Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İndri (Indri indri)

İndri (Indri indri) Flicker
2 dakika
643
Tüm Reklamları Kapat
İndri
  • Bilimsel Adı Indri indri
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı İndri
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Indri
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

İndriler (I. indri), yaşayan en büyük lemur türüdür. Yaklaşık 6 ila 9.5 kg arasında ve 64-72 cm uzunluğundadırlar. Diğer lemur türlerinden ayrılan en büyük fiziksel özellikleri kısa kuyruklarıdır. Yalnızca 5 cm'e varan kuyruklara sahiptirler. Ayrıca siyah-beyaz ya da yalnızca siyah kılları vardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

I. indri, indri cinsine ait tek yaşayan türdür. Sifakalar ve yünlü lemurlar ile birlikte indriidae ailesinin altında yer alır. 2005'te farklı renklerinden dolayı (siyah ve siyah-beyaz), iki alt tür olarak gösterilmiş olsalar da bu sınıflandırma kabul görmemiştir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

İndriler, diğer tüm lemur türleri gibi Madagaskar'a endemiktir. Adanın doğu kıyısında yaşarlar. Özellikle Andasibe'de gözlemlenebilirler.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN Kırmızı Listesi'nde yer alan indriler kritik olarak tehlike altındadır ve popülasyon sayıları azalmaktadır. Bunun en büyük sebebi insan kaynaklı habitat kayıpları ve avlanmadır. Her ne kadar indriler Malgaşlar tarafından kutsal sayılsa da avlanmanın önüne geçilememiştir.

Davranış ve Etoloji

İndriler tek eşlidir ve gruplarda dişiler dominanttır. Her 2-3 yılda bir doğum yaparlar. Bu yüzden grup içindeki birey sayısı azdır. Gebelik yaklaşık 120-150 gün sürer ve mayıs-haziran aylarında doğumlar başlar. Yavrular doğduktan sonraki ilk 4-5 ayda annelerinin karnına tutunarak, daha sonra ise annelerinin sırtında seyahat eder. Yaklaşık 7-9 ay sonra ise bağımsız olarak hareket etmeye başlarlar. 7-9 yıl içerisinde yetişkinliğe erişirler.

İndrilerin iletişim sistemleri de birçok araştırmacının ilgisini çekmektedir. "Ürkütücü" olarak tanımlanan çağrılara sahiptirler. Bu çağrılar yüksek frekanslardadır, dakikalarca sürebilir ve birbirini takip eder. Sabahları başlayan çağrılar, yine sabahları günün geri kalanına göre daha yoğundur. Kilometrelerce öteden duyulabilen bu çağrıların grup içi ve gruplar arası alan belirlemek ve sınır çizmek için kullanıldığı düşünülmektedir. Aynı zamanda çiftleşme döneminde artan çağrıların, çiftleşmeye hazır olma gibi bilgileri de taşıyabileceği düşünülmektedir. Bazı notaların eksikliği veya varlığına ya da nota sayısına bağlı olarak çağrıyı üretenin erkek veya dişi olduğu anlaşılabilir.

Siyah-beyaz indri
Siyah-beyaz indri
Elif Karakoç
İndri çağrıları
Elif Karakoç

Diyet ve Metabolizma

Genel olarak çeşitli bitkilerin yapraklarını, meyvelerini, tohumlarını ve çiçeklerini yerler. Bununla birlikte toprak da yemektedirler. Bunun nedeni toprağın, tohumların sindirilmesi ile ortaya çıkan zararlı kimyasalların dengelenmesine yardımcı olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

İndriler, yerel halk tarafından kutsal kabul edilir. Bazı bölgelerde bu kutsallıktan dolayı indrileri öldürmek "fady" yani kötü şans getiren bir tabudur. Bazı bölgelerde ise bir indriyi öldürmek değil yemek kötü şans getirir. Bu inanışlara rağmen indriler insanlar tarafından avlanmaktadır. Örneğin, indrilerin öldürülmesinin kötü şans getirdiğine inanılan bir bölgede, başkası tarafından öldürülmüş olan indrinin yenmesi kötü şans getirmeyen bir olay kabul edilenilir. Ya da bir indrinin yenmesi kötü şans nedeni olarak görülüyorsa bile bir kişi bir indri avlayıp satabilmektedir.

Etimoloji

İndrilerin Malgaşça ismi, "baba" (Tr: "baba") ve "koto" (Tr: "oğul", "evlat") sözcüklerinden oluşan "babakoto" ("babakutu" şeklinde telaffuz edilir) kelimesidir, yani "oğulların babası", "herkesin atası" anlamına gelmektedir. Bunun sebebi, indrilerin diğer lemurların atası olarak görülmesidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 09:48:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16169

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Karakoç, et al. İndri (Indri indri). (3 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16169
Karakoç, E., Alparslan, E. (2023, December 03). İndri (Indri indri). Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16169
E. Karakoç, et al. “İndri (Indri indri).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 03 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16169.
Karakoç, Elif. Alparslan, Eda. “İndri (Indri indri).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 03, 2023. https://evrimagaci.org/s/16169.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close