Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Gezegen için Zararsız Kimyasallar" Raporu, İklim Kriziyle Boğuşan Kimya Endüstrisinin Geleceğine Yön Verecek!

"Gezegen için Zararsız Kimyasallar" Raporu, İklim Kriziyle Boğuşan Kimya Endüstrisinin Geleceğine Yön Verecek!
4 dakika
635
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni hazırlanan bir rapor, felaket sonuçları olan gelecek küresel ısınma senaryosunu takip ettiğini söylediği kimya endüstrisine korkunç bir uyarıda bulunuyor. Aynı zamanda çarpıcı büyümeyi izlerken, sektörün 2050'ye kadar sürdürülebilir küresel ekonomiye olanak sağlaması için somut ve güvenilir yollar ortaya koyuyor.

Gezegen için Zararsız Kimyasallar (Planet Positive Chemicals) başlıklı rapor, Tokyo Üniversitesi Evrensel Ortak Varlıklar Merkezi ve bağımsız bir danışmanlık olan Systemiq tarafından hazırlandı ve Eylül 2022'de yayımlandı. Rapor, küresel sera gaz emisyonlarının %4'ünü oluşturan kimya endüstrisinin nasıl sürdürülebilir, düşük emisyon modeline geçebileceğini ve gezegen sınırları içerisinde çalışabileceğini keşfediyor. Gezegen sınırları, insanlığın gezegende güvenli bir şekilde yaşaması için insan faaliyetlerine (iklim değişikliği, kimyasal kirlilik ve stratosferik ozon incelmesi gibi) bağlı temel Dünya süreçlerindeki sınırlar anlamına geliyor.

Rapor, paketleme ve tüketim mallarından inşaata ve suni gübreye kadar modern ekonominin tüm alanlarındaki kimyasalların varlığını göz önüne alıyor. Bununla birlikte endüstrinin, diğer sektörlerin net sıfır karbondioksit emisyonuna ulaşmasına yardımcı olmada oynayacağı önemli role dikkat çekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yayın, net sıfır bir dünyada kimyasallara yönelik olası talebin sistem çapında bir incelemesini kullanarak ve sektörün CO2 emisyonlarını tüm değer zinciri boyunca keşfederek, endüstri için gelecekte izlenebilecek yolların ayrıntılı bir görünümünü sunuyor. Rapor, belirli net sıfır etkinleştirici teknolojilerin ne kadar hızlı ve ne ölçüde erişilebilir olacağını dikkatle değerlendiriyor. Bununla endüstrinin, çoğunun ihlal edildiği söylenilen gezegen sınırları içerisinde çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu geçişi gerçekleştirmesine yardım etmek amaçlanıyor.

Rapor, endüstrinin yüksek karbon emisyonları ve kirlilik gibi gezegen üzerindeki çeşitli zararlı etkilerine ve iklim eyleminde nasıl diğer sektörlerin gerisinde kaldığına dikkat çekiyor. Rapor, endüstriyi üretim için uzun süredir bağlı olduğu fosil yakıttan ayırıp yenilenebilir hammaddelere (endüstriyel üretim sürecinde kullanılan hammaddeler) ve enerji kaynaklarına geçiş gibi hem arz hem de talep tarafında radikal müdahalelere duyulan ihtiyacı belirtiyor. Ayrıca CO2 emisyonlarını azaltmak için karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin uygulanması gerektiğini de vurguluyor.

Ayrıca, net sıfır etkinleştirici uygulamaları için iki kilit kimyasaldaki hızlı artışla sürdürebilir bir küresel ekonomi sağlanması için kimyasal üretimin 2050'ye kadar ikiye katlanması gerektiğini de belirtiyor. Bu iki önemli kimyasaldan talebin %60'ını temsil eden amonyak sürdürülebilir gemi yakıtı için kullanılırken %20'yi temsil eden metanol ile fosil yakıtsız plastik üretilebilir.

Raporda ortaya koyulan uzun vadeli senaryoya göre endüstri büyümesi, ayrıca 29 milyon yeni iş yaratabilir. Aynı zamanda endüstrinin kimyasalları yeniden kullanması ve geri dönüştürmesi veya düşük emisyonlu alternatiflere geçmesiyle sirküler yaklaşımlar, kimyasalların toplam talebini azaltabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Rapor ayrıca, kimyasallar sisteminin 2040'ların başında net sıfır karbon emisyonunu geçip 2050 yılına kadar emisyonları negatif hale getirecek ve bir "karbon yutağı" olarak hizmet edecek kadar CO2'yi tutma rolünü üstlendiği senaryoyu da resmediyor.

Böyle bir sirküler net sıfır kimyasal sistem, eski altyapının güçlendirilmesini ve yalnızca yenilenebilir enerji kullanılarak fosil yakıttan üretilen yeşil hidrojen gibi yenilenebilir hammadde kaynaklarına geçişi gerektiriyor. Rapora göre bu sistemi kurmak için yapılan sermaye harcamaları için 2050 yılına kadar 3 trilyon doların üzerinde fona ihtiyaç duyulabilir.

Yazarlar, Planet Positive Chemicals raporunun endüstri ve karar vericilerin izlenilecek yol için ortak bir görüşte toplanmasına yardımcı olmayı hedeflediğini söylüyor. Bir diğer hedefinin de özellikle önemli olan şu 10 yıl içerisinde (şu andan 2030'a kadar) sürdürülebilir bir çalışma modeline geçişi hızlandırmak olduğunu belirtiyorlar. Rapor, küresel bir geçiş ilkeleri sözleşmesi ve net sıfır kimyasallar için tohum piyasasına ilk hamle koalisyonu oluşturmak da dâhil olmak üzere sistemi değiştirebilecek 10 kilit eylemi öne sürüyor. UTokyo başkan yardımcısı ve Evrensel Ortak Varlıklar Merkezi yöneticisi Naoko Ishii şöyle söylüyor:

Ekonomik refah da dâhil olmak üzere insanlığın bel bağladığı kompleks ve birbirine bağlı Dünya sistemlerinin çöküşünden kaçınmak istiyorsak sosyal ve ekonomik sistemlerimizi ve yaşam tarzlarımızı değiştirmeliyiz. Kimya endüstrisinin, birçok sektörde kullanılan ürünleriyle ve modern yaşamda oldukça yaygın oluşuyla üstlenmesi gereken önemli bir rolü var. Elimizdeki fırsat oldukça anlaşılır: net sıfır sera gazları da dâhil olmak üzere sistemi gezegen sınırlarının içerisine geri getirmek ve yaşamlarımızı sürdüren sabit ve dirençli Dünya sistemi olan evrensel ortak varlıklara katı sağlamak. Bu raporun, kimyasal endüstrinin bu fırsatı değerlendirmek için nasıl kendini değiştireceği üzerine tartışmaları başlatacağını umuyoruz.

Systemiq yönetici ortağı Guido Schmidt-Traub şöyle söylüyor:

Kimya endüstrisi her modern ekonominin temelini oluşturuyor. Ancak Paris Antlaşmasının iklim değişikliği üzerine hedeflerini gerçekleştirmek için tüm değer zincirinde köklü bir değişim yapılmalı. Bu değişiklikler, bu raporda vurgulanan teknolojiler kullanıldığında son derece makullar. Karar vericiler, endüstri ve yatırım topluluklarına yapılan öneriler hem pratik hem de uygulanabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 21:32:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12524

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. "Gezegen için Zararsız Kimyasallar" Raporu, İklim Kriziyle Boğuşan Kimya Endüstrisinin Geleceğine Yön Verecek!. (18 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12524
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 18). "Gezegen için Zararsız Kimyasallar" Raporu, İklim Kriziyle Boğuşan Kimya Endüstrisinin Geleceğine Yön Verecek!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12524
S. Küçükkıvanç, et al. “"Gezegen için Zararsız Kimyasallar" Raporu, İklim Kriziyle Boğuşan Kimya Endüstrisinin Geleceğine Yön Verecek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12524.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “"Gezegen için Zararsız Kimyasallar" Raporu, İklim Kriziyle Boğuşan Kimya Endüstrisinin Geleceğine Yön Verecek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2022. https://evrimagaci.org/s/12524.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close