Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi...
Gökleri ölçüp biçerdim, şimdi ise Dünya'daki gölgelerin boyunu ölçüyorum. Zihnim göklere aittir, vücudumun gölgesi ise toprağa...
Johannes Kepler
Kopernik ve Galileo ile birlikte Rönesans’ın en büyük gök bilimcilerinden olan Kepler, 17. yüzyılın bilimsel devrimine büyük katkı sağlamış ve ondan sonraki dönemlerde keşfedilen önemli fizik yasalarının temellerini atmıştır.
Kepler, 21 Aralık 1571’de, Almanya’nın güneyinde insanların özgür düşünce arayışında oldukları bir dönemde dünyaya geldi. Çocukluğunda yaşadığı görme konusundaki sıkıntılar nedeniyle göz ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı ve böylece göz ile ilgili optik çalışmaların ilk adımını atmış oldu.
Göz bebeğinden geçen ışınların nasıl kırıldıklarını ilk açıklayan kişi olan Kepler, görme sorunu yaşanmasının görüntünün, retinanın arkasına ya da önüne geçmesiyle olduğunu ortaya attı. Bugün, modern biyoloji bilgilerimiz sayesinde bu tespitin tamamen doğru olduğunu biliyoruz.
Bu, Kepler'in optik alanında yaptığı tek çalışma olmayacaktı. İnsan gözünün kusurları üzerine kafa yoran Kepler, gözün evriminde oluşan hatalardan aldığı ilham ile gelecekte çok daha etkili teleskop mercekleri geliştirecekti.
Kraliyet Matematikçisi Kepler
Kepler’e göre tanrı bir matematikçiydi. Evren, matematiksel bir düzenle oluşturulmuştu.
Matematiğe olan ilgisini ve dehasını astronomide kullanmayı başardı. Çalıştığı okulun kapanmasıyla sonrasında, dönemin astronomi uzmanı ve asilzade Tycho Brahe’den asistanlık teklifi aldı. Eşi ve çocuğu ile birlikte yaşadığı şehirden ayrıldı. 29 yaşında asistanı olduğu Brahe tarafından kendisinden verilen ilk iş, Mars’ı incelemekti.
Fakat kendisine nazaran gösterişli bir hayat süren ve çalışmaları konusunda iş birliğine pek yanaşmayan Tycho ile istediği gibi anlaşamadı. Kraliyet Matematikçisi olarak kabul edilen Tycho’nun Kepler’e ihtiyacı vardı ve onu karşısında bir rakip olarak istemiyordu. O nedenle ikili birlikte çalışmaya devam etti; fakat Tycho’nun ölümü sonrasında tüm çalışmaları ve saygın unvanı Kepler’e kalmış oldu. Artık Kraliyet Matematikçisi, Kepler’di.
Gezegensel Hareket Yasaları
Kepler, Tycho ile çalıştığı dönemlerde Mars’ın yörüngesini belirlemeyi başarmıştı. Daha sonradan geliştirdiği gezegensel hareket yasaları, gelecekte Newton’un evrensel yer çekimi kuvvetine dayanak sağlayacaktı.
Bu üç yasa şu şekildedir :
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
- Her gezegen, bir odağında güneş olmak üzere ,güneş etrafında bir elips üzerinde döner.
- Güneşten gezegene uzanan yarıçap vektörü, eşit zaman aralıklarında eşit alan süpürür.
- Herhangi iki gezegenin periyotlarının kareleri, onların yörüngelerinin yarı-büyük-eksenlerinin küpleriyle orantılıdır.
İlerleyen Yıllar
Hayatının geri kalan kısmında çalışmaları hakkında kitaplar yazıp, keşfettiği bilgilerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Ayrıca ilerleyen dönemlerde, Tycho’nun belirlediği 777 yıldıza ek olarak 228 yeni yıldız keşfetmiştir.
Çalışmaları, bir noktadan sonra kiliseyi rahatsız etmeye başladı. Bunun üzerine yargılanan Kepler, Lüteryan kilisesi tarafından aforoz edildi. Böylece hem Kraliyet Matematikçisi unvanını, hem de yaşadığı şehri arkada bırakmak zorunda kaldı.
Daha sonrasında Silezya’da bir yıl çalıştıktan sonra Almanya’nın Regensburg kentine geldi. Alman matematikçi ve astronom Johannes Kepler, bilimde yarattığı devrimden sonra, 15 Kasım 1630’da hayata gözlerini yumdu. Belki de tüm çalışmalarını, Joannis Kepleri Astronomi Opera Omnia başlığıyla yayımlanan eserindeki şu sözleriyle özetlememiz mümkündür:
Düzgün bir deney yapmaksızın, hiçbir sonuca varamayız!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 48
- 19
- 11
- 8
- 6
- 5
- 4
- 3
- 3
- 1
- 1
- 1
- R. Feynman. (2019). Fizik Dersleri Cilt 1 - Mekanik, Işınım, Isı. ISBN: 6051713441. Yayınevi: Alfa Yayınları.
- Wikipedia. Johannes Kepler. (3 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:27:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/559
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.