Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karbonhidratlar, Güçlü Kaslara Sahip Olmak İçin Neden Önemlidir?

2 dakika
8,338
Karbonhidratlar, Güçlü Kaslara Sahip Olmak İçin Neden Önemlidir?
Tüm Reklamları Kapat

İster spor salonunda ağırlık kaldırıyor olalım isterse bir maraton koşucusu, antrenman sonrası taze meyve-sebze, baklagil ve tam tahıllı yiyecekler gibi sağlıklı karbonhidrat içeren besinler tüketmeliyiz. Çoğumuz kas yapmak için proteinin bir hayli önemli olduğunu biliriz. Ancak karbonhidratlara da hak ettikleri önemi vermeliyiz. Neden mi? 

Karbonhidratlar Nasıl Enerji Verirler?

Karbonhidratlar vücudumuza gereken enerjiyi vermede ve kas kaybını önlemede bizim için oldukça önemlidirler çünkü farklı tür karbonhidratlar (glukoz, fruktoz ve besinsel lif) kaslara gereken enerjiyi sağlamak ve vücudumuzdaki glukoz emilimini yavaşlatmak gibi çeşitli görevler üstlenirler. 

Normal şartlar altında, vücudumuz besinlerden aldığı karbonhidratları ihtiyaç halinde derhal kullanılır. Kimi zaman ise ihtiyaç fazlası olan bazı karbonhidratlar, “glikojen” formunda iskelet kaslarında ve karaciğerde depolanır. Ağır antrenman esnasında vücudumuz, birtakım hormonlar ve enzimler yardımıyla glikojenin parçalanarak glukoza dönüşmesini sağlar ve böylece glukoz kan akışına karışır. Kandaki glukoz seviyesi yükseldiğinde insülin hormonu salgılanır. Hücreleri bir otel; glukozu bir misafir olarak düşünürsek, insülini de bu otele misafir kabul eden bir resepsiyonist olarak düşünebiliriz. İnsülin olmadan glukoz, enerjiye dönüşmek için hücrelere giriş yapamaz. 

Tüm Reklamları Kapat

İnsülin sayesinde kas hücrelerine ulaşan glukoz, iki metabolik yolaktan geçerek enerjiye dönüştürülür: Anaerobik ve aerobik glikoliz süreçleri. Glukoz, çok yoğun fakat kısa süreli egzersiz programları süresince kaslara kısa süreli enerji sağlar ve esas olarak hücrelerin sitoplazmasında metabolize edilir. Glukoz, burada, anaerobik glikoliz adı verilen bir süreçten geçerek parçalanır ve bu süreç sonunda kaslarımız kısa süre içerisinde oksijen kullanmaksızın enerji (ATP) elde eder. Ancak, deyim yerindeyse, “nefessiz” kalan kaslarımızda bir yan ürün olan laktik asit birikir ve bu da bize yorgunluk olarak geri döner. Uzun süreli fakat az yoğun egzersiz programlarında ise glukoz, daha uzun süren aerobik glikoliz işleminden geçerek kas hücreleri için daha fazla ATP üretir.

“Kastan yemek” ifadesiyle tam olarak neyi anlamalıyız?

Yeterince beslenmediğimizde “vücudun enerji için kaslara saldırdığı” ya da “vücudun kaslardan yediği” gibi ifadeleri spor salonlarında sıklıkla duyarız. Gerçekten de vücudumuz yeterli yakıtı bulamadığında enerji için kas dokularına mı saldırır? Bu söz kısmen doğrudur: Ancak aşırı açlık koşulu altında! Nasıl mı?

Yukarıda, karbonhidratların glikojen formunda kaslarda depolandığından bahsetmiştik. İşte kandaki glukoz değerleri çok düştüğünde vücudumuz, enerji için bu glikojen depolarını kullanır. Peki glikojen depolarının da yetersiz olması durumunda gereken enerji nereden sağlanacaktır? Bu durumda vücut, öncelikle, şekerler ve yağlar gibi enerji kaynaklarını tüketir; son çare olarak ise proteinlere yönelir. Vücudumuz, ancak ve ancak şiddetli açlık gibi bir sağkalım koşulu altında kendini daha da garanti altına alabilmek için “köprüden önceki son çıkış” olarak kas proteinlerine başvurur. Diğer bir deyişle, kas proteinlerinin glukoza dönüşmesi ciddi açlık koşullarında oluşur. Görüleceği gibi spor salonlarında böylesi bir uç durum oluşmayacağından kas proteinlerini öyle kolay kolay kaybetmeyiz. 

Uzun lafın kısası karbonhidratları, proteinin bir enerji kaynağına dönüşmemesi için kendini feda eden kahramanlar olarak düşünebiliriz. Kaslarını güçlü ve sağlıklı kılmak için kim bu kahramanları vücudunda bulundurmak istemez ki? O halde öğünlerimizde yeterince karbonhidrat tüketimine önem vermeli ve bunun için bir diyetisyenden/spor diyetisyeninden yardım almalıyız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:04:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4606

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil, et al. Karbonhidratlar, Güçlü Kaslara Sahip Olmak İçin Neden Önemlidir?. (18 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4606
Özdil, A. Ş., Bakırcı, Ç. M. (2016, October 18). Karbonhidratlar, Güçlü Kaslara Sahip Olmak İçin Neden Önemlidir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4606
A. Ş. Özdil, et al. “Karbonhidratlar, Güçlü Kaslara Sahip Olmak İçin Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4606.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Bakırcı, Çağrı Mert. “Karbonhidratlar, Güçlü Kaslara Sahip Olmak İçin Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2016. https://evrimagaci.org/s/4606.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close