İnsan Çığlıklarını ve Bağırışlarını Uzaktan Tespit Edebilen Drone Üretildi!
Alman bir ekip tarafından geliştirilen yeni bir drone, altı adet pervanesinin gürültüsüne rağmen insan seslerini duymayı başarıyor ve güçlendirilmiş akustik yazılımı ve mikrofonu sayesinde ses kaynağına gidebiliyor. Sesi çıkararak drone'u üzerine çeken kişi, iki odun parçasını birbirine vurup daha belirgin bir ses çıkarıyor ve drone'a kullanabileceği daha fazla veri sağlamış oluyor. Robot, bu sayede sesin çıktığı yeri tespit edip o bölgenin tepesine uçuyor. Yapılan testlerde ve aşağıdaki videoda da görüldüğü üzere, drone başarılı bir şekilde araştırmacıların yerlerini tespit edebiliyor. Drone teknolojisinin bu noktaya gelmesi arama kurtarma çalışmaları için son derece umut verici bir işaret, fakat gelecekte ölümcül drone'lar ve yapay zekaya sahip otonom silahlardan saklanmak zorunda kalabilecek insanlar için, bir o kadar da şanssız bir durum.
Ses avcısı drone, Yaşanan Felaketlerde İnsan Hayatını Drone ile Kurtarma başlığıyla yayınlanmıştır ve Almanya'daki bir araştırma enstitüsü olan Fraunhofer FKIE'de geliştirilmiştir.[1] Drone, enstitünün Sensör Verileri ve Bilgi Füzyon Departmanı tarafından üretildi ve yazarları, araştırmayı 8 Haziran 2021'de Amerika Akustik Derneği'nin toplantısında sundu.
Afetle Mücadelede Önemli Atılım!
Drone'lar ve diğer birçok robot, bir afete müdahale ederken kullanılabilecek ideal araçlardır. Yeni çökmüş bir binaya insan göndermek, o kişiyi riske atabilir; ancak doğru sensörlerle donatılmış bir drone, tehlike altında olan bir insanı bulup afet görevlilerine yön gösterebilir. Bu, arama ve kurtarma çalışmalarının "arama" kısmını robotlara yüklemek için bir fırsattır. Makalenin yazarları olan Macarena Varela ve Wulf-Dieter Wirth şöyle anlatıyor:
Hayatta kalanlar, genellikle dürtüsel olarak yardım çığlıkları atarlar. Bu sebeple, potansiyel kurbanların yerlerini tespit edebilmesi için drone'un üstüne Fraunhofer FKIE'de geliştirilen bir akustik sistem monte edilmiştir.
Çığlıkları tanımlama ve izole etme işi önemli ve zorludur. Bu yüzden ekip, bir mikrofon dizisi oluşturdu, onu bir drone'a bağladı ve ardından diğer küçük mikrofonlardan daha büyük frekansları alabilen başka bir mikrofon ekledi. Bilgisayarı çığlıkları algılayacak şekilde programlamak, drone'un ses çıkaran rotorları gibi diğer sesleri filtrelemek demekti ve mikrofon dizisinden gelen değerleri birleştirerek ve çığlıkların yönünü belirleyerek yakalanan sesi konum verilerine dönüştürmek anlamına geliyordu.
Washington Post'un haberine göre, açık alanda drone, bir insanın sesini duyduktan saniyeler sonra o kişinin yerini tespit edebiliyor.[2] Açık hava testleri, bu tip teknolojilerin ses kalibrasyonu için işlevseldir; ancak drone'den tam verim alabilmek ve iyi şekilde tespit etme ve kurtarma görevini yapabilmesi için, daha çok sesin bulunduğu zorlu ortamlarda çalışması gerekmektedir.
Eğer araştırmacılar drone'ları daha fazla geliştirmeye karar verirlerse, bu ses algılama testleri kontrollü bir yeraltı ortamında yapılabilir. 2016 yılında Fransa'daki araştırmacılar, metrodaki çığlıkları ve yüksek sesli konuşmaları tespit edebilmek için derin öğrenme ve yapay sinir ağları geliştirmişti.[3] Proje sayesinde yaratılan ses sınıflandırıcısı; çığlıkları, bağırışları ve diğer her şeyi ayırt etmeyi başarmıştı.
Ek olarak, ekiplerin arama kurtarma çalışmalarını simüle etmek için kurslara robotlar gönderdiği "DARPA'nın Yeraltı Mücadelesi"nin bir parçası olarak, drone'ların sesleri sınıflandırmasını test etmek için, termal mankenlere gömülü hoparlörler, kısık bir sesle insan ses kaydı çaldılar. Cansız bir bedenden gelen ve "Yeraltı Mücadelesine hoşgeldiniz" şeklinde olan mesaj, oldukça ürperticiydi.[4]
DARPA yarışmasında ses, robotların yeraltındaki insan aktivitelerini belirlemesinin sadece bir yoludur. Drone'lar daha birçok farklı yol sayesinde insanları tespit edebilirler. Örneğin termal mankenlerden yayılan ısı kızılötesi kameralara parıldayabilir, karbondioksit kimyasal koklayıcılar ile tespit edilebilir, cep telefonlarının sinyalleri antenlerle yakalanabilir, ve görsel ışık optikli kameralarıyla da tespit edilebilirler. Arama kurtarma ekibinin düzenlediği kurtarma operasyonlarında, kurtarılmayı bekleyen insanları aramak, insan yaşamlarını tespit edebilmek için birçok çeşitli araçlar keşfetmek, ve sonrasında kurtarıcılara güvenmek demektir.
Aynı Dronelar İnsan da Avlayabilir!
DARPA tarafından finanse edilen araştırmalar Savunma Bakanlığı'ndan geldiği için, insanları bulmak için geliştirdiği robotlarla ilgili üstü örtülü bir detay vardır:[5] Kurtarma ekiplerinin yeraltında kapana kısılmış insanları bulmak için kullanılan tekniklerin aynısı, robotların liderlik ettiği silahlı düşmanlara karşı arama ve temizleme görevleri yapan askerlere rahatlıkla uygulanabilir.
Şunu açıkça söylemek gerek: Fraunhofer FKIE'nin ses avcısı robotu bir askeri proje değildir ve bu robotun nihai kullanımının askeri amaçlar olacağını gösteren hiçbir veri yoktur. Sesin kaynağını nokta atışı ile tespit eden robotlar, tıpkı askeri operasyonlarda olduğu gibi, kurtarma operasyonlarında çok işe yararlar. Hatta, ses yakalayan robotlar bile, kurtarılmayı bekleyen bir depremzedeyi rahatlatabilir.
İyi yönlerine rağmen çift yönlü kullanılabilir teknolojiler tehlikeli olabilirler. Örneğin zararsız bir amaç için tasarlanmış bir araç, daha farklı şekillerde kolayca programlanabilir ve kötü amaçlar için kullanılabilir. Kurtarma görevlilerinin ses avcısı drone ile ilgilenmek için geçerli nedenleri vardır. Fakat bu gibi ses yakalamada ve tespit etmede iyi olan robotları insanları öldürmek ve ya dinlemek gibi, askeri ve özel amaçlar için kullanmak üzere kolayca geliştirebilirler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. Varela. Saving Lives During Disasters By Using Drones. (5 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: Acoustics.org | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Brown. Scientists Are Teaching Drones To Hunt Down Human Screams. (17 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: The Washington Post | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. C. Deka, et al. (2021). Hardware Accelerator Systems For Artificial Intelligence And Machine Learning. ISBN: 9780128231241. Yayınevi: Academic Press.
- ^ K. Atherton. Darpa Wants To Fill In A Void On Underground Robotic Operations. (26 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: C4ISRNet | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. D. Atherton. Darpa Eyes Robot Dogs And Other Bots For Cave Combat. (16 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 13:00:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10644
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Popular Science. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.