Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Fosilinde Bilinen En Eski Kanser Tespit Edildi!

1.7 milyon yıl önce yaşamış olan bir insan akrabasının (hominin) ayak kemiğinde oluşmuş agresif bir tümör dokusu keşfedildi.

2 dakika
4,668
İnsan Fosilinde Bilinen En Eski Kanser Tespit Edildi! Science News
1.7 milyon yıllık metatarsalde malign tümor. Patrıck Randolph-Quınney, Uclan
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık tarihinin başlangıç noktası olarak kabul edilen Güney Afrika’da, fosil kayıtları bakımından zengin bir bölge olan Swartkrans Ulusal Miras Alanı’nda çalışma yürüten bilim insanları, tarihin en eski kanser örneğini keşfettiler.

Bu fosili ilginç kılan ise, yaklaşık 1.7 milyon yıl önce yaşamış olan bir insan akrabasının (hominin) ayak kemiğinde oluşmuş agresif bir tümör dokusu barındırması. Bulunan fosilin nasıl bir insan türüne ait olduğu tartışılsa da bilim insanları bu bireyin Homo ergaster veya Paranthropus robustus olabileceği kanısındalar. Ancak bireye ait elde edilen tek kanıt bir ayak kemiği olduğu için kesin bir fikre varmak mümkün gözükmüyor.

Yine de elde edilen örnekler, yaygın kanının aksine, insan kanserinin modern bir hastalık olmadığını kanıtlar nitelikte. Öte yandan 240 milyon yıllık kaplumbağa fosilinde ise tümör dokusu tespit edilmişti. Konu hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Süngerimsi doku ve malign tümör ile metatarsal yüzey render modelleri. Edward Odes (Wits)
Süngerimsi doku ve malign tümör ile metatarsal yüzey render modelleri. Edward Odes (Wits)
IFL Science

Homininin ayak kemiğindeki tümör dokusu, son derece agresif ve kötü huylu olan “malign tümör” olarak sınıflandırıldı. Mikro-BT (Bilgisayarlı Tomografi) görüntüleme yöntemi kullanan araştırma ekibi, fosilin iç kısmının ayrıntılı 2 boyutlu ve 3 boyutlu görüntülerini inceledi. Görüntüler kemik içerisindeki yoğunluk (dansite) farkını kaydetti ve dokunun birçok doğrultudan olası görünümlerini oluşturdu. Belirgin, karnabahar benzeri bir dış görünüş içeren anormal kemik dokusu, ekibin durumu bugün çocuk ve genç yetişkinleri etkileyen osteosarkom olarak teşhis etmesine yol açtı. Yani kemik (osteo-) bağ dokusunun (-sarkom) malign tümörü.

Bir başka çalışmada, yine Afrika’da bulunan Malapa bölgesinde keşfedilen 1.98 milyon yıllık Australopithecus sediba çocuk iskeletinin vertebralarında bir büyümeye rastlandı. Bu büyüme, benign tümör adı verilen iyi huylu bir büyümeyi karşılamaktaydı. Bu veri dolayısıyla tarihin en eski insan neoplazmı (yeni hücre oluşum) örneği. Ancak iyi huylu olmasından dolayı kanser olarak nitelendirilme durumu hâlâ tartışılmakta. Zira "kanser" tanımı daha çok "malign neoplazm" için geçerli.

Australopithecus sediba vertebra ve lezyonu. Paul Tafforeau (ESRF)
Australopithecus sediba vertebra ve lezyonu. Paul Tafforeau (ESRF)
BBC News

Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi'nden Edward Odes şöyle diyor:

Modern tıp, insandaki kanserleri ve tümörleri modern yaşam tarzları ve çevrelerin neden olduğu hastalıklar olarak kabul etme eğilimindedir.

Bu bulgular kanserin kökenlerinin antik akrabalarımızda, modern toplumların varlığından milyonlarca yıl önce meydana geldiğini gösteriyor. Dolayısıyla, günümüzde tartışmaya kapalı bir şekilde kabul gören, kanserin “modern dünyaya ait modern bir hastalık” olduğu algısı böylece yıkılmış oluyor. Kansere yatkınlığımız milyonlarca yıl öncesindeki atalarımızın genlerine dayanıyor ancak tabii ki dış uyaranların olumsuz etkilerine maruz kalındığı sürece, hastalığın kendini gösterme oranı da artıyor. Yani eski soyumuz, bize kanser kapasitesi sağlayan genlerle donatıldı, ancak hastalık çevremizdeki değişikliklere maruz kaldığımızda sayısız yolla kendini gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 9
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 4
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • Stephen Luntz. 1.7-Million-Year-Old Human Cancer Is The Oldest Ever Found. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: IFL Science | Arşiv Bağlantısı
  • MARK STRAUSS. Earliest Human Cancer Found In 1.7-Million-Year-Old Bone. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • James Gallagher. Cancer Found In Ancient Human Ancestor's Foot. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:52:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7870

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Erdem, et al. İnsan Fosilinde Bilinen En Eski Kanser Tespit Edildi!. (20 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7870
Erdem, C., Türkoğlu, P. (2019, July 20). İnsan Fosilinde Bilinen En Eski Kanser Tespit Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7870
C. Erdem, et al. “İnsan Fosilinde Bilinen En Eski Kanser Tespit Edildi!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 20 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7870.
Erdem, Cansu. Türkoğlu, Pedram. “İnsan Fosilinde Bilinen En Eski Kanser Tespit Edildi!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 20, 2019. https://evrimagaci.org/s/7870.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close