Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi...

Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi... Vins-emotions
2 dakika
41,607
Tüm Reklamları Kapat

Gökleri ölçüp biçerdim, şimdi ise Dünya'daki gölgelerin boyunu ölçüyorum. Zihnim göklere aittir, vücudumun gölgesi ise toprağa...

Johannes Kepler

Kopernik ve Galileo ile birlikte Rönesans’ın en büyük gök bilimcilerinden olan Kepler, 17. yüzyılın bilimsel devrimine büyük katkı sağlamış ve ondan sonraki dönemlerde keşfedilen önemli fizik yasalarının temellerini atmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kepler, 21 Aralık 1571’de, Almanya’nın güneyinde insanların özgür düşünce arayışında oldukları bir dönemde dünyaya geldi. Çocukluğunda yaşadığı görme konusundaki sıkıntılar nedeniyle göz ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı ve böylece göz ile ilgili optik çalışmaların ilk adımını atmış oldu.

Göz bebeğinden geçen ışınların nasıl kırıldıklarını ilk açıklayan kişi olan Kepler, görme sorunu yaşanmasının görüntünün, retinanın arkasına ya da önüne geçmesiyle olduğunu ortaya attı. Bugün, modern biyoloji bilgilerimiz sayesinde bu tespitin tamamen doğru olduğunu biliyoruz.

Bu, Kepler'in optik alanında yaptığı tek çalışma olmayacaktı. İnsan gözünün kusurları üzerine kafa yoran Kepler, gözün evriminde oluşan hatalardan aldığı ilham ile gelecekte çok daha etkili teleskop mercekleri geliştirecekti.

Kraliyet Matematikçisi Kepler

Kepler’e göre tanrı bir matematikçiydi. Evren, matematiksel bir düzenle oluşturulmuştu.

Tüm Reklamları Kapat

Matematiğe olan ilgisini ve dehasını astronomide kullanmayı başardı. Çalıştığı okulun kapanmasıyla sonrasında, dönemin astronomi uzmanı ve asilzade Tycho Brahe’den asistanlık teklifi aldı. Eşi ve çocuğu ile birlikte yaşadığı şehirden ayrıldı. 29 yaşında asistanı olduğu Brahe tarafından kendisinden verilen ilk iş, Mars’ı incelemekti.

Fakat kendisine nazaran gösterişli bir hayat süren ve çalışmaları konusunda iş birliğine pek yanaşmayan Tycho ile istediği gibi anlaşamadı. Kraliyet Matematikçisi olarak kabul edilen Tycho’nun Kepler’e ihtiyacı vardı ve onu karşısında bir rakip olarak istemiyordu. O nedenle ikili birlikte çalışmaya devam etti; fakat Tycho’nun ölümü sonrasında tüm çalışmaları ve saygın unvanı Kepler’e kalmış oldu. Artık Kraliyet Matematikçisi, Kepler’di.

Gezegensel Hareket Yasaları

Kepler, Tycho ile çalıştığı dönemlerde Mars’ın yörüngesini belirlemeyi başarmıştı. Daha sonradan geliştirdiği gezegensel hareket yasaları, gelecekte Newton’un evrensel yer çekimi kuvvetine dayanak sağlayacaktı.

Bu üç yasa şu şekildedir :

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

  1. Her gezegen, bir odağında güneş olmak üzere ,güneş etrafında bir elips üzerinde döner.
  2. Güneşten gezegene uzanan yarıçap vektörü, eşit zaman aralıklarında eşit alan süpürür.
  3. Herhangi iki gezegenin periyotlarının kareleri, onların yörüngelerinin yarı-büyük-eksenlerinin küpleriyle orantılıdır.

İlerleyen Yıllar

Hayatının geri kalan kısmında çalışmaları hakkında kitaplar yazıp, keşfettiği bilgilerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Ayrıca ilerleyen dönemlerde, Tycho’nun belirlediği 777 yıldıza ek olarak 228 yeni yıldız keşfetmiştir.

Çalışmaları, bir noktadan sonra kiliseyi rahatsız etmeye başladı. Bunun üzerine yargılanan Kepler, Lüteryan kilisesi tarafından aforoz edildi. Böylece hem Kraliyet Matematikçisi unvanını, hem de yaşadığı şehri arkada bırakmak zorunda kaldı.

Daha sonrasında Silezya’da bir yıl çalıştıktan sonra Almanya’nın Regensburg kentine geldi. Alman matematikçi ve astronom Johannes Kepler, bilimde yarattığı devrimden sonra, 15 Kasım 1630’da hayata gözlerini yumdu. Belki de tüm çalışmalarını, Joannis Kepleri Astronomi Opera Omnia başlığıyla yayımlanan eserindeki şu sözleriyle özetlememiz mümkündür:

Düzgün bir deney yapmaksızın, hiçbir sonuca varamayız!
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
68
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 44
  • Bilim Budur! 16
  • Muhteşem! 9
  • İnanılmaz 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Feynman. (2019). Fizik Dersleri Cilt 1 - Mekanik, Işınım, Isı. ISBN: 6051713441. Yayınevi: Alfa Yayınları.
  • Wikipedia. Johannes Kepler. (3 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:37:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/559

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. İ. Pıçaklı, et al. Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi.... (4 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/559
Pıçaklı, K. İ., Bakırcı, Ç. M. (2019, June 04). Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi.... Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/559
K. İ. Pıçaklı, et al. “Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Jun. 2019, https://evrimagaci.org/s/559.
Pıçaklı, Kerime İrem. Bakırcı, Çağrı Mert. “Johannes Kepler Kimdir? Büyük Bir Bilim İnsanının Kısa Biyografisi....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 04, 2019. https://evrimagaci.org/s/559.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close