Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Havuza Çiş Yapmak İyi Bir Fikir Olmasa da, Denize İşemek İyi Bir Fikir Olabilir!

3 dakika
39,854
Havuza Çiş Yapmak İyi Bir Fikir Olmasa da, Denize İşemek İyi Bir Fikir Olabilir!
Tüm Reklamları Kapat

"Havuza Çiş Yapmak Mı? Hiç De İyi Bir Fikir Değil!" başlıklı yazımızda havuzlara işemenin neden kötü bir fikir olduğunu izah etmiştik. Orada bazı okurlarımızın denizle ilgili yorumları üzerine, bu konuda da bir yazı hazırlamak istedik. İlginç bir şekilde, havuzların aksine denizlere işemek bırakın kötü veya etkisiz olmayı, iyi etkilere bile sahip olabiliyor! Dolayısıyla eğer ki denizde ya da okyanusta suya girerken işemeniz gerektiyse ama bunu yapmaya utandıysanız, artık pek de utanmanıza gerek olmadığını öğrenerek rahatlayabilirsiniz. Bırakın gitsin.

Amerikan Kimya Cemiyeti (ACS) tarafından yayınlanan bir rapora göre denize ve okyanusa (tuzlu suya) işemek zararlı olmak bir yana dursun, faydalı bile! ACS'in YouTube kanalı Reactions'ta yayınlanan aşağıdaki videoya göre bizlerin idrarı ve idrar içerisindeki tehlikeli olan madde "üre", okyanus yaşamı için herhangi bir tehdit unsuru değil. Tabii ki videoda, daha önceden de izah ettiğimiz gibi, havuzlar için aynı şeyin kesinlikle geçerli olmadığı tekrardan vurgulanıyor.

ACS'in geniş tuzlu su birikintilerine (denizler ve okyanuslar gibi) işemenin "tamamen uygun" olduğunu belirtmesinin ilk nedeni, idrarın büyük bir çoğunluğunun zaten su olması. Ortalama bir insan idrarının %95'i ve hatta kimi zaman daha fazlası sudan oluşur. Bunun haricinde birçok diğer kimyasalla birlikte sodyum ve klorür de içerir. Deniz suyunun ise %96.5 civarı sudur ve yine sodyum ile klorür de içerir; üstelik denizlerdeki iyon oranı bizim idrarımızdakinden daha fazladır. Benzer şekilde, hem idrarda hem de denizde hemen hemen eşit oranlarda potasyum da bulunur. Bu açıdan bakıldığında denizler, koca bir idrar birikintisi gibi bile düşünülebilir. Ama tabii böyle düşünmeyi tercih etmezseniz sizi anlarız.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki denizleri idrarımızdan ayıran temel faktör, idrarda bulunan üredir. Üre, idrarımızdaki ana atık maddesidir. Vücudumuzda hayati öneme sahip olan proteinler yıkıldığında, üretilen fazladan ürün genellikle üre olmaktadır. Bu üre, vücuttaki fazladan azotu atmak için kullanılır. Fakat burada, tıpkı homeopati zırvasının tamamen uydurma bir şarlatanlık olmasının ardındaki neden gibi, denizlere kıyasla bizim attığımız idrardaki üre miktarı önemsenmeyecek kadar azdır. Sayısal bilgiler vermek gerekirse, gün içerisinde yaptığınız 1-1.5 litrelik idrarın sadece 20-24 gramı üredir. Kıyaslama yapmak açısından, en yoğun sahil şeritlerine sahip olan su birikintilerinden biri olan Atlas Okyanusu 350.000.000.000.000.000.000 litredir. Bu, bir olimpik havuzun içerisine bir damla alkol damlatmak gibidir. Yani boşaltım sisteminizden idrar çıktığı anda, etrafındaki engin su parçası tarafından neredeyse tamamen "yutulur" ve etkisiz hale gelir. Bir diğer sayısal bilgi vermek gerekirse: şu anda tüm insanlar aynı anda okyanuslara işeyecek olsalar, 1 trilyonda 60 birim üre birikirdi ki bu, hala önemsenmeyecek kadar ufak bir orandır.

Dolayısıyla çoğu zaman ufak bir sıcaklık değişimi ve hafif baloncuklanma haricinde suyun içerisinde herhangi bir değişim gözlemek mümkün olmaz. Bu sıcaklık değişimi idrarın vücudumuzdan çıkıyor olmasından, baloncuklarsa genelde boşaltım sistemindeki havanın idrarla birlikte atılmasından kaynaklanır. 

Ürenin içerisinde büyük oranda azot bulunur ve azot, su ile tepkimeye girerek amonyak oluşturur. Amonyak, okyanustaki bitki yaşamı için çok önemli bir kimyasaldır. Dolayısıyla idrar, okyanus için faydalı bir eklemedir. Kaldı ki, sıradan hayvan türleri olarak insanların yaptığı idrar pek de önemli değildir; çünkü herhangi bir zaman diliminde okyanuslar ve denizler içerisinde bulunan insan türünün bireylerine kıyasla, zaten tatlı suları işgal eden inanılmaz fazla sayıda hayvan bulunur ve bunların hepsi işer. Örneğin bir balina, tek bir gün içerisinde 970 litre idrar boşaltabilir. Bu, ortalama bir insanın 1 yıl 6 ay 9 günde bıraktığı idrar miktarına eşittir. ACS sözlerini şöyle bitiriyor:

Dolayısıyla bu hayvanların idrarı deniz yaşantısını etkilemiyorsa, sizinki de etkilemeyecektir. Ancak resifler gibi korunan bölgelerde ve özellikle havuzlar gibi küçük su kitleleri içerisinde işememek gerekmektedir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 28
  • İnanılmaz 12
  • Güldürdü 8
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Muhteşem! 3
  • Umut Verici! 3
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. O'Callaghan. Why It's Ok To Pee Beside The Seaside: Urinating In The Ocean Is Harmless And Is Actually Good For Marine Life, Say Scientists. (20 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2019. Alındığı Yer: Daily Mail | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 23:13:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2591

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
Hormon
Lipit
Kelebek
Keşif
Ağız Sağlığı
Genetik
Teyit
Sürüngen
Görme
Tüyler
Mitler Ve Gerçekler
Hayvanlar
Salgın
Klinik Mikrobiyoloji
Viroloji
Matematik
Eşey
Kedigiller
Karar Verme
Büyük Patlama
Kurbağa
Yılan
Devir
Dışkı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Havuza Çiş Yapmak İyi Bir Fikir Olmasa da, Denize İşemek İyi Bir Fikir Olabilir!. (23 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2591
Bakırcı, Ç. M. (2014, August 23). Havuza Çiş Yapmak İyi Bir Fikir Olmasa da, Denize İşemek İyi Bir Fikir Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2591
Ç. M. Bakırcı. “Havuza Çiş Yapmak İyi Bir Fikir Olmasa da, Denize İşemek İyi Bir Fikir Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2591.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Havuza Çiş Yapmak İyi Bir Fikir Olmasa da, Denize İşemek İyi Bir Fikir Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2591.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close