Fiziğin 3 Temel Sorunu
İlginizi Çekebilecek Sorular
- İdoser gerçekmi( bir çeşit müzikle beyne sinyal gönderip bir deneyim yaşamak) böyle birşey mumkunmu bilimsel olarak?
- Mitoz bölünmede kalıtsal çeşitlilik neden yoktur? Kalıtsal çeşitlilik yoksa evrime katkısı bulunmaz mı?
- Saçlarımız yağlanıyor. Bu yağın çeşidi nedir? Bu tür lipidlerin adsorbsiyonu ve viskozitesinin sıcaklıkla ilişkisi nasıldır?
- Gen terapisi nedir? Kullanım amaçları nedir? Nerelerde kullanılır?
- Sevgi küçümsenecek bir şey mi? Bilimsel karşılığı yok mu?
- Beyin anatomisi hakkında bilgiler?
Paylaş
Bu yazının içerik özgünlüğü henüz kategorize edilmemiştir. Eğer merak ediyorsanız ve/veya belirtilmesini istiyorsanız, gözden geçirmemiz ve içerik özgünlüğünü belirlememiz için [email protected] üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Fiziğin, genel anlamda bilimin, cevap bekleyen 3 temel sorunsalı vardır:
1- Maddeyi meydana getiren, bölünemeyen en küçük yapı, yani temel parçacıklar nelerdir?
2- Temel parçacıkları bir arada tutan, nesneleri meydana getiren kuvvet nedir?
3-Temel parçacıklara kütle kazandıran, yani maddesel evreni oluşturan fiziksel mekanizma nasıl bir şeydir?
İşte CERN'de, atomaltı parçacıklar, belli enerji seviyelerinde (parçacıkların hızları, bu enerjiyi belirler) çarpıştırılarak, onları bir arada tutan kuvvetin nitelikleri, bu kuvvete sebep olan diğer alt-parçacıklar ve kütlenin kaynağı gibi argümanlar inceleniyor.
Higgs Bozonu, kendisine ait bir alanı olan parçacıktır. Bu alan, diğer parçacıklarla etkileşerek, onlara kütle kazandırır. Son gelişmeler, Standart Model'in öngördüğü Higgs bozonunun kütlesinin bulunması beklenen aralığın, ATLAS deneyine göre 116-130 GeV*, CMS deneyine göre ise 115-127 GeV olması gerektiğini gösteriyor. Son deneylerde, 125 GeV civarında dikkat çeken bir fazlalık tespit edildi. Bu kütle aralıklarında iki deneyde de Higgs bozonu'nun varlığına ilişkin çok önemli ipuçları olsa da henüz bir keşif yapılmış olmuyor.
Bahsi geçen fazlalık, dalgalanmalardan kaynaklanıyor olabilir, ancak daha ilginç bir durum da olabilir. Şu aşamada bir sonuca varamayız. Daha fazla çalışmaya ve veriye ihtiyacımız var. LHC'nin bu seneki müthiş performansı göz önüne alındığında, fazla beklemek zorunda olmadığımızı söyleyebiliriz ve bu bulmacayı 2012'de çözmeyi bekleyebiliriz.
*1 GeV = 1 gigaelektronvolt = 10^9 eV. (1 eV, kimyada, 1 mol kadar elektronun, 1 voltluk bir potansiyel farkından geçişinde meydana gelen kinetik enerjidir.)
GeV=Kütleyi nasıl GeV gibi bir enerji birimiyle ifade ettik? E=mc² olarak bildiğimiz kütle-enerji özdeşliğiyle. Parçacıklar için enerji, aynı zamanda kütle de demektir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/12/2019 17:20:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/858
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.