Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Gözleri Tam Olarak Oluşan Kör Köstebek Faresi Neden Kör?

1 dakika
74,180
Gözleri Tam Olarak Oluşan Kör Köstebek Faresi Neden Kör?
Tüm Reklamları Kapat

Spalax cinsi kör köstebek fareleri oldukça ilginçtir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, kördürler. Bu fareler, Avrasya'da yaşayan toprak kazıcı memelilerdir.

Yakın zamanda meydana gelen evrimsel değişimlerin en ilginç örneklerinden biri olarak bu farelerin gözleri tam olarak oluşmaktadır; ancak gözlerinin üstü kalın bir deri katmanı ile kaplıdır. Bu da görüşlerinin pratik olarak sıfır olmasına neden olur. Yani bu köstebeklerde tam olarak gelişen bir göz, hiçbir işe yaramadan vücutta varlığını korumaktadır.

Evrimsel süreçte toprak altı ortamına adapte olarak gözlerinin evrimsel önemi yitirilen bu canlıların bazı soylarında bulunan gözler, deri altında olmalarına rağmen halen ışığı ve karanlığı ayırt etmelerine yarar; ancak bir görüntü görmelerine yetmez. Çoğu soy hattında ise gözler ışığı bile algılayamaz. Yani kör köstebek farelerinin popülasyonları, günümüzde sürmekte olan evrimin en net örneklerinden birisidir. Körelme süreci tamamlanmamıştır; hatta daha yeni başlamıştır ve bunu tür içi popülasyondaki genetik ve fiziksel dağılımda net olarak görebiliriz (tıpkı insanlardaki 20 yaş dişleri gibi).

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla gözleri, evrimsel süreçte kademeli olarak yitirilmektedir. Muhtemelen evrimsel sürecin ilerleyen basamaklarında, evrimsel ekonomi dahilinde, bu teorik olarak fonksiyonel ama pratik olarak işlevsiz olan gözler daha da küçülecek ve nihayetinde yok olacaktır. Bunu doğrulayan bir şekilde, zaten daha şimdiden atalarına ve yakın kuzenlerine göre oldukça küçük gözlere sahip oldukları bilinmektedir. 

Aynı coğrafyada yaşayan kör farelerde bile ciddi miktarda fiziksel farklılıkların evrimleştiği tespit edilmiştir. Bu açıdan kör fareler, "yaşam stiline bağlı ayrışma tipi türleşme" olarak tabir edilen bir evrimsel sürecin güzel örnekleridirler. 

Bunun haricinde kör köstebek farelerini ilginç kılan bir diğer özellik de, kansere karşı son derece yüksek bir dirence sahip olmalarıdır. Yaşadıkları düşük oksijenli alanlarda (toprak altlarında), bir memeli olarak birçok hücreleri apoptosise uğrayarak ölür. Bu yüksek miktardaki hücre ölümlerine karşı, evrimsel süreçte yüksek bir hücre direnci ortaya çıkmıştır. Özellikle tümör baskılayıcı protein olarak bilinen p53'ün evrimi açısından kör köstebek fareleri oldukça yaygın olarak çalışılmakta olan türlerdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 33
  • İnanılmaz 19
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • T. H. Saey. Cancer Cells Self-Destruct In Blind Mole Rats. (15 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2019. Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
  • D. Macdonald. (2009). The Encyclopedia Of Mammals. ISBN: 978-0199567997. Yayınevi: Oxford University Press.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:34:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1710

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Gözleri Tam Olarak Oluşan Kör Köstebek Faresi Neden Kör?. (28 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1710
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 28). Gözleri Tam Olarak Oluşan Kör Köstebek Faresi Neden Kör?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1710
Ç. M. Bakırcı. “Gözleri Tam Olarak Oluşan Kör Köstebek Faresi Neden Kör?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1710.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Gözleri Tam Olarak Oluşan Kör Köstebek Faresi Neden Kör?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 28, 2013. https://evrimagaci.org/s/1710.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close