Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fototrof-Fotosentez Farkı ve Fotosentezin Sesi!

3 dakika
8,874
Fototrof-Fotosentez Farkı ve Fotosentezin Sesi! Video Hive
Evrim Ağacı Akademi: Fotosentez Yazı Dizisi

Bu yazı, Fotosentez yazı dizisinin 4 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fotosentez Nedir? Fotosentezin Evrimiyle Başlayan Büyük Oksitlenme Olayı, Atmosferde Oksijen Devrimini Nasıl Yarattı?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Fotosentezin Evrimi

Aslında Güneş gibi bir kaynaktan sürekli olarak enerji alan bir gezegende (Dünya), enerji üretimi için Güneş'ten yararlanan organizmaların evrimleşmesi pek de şaşırtıcı değil. Dolayısıyla fotosentezin varlığı çok da sıradışı olmamalı. Ancak süreç öylesine ilgi çekici ki, bilim insanları çok uzun yıllardır fotosentezin ayrıntılarını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor. Günümüzde fotosentezden daha az verimli olan, onun "atası" olabilecek, fotosentez sürecine oldukça benzeyen ancak bazı noktalarını barındırmayan kemosentez gibi başka biyokimyasal süreçler biliniyor.

Tek hücreli yeşil algler olan Chlamydomonas reinhardtii türünün taramalı elektron mikroskobu altındaki renklendirilmiş görüntüsü.
Tek hücreli yeşil algler olan Chlamydomonas reinhardtii türünün taramalı elektron mikroskobu altındaki renklendirilmiş görüntüsü.
Wired

Yaklaşık olarak 3 milyar yıl önce fotosentezin evriminde ilkin prokaryotlardan ayrılan bir grup siyanobakterinin sahip olduğu kimyasallardan ışığa duyarlı olan bazılarının özelleşmesi sonucu, canlılık açısından çok "özel" olarak görebileceğimiz; ancak aslında doğa açısından son derece sıradan olan bir kimyasal tepkimenin olabilirliğini sağlamıştır: Fotosentez. Ardından mitokondrinin evrimine benzer şekilde endosimbiyoz teorisinde açıklandığı gibi fagolizozomdan kurtulan ve hücre içinde hayatta kalan siyanobakterilerin seçilimi ile kloroplast evrimleşmiştir. Fotosentezin evrimini ayrıntılı olarak incelediğimiz makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

İnsanlar Fotosentez Yapabilir Mi?

Ayrıca sürekli olarak fotosentez yapan insanlar veya memeliler olabilir mi diye merak ediliyor. Yetişkin bir insan günlük minimum enerji ihtiyacını dikkate alırsak, günlük glikoz ihtiyacının sadece %1’ini fotosentezle üretebilirdi. Tümünü üretebilmesi içinse en az bir tenis kortu kadar derisi olması gerekirdi. Zira bitkiler, memeliler kadar enerji harcamadığı için ve yüzey alanları daha geniş olduğu için verimli olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bitkileştirilmiş bir insan illüstrasyonu.
Bitkileştirilmiş bir insan illüstrasyonu.
Scientific Animations

Fotosentez ve Fototrof

Fotosentez, yeşil bitkiler ve bazı diğer organizmaların ışık enerjisini organik bileşikleri oluşturmada kullandıkları tepkime demiştik. Yeşil bitkilerdeki fotosentez sırasında ışık enerjisini kullanarak; su, karbondioksit ve mineralleri oksijene ve enerjiden zengin organik bileşiklere dönüştürmek için kullanılır. Ayrıca fotosentez ile fototrof süreçler de farklıdır. Fototrof kelime anlamı olarak "ışığı kullanan" demektir. Yani foto-ototrof ile foto-trof farkını karıştırmamak lazım. Çünkü tanım olarak karbon kaynağı açısından üretim de olabilir, tüketim de. Fototrof 3 ana gruba ayrılır. Bunlar oksijenik fotosentez (klorofil temelli), oksijensiz fotosentez (bakteriyoklorofil temelli) ve fotoheterotrof (rodopsin temelli). Çünkü Halobacterium salinarum isimli bakteri, bakteriyorodopsin pigmenti sayesinde düşük oksijende güneş ışığı ile ATP üretebiliyor. Fakat fotosentezde besin de üretilir, bu durumda sadece enerji üretiliyor. Bu yüzden kendisi fotoheterotrof bir canlıdır. Fotofosforilasyon yapar; ancak fotosentez yapamaz. Işıktan enerji üretmek farklı, ışıktan ürettiği enerjiyle besin sentezlemek farklıdır. Sonuçta her fototrof canlı, fotosentetik olmak zorunda değildir.

Primer endosimbiyoz teorisinin kabaca şematik görüntüsü.
Primer endosimbiyoz teorisinin kabaca şematik görüntüsü.
Wikimedia

Söz konusu transmembran proteinin içinde gözlerimizdeki gibi retinal (A vitamini formu) var. Işık bu moleküle çarpınca 3D yapısı değişiyor ve diğer proteinleri de etkileyerek membrandan proton (H+) çıkışı sağlıyor. Sonra içeri ve dışarı arasında elektrokimyasal gradiyent farkı oluşuyor. Protonlar geri gelince kanaldan (ATP sentaz bağlı) geçerken ADP'ye fosfat ekliyorlar. Bu da ATP yaratıyor. Fotosentetik bitkilerde, bakterilerde ve alglerde elektron transport zinciri ve daha birçok ekstra süreç var. Yani bu ışığa duyarlı proton pompası olan bakteriyorodopsin molekülü tam olarak fotosentetik değil, fotosentetif demek lazım

Fotosentezin Sesi

Hawaii'de Gracilaria salicornia isimli alg türü üzerinde yapılan son araştırmaya göre deniz ekosistemlerinde bentik bölgesi denilen, sahilden başlayarak en derin çukurlara kadar olan tüm deniz dibini içeren bölgedeki mercan resiflerinde yaşayan makroalgler, fotosentez sırasında ürettikleri hava baloncukları sayesinde ses üretiyorlar! Öyle ki ekosistemdeki biyolojik gürültüye rağmen, oksijen aşırı doygunluğu (süpersaturasyonu) sonucundaki ses ile ortamdaki biyolojik sesler ayırt edilebilmiş. Elbette çıplak kulakla duyulacak bir frekansa sahip değil; ancak çıplak gözle baloncuklar görülebiliyor.

Mercan resifi.
Mercan resifi.
Phys

Makroalglerin filamentlerinden salınan oksijenin aşırı doygunluğu nedeniyle oluşan oksijen mikro-baloncukları serbest hale geldikçe küreselleşiyorlar. Bu da Minnaert frekansında tekel (monopol) bir "ring!" sesi oluşmasına sebebiyet veriyor. Minnaert rezonansı temelde, tek bir baloncuğa göre sonsuz kabul edilen deniz alanının etki ettiği yüzey gerilimine rağmen oluşturduğu rezonanstır (tınlaşım). Resifte binlercesi, pasif akustik ekosistem oluşmasını sağlıyor. Alg bolluğunun saptanması zaman alıcı ve pahalı bir süreçtir. Kullanılan teknik bu nedenle ekosistem yönetimi için değerli bir araç sağlayabilir, aynı zamanda yosun bazlı biyoyakıt sentezi gibi birincil üretimin endüstriyel olarak izlenmesi için de kullanılabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Fotosentez Yazı Dizisi

Bu yazı, Fotosentez yazı dizisinin 4 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fotosentez Nedir? Fotosentezin Evrimiyle Başlayan Büyük Oksitlenme Olayı, Atmosferde Oksijen Devrimini Nasıl Yarattı?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
66
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Şule Ölez. İnsanlar Fotosentez Yapabilir Miydi?. (27 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2018. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  • Braydenwilky. Phototrophy And Photosynthesis. (8 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2018. Alındığı Yer: Quizlet | Arşiv Bağlantısı
  • Simon E. Freeman. (2018). Photosynthesis By Marine Algae Produces Sound, Contributing To The Daytime Soundscape On Coral Reefs. PLOS One, sf: 10.1371. | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Halobacterium Salinarum. (8 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:44:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7490

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Fototrof-Fotosentez Farkı ve Fotosentezin Sesi!. (6 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7490
Türkoğlu, P. (2018, December 06). Fototrof-Fotosentez Farkı ve Fotosentezin Sesi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7490
P. Türkoğlu. “Fototrof-Fotosentez Farkı ve Fotosentezin Sesi!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 06 Dec. 2018, https://evrimagaci.org/s/7490.
Türkoğlu, Pedram. “Fototrof-Fotosentez Farkı ve Fotosentezin Sesi!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, December 06, 2018. https://evrimagaci.org/s/7490.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close