Gelişmiş Foton Kaynağı, 162173 Ryugu Asteroidinin 4 Milyar Yıllık Yolculuğuna Işık Tutuyor!
Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Asteroit 162173 Ryugu, en yakın yörüngesinde Dünya'ya yaklaşık 96.560 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu, Ay'a olan mesafenin sadece dörtte biri. Ancak uluslararası bir bilim insanı ekibinin yeni öne sürdüğü sonuçlara göre bu kaya parçası, kozmik yolculuğuna 4 milyar yıldan daha uzun bir süre önce ve Güneş Sistemimizin dışında, milyarlarca kilometre uzakta başladı. Bu süreçte, Evren'in bu köşesinin tarihini de beraberinde getirerek uzayda bize doğru yaklaştı.
Bu keşifler, Ryugu yüzeyindeki numuneleri incelemek için sarf edilen küresel bir çabanın sonuçlarının yalnızca bir kısmı. Bu asteroit tozu zerreleri, Japon uzay ajansı JAXA tarafından yürütülen Hayabusa 2 görevi tarafından dikkatlice toplanıp Dünya'ya geri taşındı. Ardından, dünyanın dört bir yanındaki kurumlara gönderildi. Bilim insanları; sırlarını açığa çıkarmak, neyden oluştuklarını ve ait oldukları asteroidin nasıl oluştuğunu öğrenmek için bu küçük parçaları onlarca deneyden geçirdiler.
Science dergisinde yeni yayımlanan makale, 11 ülkeden 100'den fazla yazar içeriyor.[1] Çalışmaya katılanlar arasında, ABD Enerji Bakanlığı'nın (DOE) Argonne Ulusal Laboratuvarı da yer alıyor. Laboratuvar, DOE Bilim Ofisi kullanıcı tesisi olan Gelişmiş Foton Kaynağına (APS) ev sahipliği yapıyor. APS, numunelerin kimyasal ve yapısal yapılarını atomsal olarak incelemek üzere kullanılabilen ultra parlak X-ışını demeti üretiyor.
Esen Ercan Alp, Argonne'daki araştırma ekibini yönetti. Ekip içerisinde, Argonne ve Chicago Üniversitelerinden fizikçi ve grup lideri Jiyong Zhao, fizikçi Michael Hu ve ışın hattı bilimcisi Barbara Lavina yer alıyor. Hepsi makalenin ortak yazarlarından. Alp ve ekibi, bu çalışmaya dâhil olabilmek için yıllarca çalıştılar. Alp şöyle söylüyor:
APS'nin en önemli katkısı, benim ve ekibimin uzman olduğu özel bir X-ışını tekniğiydi. Bu tekniğe, Mössbauer spektroskopisi deniyor. Adını Alman fizikçi Rudolf Mössbbauer'den alıyor ve numunelerin kimyasındaki küçük değişikliklere karşı oldukça hassas.
Bu teknik, Alp ve ekibinin bu parçaların kimyasal bileşimini parçacık bazlı belirlemesine olanak sağladı. Alp bulgularını şöyle açıklıyor:
Uluslararası meslektaşlarımızla bulduklarımız şaşırtıcıydı. Ryugu'nun dış Güneş sisteminde başladığına dair yeterince kanıt var. Güneş sisteminin dış kısımlarında bulunan asteroitler, Güneş'e daha yakın olanlardan farklı özelliklere sahip olabilir. APS, bu hipotezi destekleyecek birkaç kanıt buldu.
Birincisi; asteroit, daha yüksek sıcaklıklarda oluştuğunda beklenilenden çok daha ince tanelere sahipti. Bir diğeri ise, parçaların yapısı gözenekliydi. Bu da bir zamanlar içerisinde su ve buz tuttuğu anlamına geliyor. Alp şöyle söylüyor:
Düşük sıcaklıklar ve buz, dış Güneş sisteminde çok daha yaygın.
Ryugu'nun parçaları çok küçük. Boyutları, 400 mikron veya altı insan kılının büyüklüğü ile 1 milimetrelik çap arasında değişiyor. Ancak 3-ID-B ışın hattında kullanılan X ışını demeti, 15 mikrona kadar odaklanabiliyor. Ekip, parçaların her biri üzerinde birkaç ölçüm yapabildi. Numuneler arasında aynı gözenekli, ince taneli yapıyı buldular.
APS'nin ince ayarlı spektroskopi kabiliyetleriyle ekip, numunelerin maruz kaldığı oksidasyon miktarını ölçebildi. Parçaların kendileri daha önce hiç oksijene maruz kalmadığından, bu özellikle ilginçti. Parçalar, vakumla kapatılmış kaplarda uzay yolculuklarından hiç zarar görmemiş bir şekilde teslim edilmişlerdi.
APS ekibi, Dünya'ya çarpan göktaşlarına benzer bir kimyasal yapı keşfetti. Bunlar özellikle, gezegende sadece dokuzunun var olduğu bilinen Cl kondritleri isimli bir gruptu. Fakat ekip, Ryugu'yu bunlardan ayıran bir şey keşfetti.
Fransız işbirlikçileri Mathieu Roskoz (Ulusal Doğa Tarihi Müzesi) ve Pierre Beck'in (Grenoble Alpes Üniversitesi) sayesinde spektroskopi ölçümleri, ekibin de incelediği düzine göktaşı numunelerinde hiç bulunmayan bir demir sülfat olan pirotitten büyük miktarda buldu. Bu sonuç aynı zamanda bilim insanlarının, oluştuğu sırada Ryugu'nun ana asteroidinin sıcaklığına ve konumuna bir sınır koymalarına yardımcı oluyor. Hu şöyle söylüyor:
Sonuçlarımız ve diğer ekiplerden gelen sonuçlar, bu asteroit numunelerinin göktaşlarından farklı olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli sebebi ise, göktaşlarının ateşli atmosfer girişine, hava şartlandırmasına ve özellikle de Dünya'da oksidasyona maruz kalmasıdır. Bu heyecan verici çünkü Güneş sisteminin dışından tamamen farklı bir numune.
Tüm veriler bir araya getirildiğinde makale, 162173 Ryugu'nun milyarlarca yıllık tarihini ortaya koyuyor. Bir zamanlar, yaklaşık 4.5 milyar yıl önce oluşan Güneş sisteminden ortalama 2 milyon yıl sonra oluşan çok daha büyük bir asteroidin parçasıydı. Su ve karbon dioksit buzu da dâhil olmak üzere birçok farklı maddeden oluşmuştu ama son üç milyon yıl içerisinde buz eridi. Bu, nemli bir iç mekâna ve kuru bir yüzeye yol açtı.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yaklaşık bir milyar önce, başka bir uzay kaya parçası bu asteroit ile çarpıştı. Bu çarpışma, asteroidi parçalara ayırdı ve parçalar uzayda süzülmeye başladı. Bu parçalardan bazıları, bugün bildiğimiz Ryugu asteroidiyle birleşti. Alp şöyle söylüyor:
Gezegen bilimcileri için bu, doğrudan güneş sisteminden gelen birinci derecede bir bilgi. Bu nedenle paha biçilemez.
Argonne ekibi, X-ışını teknikleri ve sonuçları hakkında detaylı bilgi verecek kendi makalelerini planlıyor. Ekip, böyle kapsamlı çok uluslu bir bilimsel çabanın parçası olmanın heyecan verici olduğunu ve gelecekteki bu tür deneylerin bir parçası olmayı dört gözle beklediklerini belirtti. Zhao şöyle söylüyor:
Bu kadar iyi koordine edilmiş bir uluslararası araştırma projesine katılmamız, bizim için heyecan verici ve zorlu bir deneyimdi. Daha da parlak X ışını sağlayacak çalışmalarda APS'ye yapılan yükseltmeler ile bunun gibi uzak asteroitlerden ve gezegenlerden gelen daha fazla malzeme incelemeyi umuyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ T. Nakamura, et al. (2022). Formation And Evolution Of Carbonaceous Asteroid Ryugu: Direct Evidence From Returned Samples. American Association for the Advancement of Science (AAAS). doi: 10.1126/science.abn8671. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/11/2024 23:30:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12541
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.