Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güney Kutbu'ndaki Ozon Deliği, Antarktika'nın Büyüklüğünü Geçti!

2 dakika
4,826
Güney Kutbu'ndaki Ozon Deliği, Antarktika'nın Büyüklüğünü Geçti!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, 2021 yılında Güney Kutbu üzerinde Antarktika'dan daha büyük bir boyuta ulaşan ozon deliğinin gelişimini izlemek için Antarktika bölgesini yakından izliyor. Ozon deliği, yıla oldukça standart bir başlangıç yaptıktan sonra, 2021 Eylül ayının ilk haftası itibariyle önemli ölçüde büyüdü ve şimdi, 1979'dan bu yana takip edilen ozon sezonunda olması beklenen büyüklüğün %75 daha büyük bir boyuta ulaştı![1]

Güney Yarımküre'deki bahar mevsimi boyunca, yani Ağustos'tan Ekim'e kadar Antarktika'da ozon deliği her yıl oluşur ve Eylül ortasından Ekim ortasına kadar maksimuma ulaşır. Güney Yarımküre ilkbaharının sonlarında stratosferdeki yüksek sıcaklıklar yükselmeye başladığında, ozon incelmesi yavaşlar, kutup girdabı zayıflar ve sonunda bozulur ve Aralık ayına kadar ozon seviyeleri genellikle normale döner.

Halokarbon yasağından bu yana, ozon tabakası iyileşme belirtileri gösterdi, ancak bu yavaş bir süreç ve ozon tabakasını incelten maddelerin tamamen ortadan kalktığını görmek, 2060'lara veya 2070'lere kadar sürecek. Montreal Protokolü'nün uygulanmaya devam etmesini sağlamak için izleme çabalarını sürdürmek esastır.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu nedenle Copernicus Atmosfer İzleme Servisi'nden (CAMS) bilim insanları, bu yılki Antarktika ozon deliğinin gelişimini yakından izliyorlar. Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü'nde CAMS, her yıl Austral ilkbaharda ortaya çıkan stratosferik delik ve Dünya'yı güneş ışınlarının zararlı özelliklerinden koruyan ozon tabakası hakkında ilk durum güncellemesini veriyor. CAMS, Avrupa Komisyonu adına Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi tarafından, AB'den fon sağlanarak sürdürülmektedir. Copernicus Atmosfer İzleme Servisi Direktörü Vincent-Henri Peuch şunları söyledi:

Bu yıl ozon deliği, sezonun başında beklendiği gibi gelişti. Geçen seneye oldukça benziyordu ve Eylül ayında da istisnai değildi, ancak sezonun ilerleyen saatlerinde veri kayıtlarımızdaki en uzun ömürlü ozon deliklerinden birine dönüştü. Şimdi tahminlerimiz, bu yılki deliğin normalden çok daha büyük bir deliğe dönüştüğünü gösteriyor. Girdap oldukça kararlı ve stratosferik sıcaklıklar geçen yıldan bile daha düşük. Oldukça büyük ve potansiyel olarak derin bir ozon deliğine bakıyoruz.

CAMS'ın ozon tabakasının operasyonel olarak izlenmesi, ozon deliğinin durumunun kapsamlı bir üç boyutlu resmini sağlamak için hava tahminlerine benzer şekilde uydu gözlemleriyle birlikte bilgisayar modellemesini kullanıyor. Bunun için CAMS, mevcut bilgilerin farklı parçalarını etkili bir şekilde birleştirir.

Analizin bir kısmı, güneş spektrumunun ultraviyole görünür kısmındaki ölçümlerden toplam ozon sütununun gözlemlerinden oluşur. Bu gözlemler çok kalitelidir ancak hala kutup gecesinde bulunan bölge için mevcut değildir. Ozon tabakasının dikey yapısı hakkında çok önemli bilgiler sağlayan, ancak sınırlı yatay kapsamaya sahip farklı bir dizi gözlem dahil edilmiştir. CAMS, beş farklı kaynağı bir araya getirerek ve bunları gelişmiş sayısal modelini kullanarak bir araya getirerek, tutarlı toplam sütun, profil ve dinamiklerle ozon dağılımının ayrıntılı bir resmini sağlayabilir.

2020 yılı boyunca ozon deliğinin evrimini gösteren bir animasyon
CAMS

Operasyonel bir program olarak CAMS, kullanıcılarının yararına gözlemlere karşı çıktılarının kalitesini sürekli olarak izler. CAMS, ozon tahminleriyle ilgili olarak, bir dizi uluslararası kuruluş tarafından Antarktika bölgesinde başlatılan ozon sondaları tarafından yapılan “temel gerçek” ölçümlerine karşı sistem performansını kontrol eder. Bu kalite izleme çabası, aynı zamanda ECMWF'de yürütülen sistemin sürekli gelişimi için önemli bir girdidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 15
  • Bilim Budur! 5
  • Korkutucu! 5
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Merak Uyandırıcı! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/12/2024 20:47:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10988

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Periyodik Tablo
Bilinç
Meteor
Organ
Venüs
Evrim Ağacı
Nüfus
Primatlar
Bilim
Tür
Gerçek
Evrimsel Psikoloji
Halk Sağlığı
Ağrı
Kontrol
Nöron Hücresi
Fizyoloji
Tıp
Zaman
Küresel İklim Değişimi
Coronavirus
Manyetik
Covid-19
Nadir
Bilim Tarihi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Güney Kutbu'ndaki Ozon Deliği, Antarktika'nın Büyüklüğünü Geçti!. (16 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10988
Bakırcı, Ç. M. (2021, September 16). Güney Kutbu'ndaki Ozon Deliği, Antarktika'nın Büyüklüğünü Geçti!. Evrim Ağacı. Retrieved December 10, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10988
Ç. M. Bakırcı. “Güney Kutbu'ndaki Ozon Deliği, Antarktika'nın Büyüklüğünü Geçti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10988.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Güney Kutbu'ndaki Ozon Deliği, Antarktika'nın Büyüklüğünü Geçti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 16, 2021. https://evrimagaci.org/s/10988.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close