Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

5 Milyar Kilometre ve 7 Yıl Sonunda NASA, Cüce Gezegen Ceres'e Ulaştı!

2 dakika
3,300
5 Milyar Kilometre ve 7 Yıl Sonunda NASA, Cüce Gezegen Ceres'e Ulaştı!
Tüm Reklamları Kapat

6 Mart 2015 ABD'nin merkezi saatiyle akşam 6:37'de (TSİ 7 Mart 02:37'de) NASA'nın Dawn (Şafak) uydusu Twitter'dan şu mesajı attı:

Doğrulandı! Ceres'in yörüngesindeyim!

NASA, bu mesajı paylaşırken, uyduları için bir de yeni adres paylaştı:

Yeni adresimiz: Cüce Gezegen Ceres, Ana Asteroit Kuşağı, Güneş Sistemi.

Bu tarihi an, kısa sürede tüm Dünya'da yankı buldu. Dawn uzay aracı, saatte 725 kilometre hızla, cüce gezegen Ceres'in yörüngesine oturdu. NASA Jet İtim Laboratuvarı'ndan olan ve Dawn projesinin baş mühendisi Marc Rayman şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

1801'deki keşfinden beri Ceres, önce bir gezegen olarak, sonra bir asteroit olarak kabul edilmişti; şu andaysa bir cüce gezegen olarak kabul ediliyor. Nihayet, tam 5 milyar kilometrelik bir yolculuk ve 7.5 yıllık bir uçuş sonrasında Dawn uzay aracımız, Ceres'i evi olarak ilan etti.

İlk sinyalin, Kaliforniya'nın Pasadena kentine ulaşması 57 dakika kadar sürdü! Bu sırada Dawn, Ceres'ten 61.000 kilometre uzakta kütleçekim alanına girdi. Ceres, Güneş Sistemi içerisinde henüz hiç doğrudan incelenmemiş en büyük cisimlerden birisi olması bakımından önem arz ediyor. Bu, Dawn'ın ilk başarısı da değil: 2011-2012 yılları arasında ön gezegen Vesta etrafında da 14 ay boyunca dolaştı ve Dünya'ya 30.000'den fazla fotoğraf gönderdi. Oradaki işi bitince, Ceres'e doğru yola çıktı ve nihayet yeni evine ulaştı. NASA şöyle izah ediyor:

Ceres ve Vesta, Güneş Sistemi içerisinde, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük iki cismidir. Hem Vesta, hem Ceres'e geleneksel itim yöntemleriyle ulaşmak neredeyse imkansızdı. İyon itim teknolojisi sayesinde, ilk defa iki adet keşfedilmemiş yabancı gök cismini inceleyerek tarih yazacağız.

Ceres'i önemli kılan sadece keşfedilmemiş olması değil. Bünyesinde barındırdığı su da, çok büyük önem arz ediyor. Dawn programı yöneticilerinden Joe Makowski şöyle söylüyor:

İlk ziyaret ettiğimiz gök cismi Vesta, tam beklediğimiz gibiydi: son derece kuru, basitçe kayalardan oluşan, son derece kraterli ve muhtemelen milyarlarca yıl boyunca üzerinde pek de faaliyet olmamış bir gök cismi... Ceres de aynı asteroit kuşağında. Ancak çok farklı. İlk olarak, çok büyük. Neredeyse Vesta'nın 2 katı çapa sahip. Üstelik çok fazla su barındırıyor. Bunların ikisini de ziyaret etmek, hem birinin neden kurak, diğerinin bu kadar suyla dolu olduğunu anlamamızı sağlayacak, hem de ne yöntemlerle bu kadar farklı yapılara eriştiklerini keşfetmemizi mümkün kılacak.

23 Nisan 2015'e kadar Dawn uzay aracı Ceres'in karanlık yüzünde kalacak. Bu süreçte, aydınlık tarafa geçene kadar gözlem ve inceleme yapmaya hazırlanacak. Sonrasında NASA, aydınlık tarafa geçerek fotoğraflama çalışmalarına başlayacak. Böylece çok önemli veriler toplanabilecek. Aşağıdan, Dawn'ın Ceres'e yaklaştığı anların bir animasyonunu ve bazı gerçek fotoğraflar ile videoları izleyebilirsiniz:

NASA'yı ve ABD'yi bu muhteşem başarıları için tebrik ediyoruz. Araştırmanın sonuçlarını merakla bekliyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:48:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3349

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 5 Milyar Kilometre ve 7 Yıl Sonunda NASA, Cüce Gezegen Ceres'e Ulaştı!. (7 Mart 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3349
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 07). 5 Milyar Kilometre ve 7 Yıl Sonunda NASA, Cüce Gezegen Ceres'e Ulaştı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3349
Ç. M. Bakırcı. “5 Milyar Kilometre ve 7 Yıl Sonunda NASA, Cüce Gezegen Ceres'e Ulaştı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3349.
Bakırcı, Çağrı Mert. “5 Milyar Kilometre ve 7 Yıl Sonunda NASA, Cüce Gezegen Ceres'e Ulaştı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 07, 2015. https://evrimagaci.org/s/3349.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close