusetts Genel Hastanesi ve Harvard Tıp Okulu’ndan Lee Kaplan şöyle diyor:
Ameliyat ağır obez hastalar için yararlı fakat her hasta için aynı düzeyde fayda sağlamıyor. Kimin ameliyattan sonra kilolarından kurtulmasının kolay olacağını bilmemiz, hastaya göre terapi uygulamamıza yardımcı olur ve işimizi kolaylaştırır.
Ameliyat olan hastalardan çoğu kilolarının %35-40'ını kaybediyor ve tekrar bunları almıyor. Fakat bu kaybedilen kilolar hastalara 4 farklı faktöre bağlı olarak farklı oranda kilo kaybediliyor ve bunun sebebi uzun süre anlaşılamamıştı.
Bunu açığa kavuşturmak için başlatılan araştırmalardan Kaplan ve ekibi 1000 farklı ameliyat olmuş olan hasta üzerinde genetik faktörlerin bu kilo kaybına etkisini araştırdı. Bulgular, bu araştırmayı destekler yönde: 15. kromozom üzerinde bulunan özel bir çeşit (varyant) bulunmayan hastalar %30 kadar kilo kaybı yaşarken, bu varyantın 2 kopyasını taşıyanlar %39 civarında kilo kaybı yaşıyor. Ayrıca bu gene en yakın genin yine kilo kaybını öngördüğü bu çalışmalarla ortaya çıktı. Kaplan, sözlerini şöyle tamamlıyor:
Bu, ameliyat sonrası kilo kaybı hakkında genler kullanılarak tahmin yürütebileceğimizin ilk örneğidir. Bu makalede belirtilen genlerin daha önce kilonun düzenlenmesi ve obezitenin genlerle alakalı olduğunun öğrenilmesi, obezite terapilerine, belki de diyabet ve diğer metabolik hastalıkların tedavilerine yeni uygulamalar getirilmesine kapı açabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- I. J. Hatoum, et al. (2013). Weight Loss After Gastric Bypass Is Associated With A Variant At 15Q26.1. The American Journal of Human Genetics, sf: 827-834. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 13:48:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1216
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.