Denizanası benzeri canlılar olan hidralar, aşırı beslendiklerinde tümör geliştirebiliyor ve bu tümörler klon yavrularına geçebiliyor. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) evrimsel ekolojist Sophie Tissot ve ekibinin yaptığı yeni çalışma, bu bulaşıcı kanserlerin kökenlerini ve nasıl evrilebileceğini anlamak adına önemli bilgiler sunuyor. Hidralar üzerinde yapılan bu deney, kanserin aktarılabilir formlarının nasıl gelişebileceğini gözlemlememizi sağladı.
Hydra oligactis türü hidralar eşeysiz olarak tomurcuklanarak çoğalırlar ve bu süreçte genetik olarak aynı olan yeni bireyler oluştururlar. Ancak aşırı beslenmeye maruz kalan hidralar, kendiliğinden tümörler geliştirdi. Araştırmacılar, bu tümörlerin sonraki nesillere geçtiğini gözlemledi ve bulaşıcı kanserlerin evriminin deneysel olarak ilk kez izlendiğini belirttiler.
Bu durum, yalnızca hidralar için değil, bulaşıcı kanserlerin yayılma potansiyeli açısından diğer canlılar ve ekosistemler için de uyarıcıdır. Çalışma, çevresel koşulların değişmesinin bulaşıcı kanserlerin yayılmasını etkileyebileceğini ve insan faaliyetlerinin bu koşulları değiştirebileceğini vurguluyor.