Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
İngilizcede "See you later, alligator!" (Tür: "Sonra görüşürüz, timsah!") şeklinde vedalaşmak, 1956'da Bill Haley & His Comets tarafından popüler hale getirilen bir rock 'n' roll şarkısından geliyor! Şarkı, aslen Bobby Charles'ın "Later, Alligator" (Tür: "Görüşürüz, Timsah") adlı blues parçasının yeniden yorumlanmış haliydi.
Hollywood filmlerinde sıkça gördüğümüz “mayına bastıktan sonra ayağını çekmezsen patlamaz” klişesi gerçeği yansıtmıyor! Kara mayınları, halihazırda pimi gerilmiş şekilde bulunur ve üzerine basıldığında bu pim anında serbest kalarak patlamaya neden olur. Yani mayına bastığınız anda patlama gerçekleşir; ayağınızı çekip çekmemenizin bir önemi yoktur.
İlk selfie, 1839 yılında Amerikalı fotoğraf öncüsü Robert Cornelius tarafından çekildi! O dönemde fotoğraf çekme süreci yavaş olduğu için Cornelius, kameranın lens kapağını kaldırdı, bir dakikadan fazla poz verdi ve ardından kapağı tekrar kapattı. Çektiği bu "ilk ışık resmi", modern selfienin başlangıcı olarak kabul edilir. Ayrıca, bu ilk selfie’nin bir kopyası bugün Philadelphia’daki Laurel Hill Mezarlığı’ndaki mezar taşını süslemektedir.
Bilgisayar tarafından üretilen ilk müzik, 1951'de Christopher Strachey'nin programladığı Ferranti Mark 1'e aittir. BBC, bu bilgisayarın çaldığı İngiliz Ulusal Marşı (God Save the King) dahil üç parçayı kaydetti. CSIRAC'ın müziği kaydedilmediği için bu, ilk resmi kayıt kabul edilir.
55 Cancri e (Janssen), yıldızına aşırı yakın konumuyla bilinen bir süper-Dünya'dır. Yörünge turunu 18 saatten kısa sürede tamamlar. Yüzey sıcaklığı 3.000 Kelvin'i aşan bu gezegenin atmosferinde James Webb Teleskobu tarafından karbondioksit ve karbonmonoksit tespit edildi. Bu kadar yüksek basınç ve sıcaklığın karbonu elmasa dönüştürdüğü iddia edilse de uzmanlar daha fazla araştırmanın gerekliliğine işaret ediyor.
Aztek ve Maya uygarlıklarında kakao çekirdekleri, para birimi olarak kullanılıyordu. Vergi ödemelerinden ticarete kadar ekonomiyi yöneten bu çekirdekler, özellikle Izalcos bölgesindeki devasa üretimle güçlü bir finans sistemini besledi. Arkeolojik bulgular, kakao para modelinin "anayasal para teorisi" ile uyumlu olduğunu gösteriyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
2024 yılında bilime katkıda bulunmak için Evrim Ağacı'na katılın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024 de Evrim Ağacı için yeniliklerle dolu bir yıl olacak. Türkiye'nin en güvenilir bilim platformunu daha da ileriye taşımak için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Bu işi sadece bir hobi olarak yapmıyoruz; bu, bizim tek mesleğimiz ve yegâne görevimiz. Siz de 2024 yılında Evrim Ağacı'nın büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunarak bu yolculuğun bir parçası olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bir nesil, bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil cahil olduklarını bile bilmeyecek çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler.” Ursula Kroeber Le Guin
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).