Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

John Hunter Kimdir? Cerrahiyi Modernleştirme Çabaları, Tıp Bilimini Nasıl Değiştirdi?

4 dakika
1,131
John Hunter Kimdir? Cerrahiyi Modernleştirme Çabaları, Tıp Bilimini Nasıl Değiştirdi? Wikimedia Commons
John Hunter, Joshua Reynolds tarafından yapılmış yağlı boya tablosu.
Tüm Reklamları Kapat

Tıp alanında kat edilen yolda, günümüzde sahip olduğumuz teknolojilere erişebilmemiz için çok sayıda bilim insanı parasını, zamanını ve hatta canını feda etmiştir. Tıp alanında, özellikle modern cerrahide çoğu yeniliğin öncüsü olan John Hunter da bu zorluklardan nasibini almıştır.

Hunter, Long Calderwood’da, nispeten hâli vakti yerinde bir ailenin en son çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçüklüğünden beri doğaya karşı derin bir ilgiyle büyüdü. Ailesinden hayatına en çok etkisi olan kişi, abisi ve aynı zamanda obstetrisyen, anatomist ve kendine ait bir anatomi okulunun kurucusu olan William Hunter'dı. İleriki dönemde atılacağı meslek hayatı için burada birikim topladı ve öğrenciliğinin en can alıcı dönemleri de abisiyle geçti.

20 yaşında abisinin yanına, Londra’ya gelerek, dönemin en iyi cerrahları ile tanışma fırsatını buldu. William’ın yanında aldığı anatomi eğitimi, onu derinden etkiledi - ki bir süre sonra anatomi dersleri vermeye başladı. Abisinin onun yeterince ilerlediğini düşünmesi üzerine, Chelsea Hastanesi'nde dönemin en iyi cerrahı olan Dr. William Cheselden’nın öğrencisi oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Abisinin yanında çalıştığı esnada, Londra’da hamile kadınlarda ölüm oranının artması üzerine gözler abisine, o dönemki hocası William Smelli’ye ve doğal olarak kendisine çevrildi. Ne var ki, Georgian Dönemi İngilteresi'ndeki yaşam koşulları ve bunun gebe kadınlara olan etkisi sebebiyle, ölüm oranlarının asıl artış sebebinin obstetrik bir hastalık olan preeklampsi olduğunu bugün biliyoruz. Bu hastalık, hipertansiyon ve idrarda protein fazlalığı ile anlaşılır ve ikinci trimesterde ortaya çıkar. İlerleyen bir hastalıktır ve hem anne hem de bebek için kötü sonuçlar doğurabilir.

Hunter, Dr. William Cheselden’e ek olarak, St. Bartholomew’s Hastanesi'nde Dr. Pervical Pott’un yanında çalışmıştır. En ilginci; anatomist, tıbbi illüstratör ve balmumu model sanatçısı olan Marie Marguerite Bihéron'un yanında çalışması olmuştur. Orduya katılmadan önce anatomiden başka yaptığı araştırmalardan biri de hastadan kan almanın iyileşmeye olan etkilerini ölçmesidir. Buradan elde ettiği sonuç, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan enflamasyonun bir patoloji değil, vücudun bir reaksiyonu olduğudur.

Modern cerrahi eğitiminin gelişmesine kadar olan dönemde orduya katılmak, başarılı olmak isteyen cerrahların yaşaması gereken bir tecrübeydi. Cerrahi gelişmelerin büyük bir kısmı, savaş alanlarında yaşanmıştı. John Hunter da çok sayıda savaşta cerrah olarak görev aldı ve bu sırada yeni teknikler geliştirip, araştırmalar yapma fırsatı buldu. 7 Yıl Savaşları boyunca ordu ile Portekiz ve Fransa bulundu, silah yaraları ve halsizlik üzerine çalışmalar yaptı. Sanılanın aksine, silah yaralarında yarayı genişletmenin her ne kadar yabancı maddeyi çıkarmada kolaylık sağlarsa da enfeksiyon riskini arttırdığından ötürü kaçınılması gereken bir metot olduğunu öne sürdü ve böylece yerleşik görüşe karşı çıkarak modern tıbbiyede büyük bir atılım yaptı.

Ordudan 1763’te ayrıldıktan sonra, gelecek 5 senesini ortak çalıştığı James Spence’in yanında geçirdi. Burada diş transplantasyonu üzerinde çalışmalar yürüttü. Diş araştırmalarından sonra, Portekiz ve Fransa yolculuklarında topladığı canlı türlerini sergileyeceği ve anatomik araştırmaları yapacağı bir evi, Londra'da satın aldı. Ardından 1767’de Kraliyet Cemiyeti'ne üye olarak seçildi. Aynı sene, bel soğukluğu ve sifilisin aynı patojenden kaynaklandığını öne sürdü. Hatta bunu kanıtlamak için kendi bedenini kullandığı da söylenir; ancak büyük olasılıkla bu iddia doğru değildir ve gerçekte bir denek kullanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

1768 senesi, Hunter için kritik bir sene oldu. Mesleğinin son yıllarına yaklaştığı ve kariyerinde en iyi noktalara ulaştığı senelerin başlangıcı, bu yıl oldu: St. George hastanesine baş cerrah olarak atandı ve daha sonra Cerrahlar Birliği'ne üye oldu. Bunun ardından, 1776’da, tam da Amerika Birleşik Devletleri'nin İngiltere Krallığı'na karşı bağımsızlığını ilan ettiği sene, Kral III. George’un cerrahı oldu. Aynı sene, dünya tarihindeki ilk suni döllenmeyi başarıyla gerçekleştirdi.

1783’te, Leicester Meydanı'nda daha geniş bir eve taşındı ve bütün canlı koleksiyonunu burada topladı. Bu koleksiyona, rüşvet ile aldığı ve 2.31 metre boyundaki Charles Byrne’nın bedenini de ekledi. Böylece artık kendi anatomi okulunu açmaya hazırdı. Sonradan, buradaki koleksiyonların birçoğu, daha sonra Britanya Hükümeti tarafından Kraliyet Cerrahi Akademisi'ne bağlanacak olan Hunter Müzesi'ne götürüldü.

Leicester'daki okulunda nice öğrenciler yetiştirdi. Bunlar arasında, çiçek hastalığı aşısını bularak tıp tarihini değiştirecek olan Edward Jenner da dahildir. Ayrıca bu dönemde Hunter, müzesindeki koleksiyonlar sayesinde evrim ile ilgili de araştırmalar yaptı. Evinde ve müzesinde gerçekleştirdiği çalışmalardan 3 sene sonra, 1786’da, prestijli "baş cerrah" unvanı ile orduya geri döndü. Ordudaki süre zarfında ordu cerrahlarının eğitimi hakkında katkılar yaptı.

Derin anatomi bilgisi sayesinde silah yaralarından, zührevi hastalıklara, cenin gelişiminden, diş tabipliğine ve evrim teorisine kadar birçok alanda katkısı bulunmaktadır. Evrim teorisine olan katkısı, karşılaştırmalı anatomi çalışmalarından gelmektedir. Bu çalışmaları ve özellikle Hunter Müzesindeki canlı anatomi koleksiyonları ile evrim ile ilgili çalışmalar yaptığı söylenebilmektedir. Koleksiyonu için topladığı örneklerden kanserli bulgular da mevcuttur. Örneklerden meme kanseri, rektum kanseri ve karsinoma mevcuttur. Bundan ötürü onkolojiye de katkıları olduğunu rahatça söyleyebilmekteyiz. Bunların içinde en önemlisi, cerrahiyi bilimsel bir bakış açısı ile ele almış olmasıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Cerrahide denemenin en önemli olduğunu öne süren Hunter, 1793’te hastanede yaşadığı bir tartışma sonucu gerçekleşen göğüs ağrısı ve akabinde yaşanan kalp krizi sonucu dünyaya veda etmiştir. Sonraki günün sabahı, öğrencileri anatomi tiyatrosunda ders için toplanmışlardır, ne var ki bu sefer hocaları ders anlatmak için değil, kadavra olarak orada bulunmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 5
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Royal College of Surgeons of England. John Hunter. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Universalis. Hunter John. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • St George’s university of London. John Hunter Frs (1728-1793). (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • W. Moore. John Hunter (1728-1793). (1 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • J. H. Lienhard. Jon Hunter. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • K. A. Kapp, et al. John Hunter, The Father Of Surgery. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Fr-Academic. John Hunter (Chirurgien). (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Fr-Academic | Arşiv Bağlantısı
  • BookWiki. John Hunter. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Healio News. John Hunter: ‘Founder Of Scientific Surgery’. (25 Ocak 2009). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:50:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10881

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. R. Sasani, et al. John Hunter Kimdir? Cerrahiyi Modernleştirme Çabaları, Tıp Bilimini Nasıl Değiştirdi?. (1 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10881
Sasani, A. R., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 01). John Hunter Kimdir? Cerrahiyi Modernleştirme Çabaları, Tıp Bilimini Nasıl Değiştirdi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10881
A. R. Sasani, et al. “John Hunter Kimdir? Cerrahiyi Modernleştirme Çabaları, Tıp Bilimini Nasıl Değiştirdi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10881.
Sasani, Ali Rıza. Bakırcı, Çağrı Mert. “John Hunter Kimdir? Cerrahiyi Modernleştirme Çabaları, Tıp Bilimini Nasıl Değiştirdi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/10881.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close