Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hızlı Radyo Patlaması Nedir? Bu Sinyaller, Dünya Dışı Medeniyetin İzleri Olabilir mi?

Çin, Dünya Dışı Bir Medeniyetin Sinyallerini Yakalamış Olabilir mi?

4 dakika
1,995
Hızlı Radyo Patlaması Nedir? Bu Sinyaller, Dünya Dışı Medeniyetin İzleri Olabilir mi? Live Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çin Hükümeti'ne bağlı bir haber kaynağı olan Global Times News, Dünya dışı bir medeniyetten gelmiş olabilecek sinyallerin yakalandığına dair bir rapor yayımladı.

Yayımlanan raporda, Pekin Normal Üniversitesi'nde Dünya dışı medeniyetler hakkında araştırmalar yapan bir takımın lideri olan bilim insanı Zhang Tonjie'nin de bir demeci vardı. Zang, tespit edilen dar bantlı elektromanyetik sinyallerin daha önce yakalananlardan farklı olduğunu söylüyordu ve ekibinin bunları araştırmaya devam edeceğini belirtiyordu.

Dünyanın En Büyük Radyo Teleskobu: FAST

Zang ve ekibinin tespit ettiği sinyaller, 500 metrelik çapı ile dünyanın en büyük radyo teleskobu olan, "Sky Eye" (Tür: "Gökyüzünün Gözü") lakaplı, karstik bir çöküntüye kurulu olan FAST tarafından yakalandı.

Tüm Reklamları Kapat

4500 alüminyum panelden oluşan FAST, bu paneller hareket ettirilerek kendi ekseninden 40 derece ötedeki hedeflere bile doğrudan odaklanabilmektedir. Galaksideki nötr hidrojeni haritalamak, yıldızlararası molekülleri tespit etmek, pulsarları gözlemlemek gibi önemli bilimsel görevleri vardır. En dikkat çekici görevlerinden biri de SETI, yani Dünya dışı zekayı araştırma misyonudur. Bunun için hızlı radyo patlamalarını incelemektedir.

Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Telescope (FAST)
Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Telescope (FAST)
EarthSky

Hızlı Radyo Patlamaları (Fast Radio Bursts)

Hızlı radyo patlamaları (İng: "Fast Radio Bursts" veya kısaca "FRB"); milisaniyeler içinde meydana gelen, bazılarının kendini tekrar ettiği gözlemlenebilen çok yüksek enerjili sıradışı radyo sinyalleridir. İlk hızlı radyo patlaması, 2007 yılında astronom Duncan Lorimer ve ekibi tarafından tespit edilmiştir. Lorimer Patlaması adı verilen bu sinyaller milyarlarca ışık yılı öteden gelmiştir ve muazzam bir enerjiye (Güneş'in 80 yılda üreteceği enerjiye) sahiptir. Ne var ki Lorimer ve ekibi, bu patlamanın yerini tam olarak belirleyememiştir.

Konumu tam olarak belirlenebilen ilk hızlı radyo patlamaları ise, birçok patlama yayan bir kaynaktan gelmiştir. İlk patlama 2012 yılında Porto Riko'daki Arecibo Teleskobu ile keşfedilmiştir. Sonraki patlamalar, New Mexico'daki VLA Gözlemevi tarafından tespit edilmiş ve sinyallerin 3 milyar ışık yılı uzaktaki küçük bir galaksiden geldiği bulunmuştur.[1]

İlerleyen yıllarda bunun gibi çeşitli galaksilerden gelen daha birçok hızlı radyo patlaması keşfedilmiştir. 28 Nisan 2020'de ise bu sefer Samanyolu Galaksisi'nden gelen sinyaller tespit edilmiştir. Sinyaller aşırı manyetik ve düzensiz bir pulsardan (bir nötron yıldızından) gelmiştir. Yine Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi (CHIME), bir magnetardan, yani muazzam manyetik alanlara sahip olan bir nötron yıldızından son derece yoğun bir radyo patlaması rapor etmiştir. Yakındaki bir galaksiden gelen böylesine bir patlama; tipik bir FRB'ye çok benzemektedir, hatta ayırt edilemezdir. Bu keşifler, FRB'lerin bunun gibi kaynaklardan gelebileceğini göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Henüz FRB'lerin kaynakları tam olarak kesinleşmiş değildir. Tüm gözlemleri izah edebilecek bir teorinin geliştirilebilmesi için, çok daha güçlü ve enerjik kaynaklara ihtiyaç vardır.[2]

İşte bu belirsizliğe bağlı olarak, bazı uzmanlar hızlı radyo patlamalarının Dünya dışı gelişmiş medeniyetlerden geliyor olabileceğine dair düşünceler ileri sürmüşlerdir. Çin'de yapılan gözlem sonucunda doğan "Dünya-dışı medeniyetten gelen sinyal" iddiası da bunun bir benzeridir.

Yanlış Tespit Edilen FRB'ler: Perytonlar

Hızlı radyo patlamaları, kaynaklarında çok güçlü olsalar da Dünya'ya ulaşana kadar iyice zayıflarlar. Öyle ki, Dünya'ya ulaşan sinyallerin gücü Ay'daki bir cep telefonundan yayılacak sinyalden 1000 kat zayıf olabilmektedir.

Bu nedenle FAST gibi radyo teleskoplarının çevreleri "Radio Quiet Zone" (Tür: "Radyoların Yasaklandığı Bölge") ilan edilmiştir. Yani bu bölgelere cep telefonu, radyo, bilgisayar gibi sinyal yayabilecek cihazlar getirmek yasaktır. Çünkü bu elektronik aletlerden yayılabilecek sinyaller yanlış gözlemlere sebep olabilmektedir. Örneğin Parkes Gözlemevi tarafından FRB'ye benzeyen ve kendini tekrar eden bazı sinyaller yakalanmıştır ve uzunca bir süre bu sinyaller hakkında çalışmalar yürütülmüştür. Fakat sonradan bu sinyallerin tesis yakınlarındaki bir mikrodalga fırından geldiği tespit edilmiştir.[3]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bunun gibi hatalara "peryton" adı verilmiştir. Peryton, kanatlı geyik olarak tasvir edilen mitolojik bir yaratıktır. Perytonları özel kılan şey ise gölgelerinin aynı bir insana benzemesidir. FRB sanılan yanlış tespitlere de peryton adı verilmesinin sebebi budur. Dünya dışı bir kaynaktan geldiği zannedilen veriler, aslında Dünya'dan, bizzat insanların kendisinden veya insan yapımı cihazlardan gelmektedir.

Peryton, gölgesi insana benzeyen mitolojik bir varlıktır.
Peryton, gölgesi insana benzeyen mitolojik bir varlıktır.
A Book Of Creatures

FAST'in Yakaladığı Sinyaller de Peryton Olabilir!

Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde SETI araştırmacısı olan Dan Werthimer'e göre, Çin'deki teleskobun tespit ettiği sinyaller de gelişmiş bir medeniyetten gelmemektedir. Ona göre, FAST'in yakaladığı sinyaller, birer radyo parazitinden ibarettir. Yani Dünya dışı bir medeniyetten değil, insanlardan gelmektedir. Şöyle anlatıyor:[4]

SETI araştırmacıları tarafından şimdiye kadar tespit edilen tüm sinyallerin, başka bir medeniyetten değil, kendi medeniyetimizden geldiği tespit edilmiştir. Gezegenimizin yüzeyinden Dünya-dışı yaşam gözlemi yapmak giderek zorlaşmaktadır. Giderek daha fazla verici ve uydu üretildikçe, radyo kirliliği daha da kötüleşiyor. Bazı radyo bantlarının SETI için kullanılması imkansız hale geldi.

Dolayısıyla bu tür gözlemler yapmak istiyorsak, Ay'ın arka tarafına bir radyo teleskobu inşa etmeliyiz. Bu tür bir teleskop, gezegenimizin tüm radyo kirliliğinden doğal bir şekilde korunacaktır.

Sonuç

Sonuç olarak Çin'in FAST teleskobunun tespit ettiği sinyaller, muhtemelen, giderek artan radyo kirliliği ve parazitten kaynaklanmaktadır. Bunların gerçekten bir "uzaylı sinyali" olduğu gibi olağanüstü bir iddiayı ileri sürmek için, olağanüstü düzeyde kanıt üretmek gerekmektedir. Şu ana kadar bu yapılabilmiş değildir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
67
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Bilim Budur! 7
  • Umut Verici! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Çin'in FAST teleskobunun tespit ettiği sinyaller, giderek artan radyo kirliliği ve parazitten kaynaklanıyor olabilir. Parazitlerden dolayı meydana gelen hatalı gözlemler daha önce de birçok farklı yerde yaşanmıştır.

Hızlı radyo patlamaları (FRB); milisaniyeler içinde meydana gelen, bazılarının kendini tekrar ettiği gözlemlenebilen çok yüksek enerjili sıradışı radyo sinyalleridir.

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI), NASA tarafından başlatılan Dünya dışı zekayı araştırma misyonudur.

Yapılan keşifler FRB'lerin magnetar gibi gökcisimlerinden gelebileceğini ortaya koymaktadır. Fakat tüm FRB gözlemlerini açıklayabilmek için çok daha güçlü enerji kaynakları gerekmektedir. Bu da FRB'lerin Dünya dışı medeniyetlerden gelebileceği fikrini doğurmaktadır. Kısacası FRB'lerin kaynağı tam olarak bilinmemektedir.

FAST, 500 metrelik çapı ile dünyanın en büyük radyo teleskobudur. Teleskobun lakabı "Sky Eye" (Tür: Gökyüzünün Gözü). Önemli bilimsel görevleri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:42:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11957

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. B. Evren, et al. Hızlı Radyo Patlaması Nedir? Bu Sinyaller, Dünya Dışı Medeniyetin İzleri Olabilir mi?. (24 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11957
Evren, S. B., Bakırcı, Ç. M. (2022, June 24). Hızlı Radyo Patlaması Nedir? Bu Sinyaller, Dünya Dışı Medeniyetin İzleri Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11957
S. B. Evren, et al. “Hızlı Radyo Patlaması Nedir? Bu Sinyaller, Dünya Dışı Medeniyetin İzleri Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11957.
Evren, Sadık Berk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hızlı Radyo Patlaması Nedir? Bu Sinyaller, Dünya Dışı Medeniyetin İzleri Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 24, 2022. https://evrimagaci.org/s/11957.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close