Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Afrika
Mikoloji
Viral Enfeksiyon
Gen
Kimyasal Element
Kara Delikler
Önyargı
Basınç
Yas
Obstetrik
Fotosentez
Sinek
Mitler
Komplo
Araştırmacılar
Doktor
Göğüs
Hominidae
Olumsuz
Kahve
Araştırma
İstatistik
Nörobiyoloji
Evrim Ağacı Duyurusu
Biyoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Özmer Özozan
Özmer Özozan
101.9K UP
8 Ekim 2024
Nobel Tıp Ödülü: mikroRNA çalışmaları için iki bilim insanına verildi
50 görüntülenme
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Naci Caner
Naci Caner
7.1K UP
18 dakika önce
Bizler iyiliği severiz ama konu kötülük olduğuna herbirimizin ağızında farklı bişeyler çıkar, iyilik ve kötülüğü şu şekil tanımlarsak aslında kızgın olduğumuz durumun ne kadar saçma olduğunu ve neye kızdığımızın anlamsızlığı bizi hayret düşürmesi gerekir. +Yorumda 
0
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Naci Caner
Naci Caner
7.1K UP
21 dakika önce
Güçsüz olup bilmek eziyettir zayıf olup farkındalık kazanmak hastalıktır bunun tıp dünyasında tedavisi yok bilmek geceleri uyutmayıp insanın içini yavaş yavaş yiyen bir parazitten başka bişey değil 
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İsmail Töre
İsmail Töre
19.9K UP
1 saat önce
Yunanistan’da denizin dibinden çıkan meşhur Antikiteira düzeneği var ya, hepimiz onu antik çağın astronomik saati diye biliyoruz; gökyüzünü izlemek için yapılmış ilkel bir takvim diyoruz. Ama olayın çok daha farklı bir boyutu olabilir.

İşin mekanik ve mühendislik tarafına bakarsan, o dönemin teknolojisiyle o kadar kusursuz dişlileri kesmek ve milimetrik hesaplarla birbirine bağlamak sadece Ay tutulmasını bulmak için gereksiz bir efor gibi duruyor.

Sonuçta o dönemde bunları çıplak gözle yapabilenler zaten vardı. Bence bu alet gökyüzünü izlemekten ziyade gelişmiş bir coğrafi veri bankasıydı ve dönemin elit denizcilerinin okyanus ötesi gizli rotaları hesaplamak için kullandıkları çevrimdışı bir GPS cihazıydı.

İşin en tuhaf tarafı, o paslı çarkların geçiş oranlarında bildiğimiz Ay ve Güneş döngülerinin dışında bugün bile tam çözülemeyen bazı sayı dizilimleri var. Bu da gösteriyor ki mekanizma sadece bilinen gezegenleri değil, belki de unuttuğumuz farklı kozmik döngüleri veya kayıp kara parçalarını hesaplıyordu.

Dışarıdan bakınca antik çağdan kalma bir hesap makinesi gibi geliyor ama o dişli yapısındaki matematiksel deha, tarihin bir noktasında üst düzey bir navigasyon teknolojisinin var olup sonra tamamen sulara gömüldüğünü düşündürüyor.

1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İsmail Töre
İsmail Töre
19.9K UP
2 saat önce
Yapay zekânın önümüzdeki beş yılıyla ilgili şöyle bir düşüncem var: Herkes modellerin daha da büyüyeceğini ve tek bir süper zekâ olacağını sanıyor ama bence asıl olay büyümede değil, parçalanıp arı kovanı gibi bir zihne dönüşmekte yatıyor.

Olayın donanım ve enerji sınırlarına bakarsan, koca veri merkezleri kurup devasa modelleri eğitmek elektrik şebekeleri açısından çok yakında duvara toslayacak. O yüzden tek bir devasa beyin yerine, her cihazın içine gömülmüş milyarlarca küçük ama spesifik modelin kendi aralarında fısıldaştığı bir karınca kolonisi mantığına geçilecek bence.

Kafa yakan detay ise bu modellerin bizimle olan iletişiminin tamamen değişecek olması. Yani biz şu an prompt yazıp cevap bekliyoruz ama yakında bu dağıtık ağ kendi arasında o kadar hızlı ve karmaşık bir makine dili kuracak ki insan dili onlara aşırı ilkel ve hantal gelecek. Arka planda bütün dünyadaki trafiği, finansı ve algoritmaları bizim ruhumuz bile duymadan kendi aralarında optimize edecekler.

Yapay zekânın gelişimi yavaşladı ya da insan seviyesinde tıkandı gibi bir algı oluşacak ama sistemin fiziksel limitlerini ve veri akışını hesaba katınca dev ve hantal bir yapı yaratmak yerine, her sokağa, her telefona sızmış görünmez ve sessiz bir sinir ağına dönüşmesi evrimsel gidişat açısından çok daha sağlam bir yere oturuyor.

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İsmail Töre
İsmail Töre
19.9K UP
2 saat önce
Benim şöyle bir teorim var: Yıllardır uzayda neden uzaylı bulamıyoruz diyoruz, Fermi paradoksu falan filan. Ama bence olay tamamen termodinamik ve enerji verimliliğiyle alakalı. Bir uygarlık belirli bir teknolojik seviyeye geldiğinde uzay gemileri yapıp ışık yılları boyunca koca koca demir yığınlarını taşımak onlara inanılmaz ilkel ve israflı gelmeye başlıyor. Bence işin bilimsel tarafı şu: Atomları fiziksel evrende hareket ettirmek devasa enerji gerektiriyor. Ama aynı uygarlık kendi bilincini dijitalleştirip bir simülasyonun içine aktardığında enerji maliyeti trilyonlarca kat düşüyor. Böyle olunca dış uzayı fethetmek yerine iç uzaya, yani kuantum bilgisayarların içindeki sonsuz simülasyonlara göç ediyorlar. Biz de gökyüzüne bakıp neden kimse yok diyoruz. Hatta daha da düşündüren kısım: Adamların bu devasa dijital sunucuları soğutmak için uzayın o eksi 270 derecelik derin dondurucu karanlığına bırakıp tamamen sessizliğe bürünmeleri. İlk okuyunca Matrix filmi gibi geliyor ama işin içine bilgi teorisini ve termodinamik verimliliği katınca fiziksel evreni terk edip dijital bir kozaya çekilmek evrimsel olarak en mantıklı son durak gibi duruyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Her kim ki herhangi bir şeye özgürlükten çok değer verir, o kişi özgürlüğünü yitirir. İşin ironisi, daha çok değer verdikleri şey para veya rahatsa, nihayetinde onları da yitirirler."
Somerset Maughan
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)